Gem de Portocale

Complexitate
redusa
Gem de Portocale

Ingrediente

  • 900 gr portocale
  • Sucul a doua lamai
  • 1,8 kg zahar
  • 4 litri apa

Mod de preparare

Spalati portocalele si taiati-le in doua jumatati. Stoarceti sucul si taiati fiecare jumatate in 4 parti, pe care le curatati de coaja. Taiati miezul in bucati si puneti-l impreuna cu samburii pe o bucata de muselina(sau orice alt material textil curat), pe care o legati la gura cu o ata ca pe un saculet ( miezul, nervurile si samburii contin pectina, care prin fierbere va face ca gemul sa se lege). Taiati cojile in feliute subtiri, pe care le puneti apoi impreuna cu sucul de lamiae, 4l apa si saculetul de muselina intr-o oala mare cu baza groasa.

Dupa ce a inceput sa fiarba in clocot, reduceti temperature si tineti pe foc mic 50 min. sau pana cand lichidul a scazut la jumatate. Indepartati spuma pe masura ce se formeaza, cu o spumiera.

Puneti saculetul de panza intr-o strecuratoare si presati bine pt. a scoate tot lichidul continut, puneti licidul obtinut in oala. Aruncati continutul sacului. Reduceti flacara. adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand pan ace zaharul s-a dizolvat complet. Mariti flacara, aduceti in clocot si fierbeti la temperatura canstanta 15 min. luati vasul de pe flacara.

Puneti o lingura de gem pe o farfurioara rece si lasati sa se racoreasca 2 min. Incercati cu degetul-daca gemul face o pojghita, inseamna ca a atins punctual de legare sin u mai necesita fierbere. Daca nu are consistenta sin u formeaza o asemenea pojghita, inseamna ca mai trebuie sa fiarba 5-10 min, dupa care il luati de pe foc, faceti din nou testul.

Lasati gemul in oala pana cand se raceste si formeaza pojghita. Amestecati-l bine si puneti-l in borcane curate. Daca gemul sau borcanele sunt prea, fidelutele de coaja de portocala se vor ridica la suprafata. Acoperiti gura borcanelor cu hartie de pergament, lasati-le sa se mai raceasca, dupa care le acoperiti cu celofan sau capacul borcanului.

Depozitarea se face intr-un loc intunecos.

Se pot pastra timp de 3 luni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
2
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
4
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Furescuri cu Untura
5
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Parteneri
Sarmale cu ciuperci de post
Bucataras.RO

Sarmale cu ciuperci de post

Sunt cele mai bune sarmale ever....

Sarmale cu ciuperci de post
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai