Dulceata de Rubarba

Complexitate
redusa
Dulceata de Rubarba

Ingrediente

  • 500 gr rubarba
  • 500 gr zahar
  • 1/2 l apa
  • 2 felii limeta
  • 10 franjuri coaja de portocala

Mod de preparare

Prima dulceata pe care-o fac eu cand da primavara peste mine, e dulceata de rubarba.

Se prepara la fel ca orice alta dulceata - ma refer la proportii - dar are un spil: se face cu zahar extra-rafinat, zahar cubic de preferinta (zaharul cubic este un zahar special pentru dulceturi) pentru ca acest zahar nu face spuma si, tija de rubarba fiind frageda peste masura, este indicat a nu umbla cu lingura prea mult in dulceata care fierbe. Deci, fara spuma!

Si mai e ceva: e bine sa faceti dulceata in portii mici, pe rand, in asa fel incat fiecare bucatica de rubarba sa fie acoperita de siropul de zahar, intr-un strat subtire - preferabil un singur strat.

Asadar cantarim 2-3 fire de rubarba si le alocam tot atata zahar si apa. Punem apa la fiert impreuna cu zaharul si lasam la fiert pana la proba de sirop.

In acest timp taiem cateva felii de limeta si cateva suvite de coaja de portocala. Ne aruncam un ochi spre vasul cu apa si zahar, daca avem totusi ceva-ceva spuma, o scoatem de pe marginea vasului cu o pensula udata cu apa rece. Nu amestecam deloc in vas (risc de zaharisire pe margini!).

Adaugam feliile de limeta cu suvitele de coaja de portocala, lasam sa clocoteasca 7-10 minute si probam siropul: picatura de sirop care cade de pe lingura trebuie sa stea teapana, "margica" pe o farfurioara. Cred ca toate aceste amanunte se stiu, dar.. .

Cand avem convingerea unui sirop bine legat, punem tijele de rubarba, taiate de un centimetru lungime (cu coaja cu tot). Lasam pana da in clocot si in acel moment facem focul mititel si mai asteptam pana forfoteste doar 10 minute. Fara sa amestecam. Doar leganam si scuturam craticioara de colo-colo. Vrem sa ramana intregi bucatile de rubarba dar sa si fie acoperite de sirop.

Dupa cel mult zece minute, rubarba este moale si gata de-a fi pusa in borcane fierbinti si sterilizate.

In eventualitatea ca totusi va alegeti cu spuma la suprafata, incercati s-o indepartati alunecand usor cu lingura pe deasupra dulcetii, fara sa 'deranjati' dulceata in intregimea ei.

Si gata! o sa ramaneti mirate ce gust subtil poate avea dulceata asta umila, dintr-un petiol de planta care creste pe toate drumurile.

Sa nu gresiti cum greseau cei de dinaintea noastra, care nu aveau limeta si puneau lamaie: parfumul lamaii copleseste oarecum aroma rubarbei! Mai bine fara lamaie daca nu aveti limeta! Limeta este delicata si aduce doar o unda de prospetime, fara a iesi in evidenta musai.

Deci, asta-i dulceata mea de rubarba. Sper s-o faceti si voi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
3
Conserve, muraturi

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
Chec cu Cacao Pufos
5
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Parteneri
Cartofi aurii
Bucataras.RO

Cartofi aurii

Este o reteta de cartofi cu maioneza la cuptor, inspirata de la Andreea-Caroline. Multumesc, Andreea, pentru aceasta reteta!...

Cartofi aurii
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura