Gem de Portocale

Complexitate
redusa
Gem de Portocale

Ingrediente

  • 900 gr portocale
  • Sucul a doua lamai
  • 1,8 kg zahar
  • 4 litri apa

Mod de preparare

Spalati portocalele si taiati-le in doua jumatati. Stoarceti sucul si taiati fiecare jumatate in 4 parti, pe care le curatati de coaja. Taiati miezul in bucati si puneti-l impreuna cu samburii pe o bucata de muselina(sau orice alt material textil curat), pe care o legati la gura cu o ata ca pe un saculet ( miezul, nervurile si samburii contin pectina, care prin fierbere va face ca gemul sa se lege). Taiati cojile in feliute subtiri, pe care le puneti apoi impreuna cu sucul de lamiae, 4l apa si saculetul de muselina intr-o oala mare cu baza groasa.

Dupa ce a inceput sa fiarba in clocot, reduceti temperature si tineti pe foc mic 50 min. sau pana cand lichidul a scazut la jumatate. Indepartati spuma pe masura ce se formeaza, cu o spumiera.

Puneti saculetul de panza intr-o strecuratoare si presati bine pt. a scoate tot lichidul continut, puneti licidul obtinut in oala. Aruncati continutul sacului. Reduceti flacara. adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand pan ace zaharul s-a dizolvat complet. Mariti flacara, aduceti in clocot si fierbeti la temperatura canstanta 15 min. luati vasul de pe flacara.

Puneti o lingura de gem pe o farfurioara rece si lasati sa se racoreasca 2 min. Incercati cu degetul-daca gemul face o pojghita, inseamna ca a atins punctual de legare sin u mai necesita fierbere. Daca nu are consistenta sin u formeaza o asemenea pojghita, inseamna ca mai trebuie sa fiarba 5-10 min, dupa care il luati de pe foc, faceti din nou testul.

Lasati gemul in oala pana cand se raceste si formeaza pojghita. Amestecati-l bine si puneti-l in borcane curate. Daca gemul sau borcanele sunt prea, fidelutele de coaja de portocala se vor ridica la suprafata. Acoperiti gura borcanelor cu hartie de pergament, lasati-le sa se mai raceasca, dupa care le acoperiti cu celofan sau capacul borcanului.

Depozitarea se face intr-un loc intunecos.

Se pot pastra timp de 3 luni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Cartofi dulci la cuptor
Bucataras.RO

Cartofi dulci la cuptor

Cartofi dulci la cuptor
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti