Peltea de Gutui si Mere

Complexitate
redusa
Peltea de Gutui si Mere

Ingrediente

  • 1 kg gutui
  • 1 kg zahar
  • 1 litru zeama in care au fiert gutuile si merele
  • 1 kg mere cu coaja rosie
  • 2-3 cm baton vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
  • 100 ml zeama lamaie

Mod de preparare

Pelteaua se poate face din gutui intregi sau numai din cojile curatate si cotoarele ramase de la alte preparate (dulceata etc. ). Am folosit cotoarele si cojile de la gutuile curatate pentru dulceata si cateva gutui intregi (sa cantareasca impreuna 1 kg) si 1 kg mere cu coaja rosie.

Gutuile intregi le-am spalat si le-am taiat felii, la fel am procedat si cu merele fara sa indepartez cotorul. Intr-o oala am asezat gutuile si resturile de la acestea impreuna cu merele si am adaugat apa rece care trebuie sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm. Le punem la fiert pana cand se inmoaie bine fara sa amestecam sa nu se tulbure zeama.

Cand sunt fierte, pe o strecuratoare, punem un tifon in strat dublu si strecuram zeama.

Lichidul ce ramane se cantareste. La fiecare litru de lichid se adauga 1 kg zahar. Lichidul, zaharul bucatica de baton de vanilie si zeama de lamaie se amesteca si se pune la fiert pana se leaga ca pentru serbet (se pun in putina apa rece 2-3 picaturi de sirop si daca prinzandu-le intre doua degete se aduna ca o bomboana moale inseamna ca siropul s-a legat ).

Putem sa lasam ca siropul sa se lege mai putin ca pentru dulceata de gutui (se ridica lingura si pe latul ei vor aparea doua sau trei picaturi de sirop, una langa alta, care vor cadea deodata, atunci siropul este mai putin legat ca pentru dulceata). In acest caz, pelteaua se va inchega ca o piftie mai moale.

Dupa ce este gata legat, pelteaua, jeleul, se pune fierbinte in borcane, se lasa sa raceasca, apoi se pun capacele la borcane, sau se leaga cu celofan. Se va gelifica in borcan. Se poate servi ca si serbetul sau se poate folosi pentru tarte, budinci, orez cu lapte, gris cu lapte etc.

P.S. Daca nu aveti baton de vanilie puteti adauga zahar vanilat dar numai inainte cu 1-2 minute de a lua de pe foc pelteaua.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Paine cu seminte
Bucataras.RO

Paine cu seminte

Fac pentru prima data paine si am fost foarte incantata de rezultat. Va recomand aceasta paine hranitoare si sanatoasa, care...

Paine cu seminte
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola