Peltea de Gutui si Mere

Complexitate
redusa
Peltea de Gutui si Mere

Ingrediente

  • 1 kg gutui
  • 1 kg zahar
  • 1 litru zeama in care au fiert gutuile si merele
  • 1 kg mere cu coaja rosie
  • 2-3 cm baton vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
  • 100 ml zeama lamaie

Mod de preparare

Pelteaua se poate face din gutui intregi sau numai din cojile curatate si cotoarele ramase de la alte preparate (dulceata etc. ). Am folosit cotoarele si cojile de la gutuile curatate pentru dulceata si cateva gutui intregi (sa cantareasca impreuna 1 kg) si 1 kg mere cu coaja rosie.

Gutuile intregi le-am spalat si le-am taiat felii, la fel am procedat si cu merele fara sa indepartez cotorul. Intr-o oala am asezat gutuile si resturile de la acestea impreuna cu merele si am adaugat apa rece care trebuie sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm. Le punem la fiert pana cand se inmoaie bine fara sa amestecam sa nu se tulbure zeama.

Cand sunt fierte, pe o strecuratoare, punem un tifon in strat dublu si strecuram zeama.

Lichidul ce ramane se cantareste. La fiecare litru de lichid se adauga 1 kg zahar. Lichidul, zaharul bucatica de baton de vanilie si zeama de lamaie se amesteca si se pune la fiert pana se leaga ca pentru serbet (se pun in putina apa rece 2-3 picaturi de sirop si daca prinzandu-le intre doua degete se aduna ca o bomboana moale inseamna ca siropul s-a legat ).

Putem sa lasam ca siropul sa se lege mai putin ca pentru dulceata de gutui (se ridica lingura si pe latul ei vor aparea doua sau trei picaturi de sirop, una langa alta, care vor cadea deodata, atunci siropul este mai putin legat ca pentru dulceata). In acest caz, pelteaua se va inchega ca o piftie mai moale.

Dupa ce este gata legat, pelteaua, jeleul, se pune fierbinte in borcane, se lasa sa raceasca, apoi se pun capacele la borcane, sau se leaga cu celofan. Se va gelifica in borcan. Se poate servi ca si serbetul sau se poate folosi pentru tarte, budinci, orez cu lapte, gris cu lapte etc.

P.S. Daca nu aveti baton de vanilie puteti adauga zahar vanilat dar numai inainte cu 1-2 minute de a lua de pe foc pelteaua.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie