Tip:
-Cuptorul se incinge dinainte.
-Se coace la temperatura de 180-190 grade C, timp de 25-30 de min.
-La cuptoarele cu gaz la treapta a 3-a. Tava se coace pe sina din mijloc.
Tip:
Daca dorim sa facem un blat de tort simplu (fara cacao ) atunci punem 125 g amidon si nu mai punem praful de budinca.
Pregatirea Formei de copt:
Forma de tort rotunda cu diametrul de 26-28 cm se unge cu unt, apoi se imbraca pe dinauntru (jos si marginile) cu hirtie de copt.
Se face o manseta: un prosop mare de bucatarie se uda se scurge in asa fel ca sa nu picure apa din el.
a) Se impatureste prosopul pe lungime.
b) Latimea prosopului trebuie sa fie cit este forma noastra de tort de lata.
c) Se imbraca forma pe dinafara, iar capetii prosopului se prind cu un ac de siguranta.
Tip:
Aceasta metoda ese foarte buna, deoarece blatul de tort se coace foarte repede pe margini si permite aluatului sa creasca frumos, uniform peste tot. Aluatul nu mai creste pe mijloc in sus si dupa care se sparge (crapa).
Tip:
Aceeasi metoda se procedeaza la toate blaturile care trebuie sa creasca frumos in sus, (drept) uniforme. Tot asa se procedeaza de exemplu, (recomandabil) pentru cuptoarele de gaz.
In locul prosopului ud, se ia hirtie de bucatarie, care o lasam lunga (de 2 ori), dintr-o bucata, in asa fel ca hirtia sa aiba lungimea necesara sa putem inveli forma de tort. Se uda hirta, la fel ca prosopul sa nu curga apa din ea, dar totusi sa fie destul de uda. Se impatureste la latimea formei de copt. Dupa care se taie o folie de aluminiu, la fel de lunga ca hirtia. Hirtia o punem pe mijlocul foliei de aluminiu, invelim hirtia prima data cu partea de jos a foliei de aluminiu (spre mijloc) si dupa aceea partea de sus (tot spre mijloc ) in asa fel ca lungimea si latimea mansetei sa cuprinda forma de copt. Se fixeasa cu o clama de birou (din sirma)
Manseta se poate folosi inca de 2-3 ori, dar binenteles de fiecare data se desface si se uda din nou. Metoda cu manseta din hirtie si folie de aluminiu este recomandabila pentru cuptoarele de gaz, deoarece prosopul poate sa ia foc, de la flacara.
Metoda mea favorita, e aceea cu prosopul ud. Deoarece prosopul ud nu se usuca in cuptor asa repede ca manseta din hirtie si folie de aluminiu.
Prepararea Blatului:
1. Ouale se separa, albusul de galbenus. Albusul se bate spuma cu un praf de sare, dupa care se adauga 200 g de zahar, treptat. Se bate mai departe pina devine o spuma tare, in asa fel incat daca tai cu cutitul, sa se vada taietutra in albus.
2. Galbenusurile se adauga unul cite unul si se amesteca usor cu telul.
3. Faina, amidonul, praful de budinca de ciocolata si praful de copt se amesteca impreuna, se dau prin sita de cernut si se amesteca cu compozitia de mai sus.
4. Se toarna aluatul in forma de tort unsa cu unt si imbraca pe dinauntru cu hirtie de copt. Se netezeste sa fie drept si se da la cuptor. Se coace la temperatura de 180-190 grade C, timp de 25-30 de min.
5. La sfirsit se face proba de betisor. Cu un bat de frigarui (din lemn ). Se infige betisorul in mijlocul blatului de tort. Daca betisorul iese curat din aluat, blatul de tort este copt. Se scoate afara din forma, se rastoarna pe un gratar rotund, se trage hirtia de copt jos, dar cu grija sa nu rupeti aluatul si se lasa sa se raceasca. Dupa asta, il invelim intr-o punga de nailon.
Tip:
Blatul de Tort se taie cel mai bine daca il lasam sa se odihneasca o zi. (Sau peste noapte)
Se umple cu orice crema dorita.
Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraAtat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii