Spalati portocalele si taiati-le in doua jumatati. Stoarceti sucul si taiati fiecare jumatate in 4 parti, pe care le curatati de coaja. Taiati miezul in bucati si puneti-l impreuna cu samburii pe o bucata de muselina(sau orice alt material textil curat), pe care o legati la gura cu o ata ca pe un saculet ( miezul, nervurile si samburii contin pectina, care prin fierbere va face ca gemul sa se lege). Taiati cojile in feliute subtiri, pe care le puneti apoi impreuna cu sucul de lamiae, 4l apa si saculetul de muselina intr-o oala mare cu baza groasa.
Dupa ce a inceput sa fiarba in clocot, reduceti temperature si tineti pe foc mic 50 min. sau pana cand lichidul a scazut la jumatate. Indepartati spuma pe masura ce se formeaza, cu o spumiera.
Puneti saculetul de panza intr-o strecuratoare si presati bine pt. a scoate tot lichidul continut, puneti licidul obtinut in oala. Aruncati continutul sacului. Reduceti flacara. adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand pan ace zaharul s-a dizolvat complet. Mariti flacara, aduceti in clocot si fierbeti la temperatura canstanta 15 min. luati vasul de pe flacara.
Puneti o lingura de gem pe o farfurioara rece si lasati sa se racoreasca 2 min. Incercati cu degetul-daca gemul face o pojghita, inseamna ca a atins punctual de legare sin u mai necesita fierbere. Daca nu are consistenta sin u formeaza o asemenea pojghita, inseamna ca mai trebuie sa fiarba 5-10 min, dupa care il luati de pe foc, faceti din nou testul.
Lasati gemul in oala pana cand se raceste si formeaza pojghita. Amestecati-l bine si puneti-l in borcane curate. Daca gemul sau borcanele sunt prea, fidelutele de coaja de portocala se vor ridica la suprafata. Acoperiti gura borcanelor cu hartie de pergament, lasati-le sa se mai raceasca, dupa care le acoperiti cu celofan sau capacul borcanului.
Depozitarea se face intr-un loc intunecos.
Se pot pastra timp de 3 luni.
Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorM-am inspirat dupa reteta lui Timea,a iesit ceva bun.
Gnocchi cu carnati de curcanSocată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...
Socată reţeta buniciiDescopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Comentarii