Peltea (jeleu) din Flori de Salcam

Complexitate
redusa
Peltea (jeleu) din Flori de Salcam

Ingrediente

  • 4 cani flori de salcam (foarte bine presate = 325 gr)
  • 3 cani apa (750 ml)
  • 4 linguri suc de lamaie
  • 4 mere
  • 1 cutie de pectina
  • 4 cani zahar (880 gr, dar eu am pus doar 800)

Mod de preparare

Apa se pune la fiert apoi se toarna peste florile de salcam care au fost spalate foarte bine si taiate de pe ciorchnii lor. Se lasa asa in vas acoperit pentru 24 de ore. Vasul trebuie sa fie acoperit pentru a pastra cat mai multa aroma. a doua zi strecori florile prin sita si apoi mai strangi in palme ca sa scoti excesul de dulceata si restul de lichid din flori.

Infuzia rezultata se amesteca cu sucul de lamaie si merele curatate de coaja si taiate felii (se pastreaza casutele cu seminte si daca merele sunt bio se retine si coaja lor). Se pune pectina peste toate cele de mai sus si se pune la fiert 10-15 minute.

Se strecoara apoi pentru a putea scoate toate resturile de mere, apoi mai strecuram inca odata, dar de data asta in sita punem un servetel absorbant sau un tifon foarte foarte des pentru a putea retine particolele foarte fine de impuritati, apoi punem din nou la fiert siropul, adaugand tot zaharul dintr-o data. Se mai fierbe pana la dizolvarea zaharului. Intre timp pregatim borcanele si mai amestecam in sirop si daca este cazul mai luam spuma care se formeaza.

Jeleul obtinut se pune in borcane (se strecoara si aici printr-o sita fina de tot pentru a separa mucilagiul din zahar si a obtine un jeleu clar, limpede, prin care se poate vedea) . Se capseaza borcanele. Intr-un vas mai mare se pune un prosop, se pun borcanele capsate, se adauga apa si se pun la fiert pentru 15 minute incepand cu momentul inceperii fierberii.

Cand adaugam apa in vas avem grija sa fie cam cu 2 degete mai jos decat nivelul capacului de la borcan.

Se serveste cu paine cu unt, deasupra grisului fiert, peste unele prajituri unde aveti nevoie de sirop.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie