Gem de Portocale

Complexitate
redusa
Gem de Portocale

Ingrediente

  • 900 gr portocale
  • Sucul a doua lamai
  • 1,8 kg zahar
  • 4 litri apa

Mod de preparare

Spalati portocalele si taiati-le in doua jumatati. Stoarceti sucul si taiati fiecare jumatate in 4 parti, pe care le curatati de coaja. Taiati miezul in bucati si puneti-l impreuna cu samburii pe o bucata de muselina(sau orice alt material textil curat), pe care o legati la gura cu o ata ca pe un saculet ( miezul, nervurile si samburii contin pectina, care prin fierbere va face ca gemul sa se lege). Taiati cojile in feliute subtiri, pe care le puneti apoi impreuna cu sucul de lamiae, 4l apa si saculetul de muselina intr-o oala mare cu baza groasa.

Dupa ce a inceput sa fiarba in clocot, reduceti temperature si tineti pe foc mic 50 min. sau pana cand lichidul a scazut la jumatate. Indepartati spuma pe masura ce se formeaza, cu o spumiera.

Puneti saculetul de panza intr-o strecuratoare si presati bine pt. a scoate tot lichidul continut, puneti licidul obtinut in oala. Aruncati continutul sacului. Reduceti flacara. adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand pan ace zaharul s-a dizolvat complet. Mariti flacara, aduceti in clocot si fierbeti la temperatura canstanta 15 min. luati vasul de pe flacara.

Puneti o lingura de gem pe o farfurioara rece si lasati sa se racoreasca 2 min. Incercati cu degetul-daca gemul face o pojghita, inseamna ca a atins punctual de legare sin u mai necesita fierbere. Daca nu are consistenta sin u formeaza o asemenea pojghita, inseamna ca mai trebuie sa fiarba 5-10 min, dupa care il luati de pe foc, faceti din nou testul.

Lasati gemul in oala pana cand se raceste si formeaza pojghita. Amestecati-l bine si puneti-l in borcane curate. Daca gemul sau borcanele sunt prea, fidelutele de coaja de portocala se vor ridica la suprafata. Acoperiti gura borcanelor cu hartie de pergament, lasati-le sa se mai raceasca, dupa care le acoperiti cu celofan sau capacul borcanului.

Depozitarea se face intr-un loc intunecos.

Se pot pastra timp de 3 luni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Salata de iarna asortata
3
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu ciocolata si cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si cocos

Prajitura cu ciocolata si cocos
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
5
Romania

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac