Pelteaua Mea de Gutui

Complexitate
redusa
Pelteaua Mea de Gutui

Ingrediente

  • coji si cotoare de gutui (cu casute si seminte)
  • mere cretesti (sau din cele care au pulpa tare) (cu cotoare si seminte)
  • zahar (cantitatea variaza)
  • lamaie suc
  • vanilie
  • cuisoare praf - un varf de lingurita

Mod de preparare

Cojile, cotoarele si merele spalate si taiate in 4 se pun intr-o oala, mare (adanca), se acopera cu apa cam 4 cm deasupra lor. Se dau la fiert pana cojile si merele sant moi de tot. Se strecoara apoi, dar nu se apasa fructele, se lasa sa se scurga de la sine pentru ca altfel, prin presare, iese si pulpa fina care va da un aspect tulbure jeleului/peltelei.

Dupa ce s-a terminat scurgerea, se masoara lichidul rezultat si la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se pune la fiert, la inceput trebuie sa fiarba la foc iute, in clocote mari, dupa 10-15 minute sa face focul mai domol.

Ca sa stim cand e gata jeleul/pelteaua, se pune putin pe o farfurie si se da la frigider 2-3 minute, pana se raceste. Daca despartim jeleul cu o lingurita si jumatatile nu se unesc din nou, atunci jeleul e gata. Jeleul/pelteaual se drege de gust cu vanilie, cuisoare si lamaie si apoi se mai lasa inca 1 minut la fiert.

Se amesteca mereu in el pentru ca altfel stropeste si se prinde pe fundul tingirii. Se pune fierbinte in borcane, se pune un praf de salicilat, se capseaza si se tin intre paturi pana la racirea completa a borcanelor. Se pun in camara pe raft apoi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Tocanita de porc cu ciuperci
Bucataras.RO

Tocanita de porc cu ciuperci

Tocanita de porc cu ciuperci
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola