Muraturi traditionale in sare pentru iarna

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • castraveti
  • conopida
  • pepeni verzi mici
  • ardei lungi
  • gogonele (patlagele rosii crude)
  • mere tari
  • telina
  • patrunjel si morcov

Mod de preparare

Muraturile de iarna se fac in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Butoiasul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atat mai bun cu cat se invecheste). Daca are miros de mucegai, se stinge in el o mana de var. Dupa ce s-a stins varul se spala butoiul cu mai multe ape frecandu-l cu o perie, si se lasa sa se zvante. Se freaca apoi inauntru cu usturoi pisat.

Separat se spala in doua, trei ape: castraveti, conopida, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (patlagele rosii crude), mere tari, telina, patrunjel si morcov.

Tot zarzavatul intrebuintat trebuie sa fie proaspat si nevatamat altfel se moaie in timpul iernii. Se aseaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga marar uscat si cateva fire de hrean sau frunze de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura fierbinte facuta din 500 de grame de sare la 10 litri de apa.

Ca sa fie muraturile gustoase si sa tina mai bine se adauga si cate un litru de otet la fiecare 10 litri de apa. Se astupa bine cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste butoiul prin curte, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate.

Se aseaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cind dorim sa consumam muraturile.

resursa: http://www.brasov.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia