Pentru bavaroise:
- Laptele se pune la fiert impreuna cu vanilia.
- Gelatina se pune la inmuiat in 12 – 15 linguri cu apa rece. Ulterior se pune vasul cu gelatina in bain marie si se amesteca fara insa a aduce compozitia la fierbere. Se lasa gelatina sa se raceasca putin la temperatura camerei.
- Galbenusurile se pun intr-un bol si se mixeaza cu zaharul pana cand amestecul devine cremos si albicios la culoare.
- Peste amestecul de galbenusuri si zahar se toarna laptele cald, in fir subtire, mixand compozitia la viteza inferioara sau amestecand continuu cu un tel.
- Se adauga apoi treptat cafeaua indulcita si se mixeaza amestecul in continuare (pastrand viteza inferioara de mixare) sau se amesteca cu telul, pana la obtinerea unei compozitii omogene.
- Se adauga treptat gelatina si se amesteca in continuare compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia astfel obtinuta se strecoara printr-o sita intr-un alt vas.
- Se pregateste un al doilea vas cu diametrul mai mare decat al celui in care se afla compozitia pregatita. Se scufunda vasul cu amestecul proaspat strecurat intr-un alt vas cu apa rece, pentru 30 de secunde, amestecand periodic cu ajutorul unei linguri din lemn.
- Smantana rece se toarna intr-un bol de sticla sau otel inoxidabil racit in prealabil. Se mixeaza smantana la viteza medie pana cand se formeaza ”varfuri moi” (usor indoite). Smantana mixata prea mult timp devine rigida, granulata si are un aspect coagulat. Trebuie evitata folosirea ei deoarece ”textura” intregului desert va fi modificata.
- Frisca astfel obtinuta se incorporeaza in compozitie, amestecand usor.
- Formele pregatite (individuale sau nu) se uda in prealabil cu apa rece. Se toarna compozitia pregatita in forme si se pastreaza la frigider pentru cel putin 3 ore (eu am pastrat compozitia la frigider peste noapte).
- Desertul se scoate din frigider numai inainte de servire. Daca ati folosit o forma unica, mare, pentru a rasturna desertul pe un platou, se scufunda forma timp de aproximativ 10 secunde intr-un vas cu apa clocotita (daca folositi o forma cu fund detasabil este foarte important ca ea sa fie etansa).
Perioada de 10 secunde este evident variabila si trebuie apreciata de la caz la caz (o perioada prea scurta nu permite rasturnarea desertului, iar o perioada prea lunga va conduce la topirea mai mult decat este permis a suprafetelor laterale, ceea ce conduce la pierderea formei ”perfecte”).
- Desertul (feliat sau pregatit in forme individuale) se decoreaza dupa preferinta inainte de servire (eu am ”format” flori si am ”decupat” frunze din felii subtiri, am adaugat sos de cafea si ciocolata, perle mici din zahar).
Pentru sos:
- Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un vas impreuna cu romul, cafeaua, amidonul si 1 lingura cu apa rece. Vasul se pune in bain marie si se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa putin.
- Se lasa sosul sa se raceasca la temperatura camerei.
- Sosul se adauga la suprafata desertului, dupa preferinte, inainte de servire.
Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfectaChec cu portocale si caise uscate, o reteta aromata si delicioasa, perfecta pentru desert sau gustari.Gustul proaspat de...
Chec cu portocale si caise uscate - o reteta aromata si delicioasaPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateUn chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...
Chec cu portocaleIncearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Comentarii