Ciorba/bors de Vacuta

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
medie
Ciorba/bors de Vacuta

Ingrediente

  • 300-400 g carne de vita mai grasa, cu os (pentru supa)
  • o lingura de sare
  • trei morcovi
  • o ceapa mare
  • o radacina de patrunjel
  • o cana de bors (220 ml)
  • 2 l si jumatate apa plata
  • doi-trei cartofi mici
  • un ou
  • fidea
  • o lingurita de pasta de ardei dulce
  • o lingura de ulei de masline
  • jumatate lingurita pasta de ardei iute
  • o rosie
  • leustean
  • un ardei gras
  • patrunjel verde
  • bors (dupa gust) ~aproximativ 220 ml
  • smantana (optional)
  • ardei iute

Mod de preparare

Intr-o cratita cu capacitatea de 3 l se pune carnea spalata bine cu apa rece. Se completeaza cu apa plata (rece) pana la marginea superioara a cratitei. Se pune o lingura de sare (mare). Se lasa sa fiarba la foc mediu si se ia spuma pe masura ce se formeaza. Dupa ce s-a luat foarte bine spuma se mai lasa sa fiarba la foc mic spre mediu inca 15 minute.

In acest timp, se curata zarzavatul (ceapa, morcovii, albitura, ardeiul gras), se spala si apoi se taie cuburi sau rondele. Intr-o tigaie se calesc in o lingura de ulei de masline: ceapa (pana devine aurie), morcovii taiati rondele, ardeiul gras taiat si rosia feliata. Se pun legumele calite (cu tot cu ulei) in ciorba care clocoteste. Se adauga apoi patrunjelul radacina si se lasa totul sa fiarba la foc mediu sau mic inca 20 minute. Dupa 20 minute se pun cartofii curatati, intregi si se lasa sa fiarba inca 15 minute.

Dupa acest rastimp se pune pasta de ardei iute, pasta de ardei dulce si se mai lasa sa fiarba inca 10- 15 minute minute.

Se verifica daca s-a fiert carnea. In cazul in care carnea e bine fiarta (se rupe usor cu furculita sau se desface in fasii), se trece ciorba prin strecuratoare.

Zeama se pune intr-o alta cratita, pe foc. Se pun carnea taiata bucati mici si cartofii, morcovii (acestia din urma se taie rondele).
Se adauga borsul si se mai lasa 10 minute. Se ia spuma formata (daca e cazul)*Se adauga fideaua si se lasa 3 minute sa fiarba.

In final, se pun patrunjelul verde si leusteanul.

Se bate un ou si se toarna treptat in ciorba - cat ciorba e inca pe foc- daca vrem ca albusul sa capete aspectul 'zdrente'. Se mai lasa cateva secunde si apoi se da cratita la o parte de pe aragaz. Se potriveste de sare (daca mai e nevoie).


Se serveste cu ardei iute, smantana dulce sau fermentata si paine coapta sau proaspata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa