Muraturi traditionale in sare pentru iarna

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • castraveti
  • conopida
  • pepeni verzi mici
  • ardei lungi
  • gogonele (patlagele rosii crude)
  • mere tari
  • telina
  • patrunjel si morcov

Mod de preparare

Muraturile de iarna se fac in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Butoiasul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atat mai bun cu cat se invecheste). Daca are miros de mucegai, se stinge in el o mana de var. Dupa ce s-a stins varul se spala butoiul cu mai multe ape frecandu-l cu o perie, si se lasa sa se zvante. Se freaca apoi inauntru cu usturoi pisat.

Separat se spala in doua, trei ape: castraveti, conopida, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (patlagele rosii crude), mere tari, telina, patrunjel si morcov.

Tot zarzavatul intrebuintat trebuie sa fie proaspat si nevatamat altfel se moaie in timpul iernii. Se aseaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga marar uscat si cateva fire de hrean sau frunze de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura fierbinte facuta din 500 de grame de sare la 10 litri de apa.

Ca sa fie muraturile gustoase si sa tina mai bine se adauga si cate un litru de otet la fiecare 10 litri de apa. Se astupa bine cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste butoiul prin curte, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate.

Se aseaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cind dorim sa consumam muraturile.

resursa: http://www.brasov.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.