Baseema - Prajitura Sudaneza cu Gris

Postat pe: 27-09-2010
(6)

Ingrediente

Este o reteta traditionala sudaneza
Pentru sirop:
2 cani zahar
2 cani apa
1 lingura unt
2 linguri zeama de lamaie
Prepararea siropului:
1 Se pun ingredientele intr-un vas mai putin untul si se dau in clocot 2 Se adauga 1 lingura de unt
3 Se fierbe la foc mic 15 minute si se raceste Ingrediente
Baseema:
2 cani gris
1 cana zahar
1 cana fulgi de cocos
1 cana unt
1 cana lapte
1/2 lingura iaurt gros
1/2 cana alune decojite
2 lingurite praf de copt

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

2h
1. Se amesteca zaharul, nuca de cocos si grisul si apoi se adauga praful de copt.
2. Se pun laptele si untul intr-un vas si se dau in clocot.
3. Se adauga peste lapte si unt intai amestecul cu gris, apoi si restul ingredientelor si se amesteca bine.
4. Se unge o tava cu unt.
5. Se toarna compozitia cam de 1,5 cm grosime in tava si se distribuie uniform.
6. Se coace la 350 grade cam 35 de minute pana se aureste.
7. Se scoate din cuptor si se pun alunele peste compozitia coapta, apasandu-le usor cu degetul.
8. Se lasa sa se raceasca 1 ora.
9. Se toarna peste siropul rece.
10. Se mai da la cuptor la 200 de grade timp de 5 minute pana se aureste.
11. Se taie si se serveste calda sau rece.


Se pot adauga si stafide in compozitie, pana sa se toarne in tava.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Baseema - Prajitura Sudaneza cu Gris" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

jiustina
•  05.03.2011 19:45:09

Am incercat reteta, e foarte buna, textura e diferita fata de prajiturile "clasice". Eu am folosit totusi mai putin zahar, prefer mai putin dulce :D

villie71
•  09.07.2010 00:31:02

egipteana,sudaneza,iordaniana sau cipriota,CE SA MAI AM URMAT RETETA,E DIVINAAAAAAA!DAR MERGE CU UN CHIANTI!

lilianacostache
•  28.04.2009 08:58:33

Reteta a fost facuta de o persoana care locuieste in Sudan si preluata ca atare (citeste discutiile aferente din forum). Oricum, comentariile din partea unei persoane care nu isi declina identitatea si autoritatea in materie si are activitate zero pe site nu au nicio relevanta. In privinta originii ezit sa ma pronunt intrucat am constatat ca, desi "se spune" ca ar fi de origine egipteana, apartenenta acestui desert este disputata de cateva popoare din Orientul Mijlociu si mediteraneene. Aceasta prajitura cu gris - multinationala de fapt - este numita "Baseema" in Sudan, "Basboussa", "Arissa" sau "Haressa" in Egipt, "Tishpishti" in Izrael, "Kabel Lous" in Algeria, "Chamia" in Maroc, "Namoura" in Siria, Liban si Palestina, "Basbousa" in Iordania, "Revani" in Grecia, Turcia si Bulgaria si "Shammali" in Cipru. Retetele difera usor in functie de tara in care se prepara. Una peste alta, aceasta prajitura cu gris, desi simpla, incanta prin gust si textura. Te indemn sa o faci pentru ca, in momentul in care o gusti, crede-ma ca originea ei este ultimul lucru care te preocupa! Socot ca orice as spune in plus la acest subiect ar fi pierdere de vreme.

violet
•  23.04.2009 00:04:11

prajitura arata bine , dar e buna?ca va certati pe origine

lilianacostache
•  11.04.2009 09:06:54

"Basboosa" (Egipt) = "Baseema" (Sudan) De fapt ar trebui sa stii acest lucru pentru ca in Khartoum se face baseema, se face shaaria, mush kida?

martagabriela
•  29.03.2009 20:55:42

cea din poza este basbusa si ambele sint la origine egiptene

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Baseema - Prajitura Sudaneza cu Gris