Muraturile de iarna se fac in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Butoiasul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atat mai bun cu cat se invecheste). Daca are miros de mucegai, se stinge in el o mana de var. Dupa ce s-a stins varul se spala butoiul cu mai multe ape frecandu-l cu o perie, si se lasa sa se zvante. Se freaca apoi inauntru cu usturoi pisat.
Separat se spala in doua, trei ape: castraveti, conopida, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (patlagele rosii crude), mere tari, telina, patrunjel si morcov.
Tot zarzavatul intrebuintat trebuie sa fie proaspat si nevatamat altfel se moaie in timpul iernii. Se aseaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga marar uscat si cateva fire de hrean sau frunze de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura fierbinte facuta din 500 de grame de sare la 10 litri de apa.
Ca sa fie muraturile gustoase si sa tina mai bine se adauga si cate un litru de otet la fiecare 10 litri de apa. Se astupa bine cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste butoiul prin curte, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate.
Se aseaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cind dorim sa consumam muraturile.
resursa: http://www.brasov.ro
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorCornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii