Bors Moldovenesc Limpede, de Vaca

Postat pe: 06-08-2011
(6)

Ingrediente

1 kg cap de piept de vita cu oase (coaste) sau - 1 1/2 kg rasol de vita
5 morcovi potriviti
1 ceapa
1 buc radacina de patrunjel
1 buc radacina de pastarnac
1/2 bulb de telina
1 ardei capia
1 gogosar
1 cartof mare (2-3 cartofi mediocri :d )
1/2- 1 litru bors
1 legatura serioasa de leustean
Sare

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h
Va scriu reteta asta mai amanuntit, asa, fiindca are cateva secrete - pentru o buna reusita, daca o faceti la kukta mai ales.

In primul rand aveti nevoie de o carne anume: cap de piept sau/si rasol ori oase cu maduva. Altfel, borsul nu iese gustos - va ramane fad si slab, cu o carne atzoasa si inghiesuita in ea insasi. Capul de piept, coastele si rasolul au o consistenta speciala pentru supe, ciorbe si borsuri - fibra carnii este aerisita si grasimea marmorata - exact asa cum ii trebuie unei zeme - iar osul/oasele, dau valoare si profunzime gustului.

In al doilea rand va trebuie bors - musai - ciorba se face cu rosii/pasta de rosii sau bulion, borsul se face fara rosii, usoara acreala se obtine doar din acrimea borsului. Zarzavaturile sunt cam aceleasi ca si pentru ciorba (minus rosiile)

Si acum la treaba:

Taiem carnea cuburi maricele, si impreuna cu oasele, punem la fiert in apa rece cu sare. Daca facem in kukta, lasam sa fiarba 15 minute, racim oala, deschidem si stergem neaparat spuma formata pe peretii oalei - ea e responsabila de gustul uneori amarui a supei/ciorbei/borsului de carne.

Dupa asta, adaugam ceapa maruntita, coditele de leustean, inchidem si mai fierbem 15 minute. Indiferent ca facem borsul in oala minune sau oala obisnuita, trebuie sa avem grija sa fiarba maruntel si nu in clocote mari - e tot un secret al mancarurilor bine facute.

Dupa trecerea acestei jumatati de ora, deschideti din nou oala si adaugati legumaria - la o masura de morcov, 1/3 masura de albitura (patrunjel, pastarnac, telina) Recunosc ca eu pun ceva mai multa telina, fiindca imi place nespus gustul si aroma ei - dupa ce fierbe in supe, ciorbe si borsuri, capata un pregnant gust de visin (crengi si frunze de visin).

Sa nu radeti de nasul meu: am un nas care descompune un miros complex in mirosuri care-l compun (de exemplu, mirosul lemnului ce arde sub gratar, se compune, printre altele si din miros de vanilie - hai nu radeti nu radeti!)

Cine vrea, eu da, pune si cartofi (reteta este mostenita de la singura mea vecina moldoveanca - vecina copilariei mele - care mi-a povestit-o cu toate tainele ei, in ciuda alor mei care nu concepeau zama prin care sa vezi fundul farfuriei in afara de supe, iar de bors ... habar nu aveau!!!)

Din acest moment, mai fierbeti sub presiune doar 5 minute, timp in care dati in clocot borsul, intr-un vas separat, adunati spuma care se formeaza deasupra si: raciti repede kukta, deschideti-o si adugati borsul fierbinte.

Frunzele de leustean (din belsug ...) le punem doar cand borsul se raceste cat de cat, pentru a ramane verzi si ademenitoare. Mai punem, proaspat rupte (de pe balcon: d) si cand o servim in farfurii - farfurii groase, care sa mentina caldura borsului si pentru cei care mananca mai incet - vita are grasimea aceea care odata racita ramane pe cerul gurii ca o prea-maretza osanza, bleahhhh!

Uite o zama fara (nelipsita) smantana noastra Ardeleneasca, fara dresura care "face omu' dupa o betie" (vorba lui Pastorel Teodoreanu: " dresura drege zama, zama drege omu' ")
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Bors Moldovenesc Limpede, de Vaca" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 40 %
499.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

elisakarina
•  17.01.2013 22:56:54

Multumesc pentru secrete,voi prepara si eu acest bors sigur.

tantza
•  24.11.2011 18:30:31

scuze... eu sunt mai la inceput... ce este "kukta"?

iuliajewel
•  24.11.2011 23:12:51

Tantza draga, kukta este cunoscuta mai nou sub numele de "oala minune" sau "oala de fiert sub presiune". Inainte vreme, cand vase de felul asta se gaseau doar aduse din Ungaria, se numeau KUKTA.

Mancarea fierbe de trei ori mai repede datorita presiunii mari din interior. Nu se poate face in ea, totusi, piftie, care este obligatoriu LIMPEDE si fiarta incetisor, timp de mai multe ore, fara capac.

Sper ca ti-am fost de folos :))

iuliajewel
•  10.10.2011 15:03:55

Zau??????????? Ai facut bors pentru prima data in viata??????? Ma bucur ca ti-am fost sursa de inspiratie...Sper ca a placut si familiei. Dragoste va trimit!

alinaraluca2000
•  10.10.2011 08:41:10

traznet fata!

alinaraluca2000
•  08.10.2011 11:30:55

ma apuc acuma sa fac borsu asta al tau pentru prima data la noi in familie si apoi vin si-ti spun daca le-au placut borsul tau sau de fapt borsul in general

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Bors Moldovenesc Limpede, de Vaca