Baigli

Portii
8
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Baigli

Ingrediente

  • -200 gr margarina sau unt 82%grasime
  • -500 gr faina
  • -150 ml lapte caldut
  • -70 gr zahar pudra
  • -10 gr drojdie
  • -2 galbenusuri
  • -coaja de la o lamaie bio
  • -putina sare (1 varf cutit)
  • -100 ml lapte
  • -1 plic vanilie
  • Umplutura :
  • -70 gr zahar
  • -250 gr nuca macinata
  • -70 gr stafide
  • -100 ml lapte
  • -250 gr mac macinat
  • -70 gr zahar
  • -1 lingurita extras vanilie

Mod de preparare

Aluatul :

In primul rand trebuie sa va spun ca, din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozanaci unguresti, unul cu nuca si unul cu mac.

Intr-un bol, punem faina impreuna cu margarina taiata cubulete si cu mainile, le amestecam pana cand avem un aluat nisipos.

Drojdia o dizolvam in 50 ml lapte caldut si o adaugam peste faina.
Adaugam galbenusurile, zaharul pudra, coaja de lamaie si putina sare.
Incepem sa framantam, adaugand treptat restul de lapte.
Cand avem un aluat compact, il scoatem din bol, pe masa de lucru pe care am presarat faina si framantam pentru 3-4 minute.
Acoperim aluatul cu o folie de plastic si il punem la frigider pentru 30-40 minute.

Cat timp sta aluatul la frigider, pregatim umpluturile.

Intr-o cratita, punem laptele impreuna cu zaharul si stafidele, pe foc. Amestecam pana cand zaharul se topeste si laptele incepe sa fiarba. Turnam laptele cald peste nuca macinata si omogenizam.
Procedam la fel si cu umplutura de mac.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in jumate. O jumate o lasam pe blatul de lucru, iar pe cealalta o invelim din nou in folie de plastic si o punem la frigider.

Aluatul ramas il modelam putin si incepem sa il intindem (fara a mai pune faina pe blat, daca se poate ) intr-o foaie cat mai subtire.

Pe aluat, intindem nuca cat mai uniform si incepem sa formam cozonacul. Luam marginile si le punem peste umplutura si apoi rulam cu grija, cat mai strans. Cand ajungem aproape de capat, ungem marginea cu putin albus de ou batut pentru a se lipi marginea de aluat. Rulam pana la capat.

Asezam cozonacul in tava, il acoperim cu folie de plastic si il punem la frigider.

Scoatem jumatea de aluat ramasa si procedam la fel.

Cand sunt gata amandoi, ii ungem cu galbenus de ou si ii punem la copt, in cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 30-40 minute.

Pentru a se pastra proaspetim dupa ce s-au racit, se invelesc in folie de plastic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie