Dulceata de Ceapa Rosie

Postat pe: 18-10-2010
(1)

Ingrediente

1 kg ceapa rosie
5 linguri ulei (3 de masline fructat, 2 de masline peperoncino)
1/2 kg zahar
400 ml vin negru
sec (eu pun demisec, dar reteta zice sec)
50 - 60 ml otet balsamic
2 lingurite de sare
2 -3 linguri de praf de condimente ce se pun si la diverse marinate: coriandru, enibahar, chimen, fincen, cuisoare, scortisoara, nucsoara (le-am scris in ordine descrescatoare a cantitatii trebuincioase)
1 lamaie

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

2h
Pe cat de gustoasa este pe-atat de usor e de facut (nu si de fotografiat - presupun ca va dati seama ca si ajutorul de fotograf - daca as avea - ar lacrima in fata unei asemenea infaptuiri! )

Curatim ceapa, o taiem in jumatate si-apoi in latul ei, felioare nici prea mici nici prea mari (preferabil 5 mm - ca sa nu se faca zob in timpul fierberii). Stoarcem degraba un pic de zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa invioreze culoarea.

Pregatim un vas incapator si cu fundul gros, incingem uleiul si caramelizam 5-6 linguri de zahar amestecand continuu, pana obtinem o culoare bej (nu maro cum facem la crema de zahar ars!). Venim repede cu ceapa peste caramelul asta si-o calim pana devine sticloasa; nu o prajim ci doar o calim repejor, la foc iute, amestecand din cand in cand.

Insist asupra acestui fapt pt ca spre deosebire de supa clasica (frantuzeasca) de ceapa, unde sotam indelung la foc mic ceapa, la dulceata se procedeaza invers.

Cand ceapa este sticloasa, dar inca ferma, saram, stingem cu vinul negru, adaugam restul de zahar, otetul balsamic si fierbem pana se leaga siropul (proba cu picatura pe farfurioara) la un foc moderat (reducem flacara imediat ce incepe sa clocoteasca, altfel face prea multa spuma).

Asta dureaza cam 30 - 45 min, daca aveti un vas intins si evaporarea este mai spornica. Inainte de-a stinge flacara, adaugam praful de condimente, mirosim si gustam; daca mai e nevoie de ceva putem adauga la sfarsit; poate va place mai iute si-atunci nu e de ajuns uleiul de masline cu peperoncino - puteti pune bucatele de ardei iute uscat sau ghimbir pudra (cel proaspat trebuie ras si pus inaintea condimentelor uscate, sa-l ia putin focul si pe el o data cu ceapa)

Daca ne place ce-am gustat, punem dulceata fierbinte in borcane fierbinti, infiletam si le intoarcem cu fundu'n sus, pana la racire.

Se poate servi la absolut orice gratar, de carne (mai ales cele fade) de legume la gratar, sau orice carne fiarta sau legume fierte la abur ori, cum am pozat eu, calzonele mancat cu muraturi si dulceata de ceapa rosie... etc.

Desigur, nu am putut fotografia fiecare pas, desi dupa ce intervine vinul, omu' nu mai plange dar aparatul de poznit, da - aburii il fac pe el sa planga, LOL!!!
Insoteste si implineste cu succes orice mancare vegetariana (ovo - lacto, vegan etc) compenseaza si pigmenteaza un pranz poate anost (cum a fost acel calzone al meu - doar cu sos bolognez, urda, visine si ciuperci)

O mentiune speciala ar fi ca nu miroase a ceapa!!! Mai degraba a garnitura de nustiuce... E usor dulce - acrisor si iute daca puneti si iutisca.

Va asigur ca e un bun companion, chiar daca initial veti avea rezerve fata de titlul retetei!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Dulceata de Ceapa Rosie" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

lilimol
•  13.07.2012 20:47:03

chiar e buna?????????????????????

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Dulceata de Ceapa Rosie