Gem de portocale

Postat pe: 27-09-2010
(2)

Ingrediente

3 kg portocale
zahar
(cantitatea de zahar va fi egala cu cantitatea de portocale dupa ce le-am curatat de coaja)

Mod de preparare

Se spala portocalele (sa nu fie cele cu coaja cerata, tratata), se inteapa cu dintii unei furculite din loc in loc dupa care le puneti intr-un vas incaptor acoperite de apa pe un timp de 12 h (de seara pana dimineata, sau invers). Se usuca putin de apa.

Alegeti trei mai frumoase si sanatoase si cu instrumentul acela de curatat cartofii, scoateti coaja cat mai subtire (fara partea alba) si lasati-o la o parte.

Se curata acum toate portocalele (inclusiv cele trei la care le-am luat deja un strat) cum se zice pe viu, fara sa ramana nici o pielita alba (faceti operatia asta deasupra unui castron ca altfel inundati cu sucul). Eu pielita interna dintre un clin si altul am lasat-o.

Taiem portocalele cubulete, eliminam samburii (eu in gradina am o varietate fara samburi) si cantarim ceea ce a ramas! Puneti pe foc intr-o cratita larga (cu cat e mai larga reduceti timpul de preparare avind o suprafata mai mare de evaporare a lichidului) si adaugati acceasi cantitate de zahar.

Se fierbe marmelada pana cand ajunge la densitatea dorita (cam doua, trei ore circa). Eu incerc cu o picatura de sirop intr-un pahar cu apa. Nu trebuie sa se imprastie. Intre timp cojile de la cele trei portocale se taie fideluta se pun intr-o craticioara cu in deget de apa si se fierb la foc moderat 3-4 minute.

Cand marmelada s-a legatat adaugati cojile de portocala (fara apa, daca nu s-a evaporat) si mai amestecati timp de cateva minute! Se pune la borcan ca orice alta marmelada!
La micul dejun sau la diferite prajituri, tarte!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Gem de portocale" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

gecuza
•  20.03.2009 13:10:47

Am facut si eu un gem numai din suc de portocale si a iesit super bun. O sa o incerc si pe asta!

eli
•  22.10.2007 21:26:14

Trebuie sa recunosc ca nu am facut niciodata dulceata de portocale si chiar aveam nevoie de reteta.Mi se pare grozava.

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Gem de portocale