Supa Italiana cu Fasole Uscata si Porumb Boabe - Minestra de Bobici

Complexitate
redusa
Supa Italiana cu Fasole Uscata si Porumb Boabe - Minestra de Bobici

Ingrediente

  • 250 gr fasole uscata (borlotti)
  • 2 stiuleti de porumb (eu am folosit precopt dar puteti folosi porumb proaspat curatat de pe stiulete cu cutitul sau direct boabe fierte din conserva sau chiar porumb uscat insa acesta dupa ce l-ati spart il puneti la inmuiat impreuna cu fasolea peste
  • 150 gr pancetta afumata cu tot cu sorici era taiata bucata mea
  • 2 cartofi
  • 2 frunze de dafin, sare si piper macinat
  • 2 linguri de ulei

Mod de preparare

Cine vrea poate sa faca o " prajeala" din 50 gr de untura cruda batuta cu cutitul impreuna cu 1 catel de usturoi sau ulei in locul grasimii, se pune pe foc intr-o tigaie si se incalzeste, nu se prajeste efectiv, nu trebuie sa se arda usturoiul caci devine amar. Apoi se rastoarna totul in minestra fierbinte inainte de a fi servita in farfurie. Eu nu am pus prajeala.

Am pus de aseara fasolea la inmuiat in multa apa rece.
Dimineata am adunat toate boabele si cojile care pluteau la suprafata si le-am aruncat, am clatit fasolea cu apa rece si am pus-o la fiert in apa rece la foc mediu spre mic, am lasat sa fiarba cca30 minute - 1 ora.

Am schimbat apa dupa ce mai intii am cules eventuale boabe sau coji care pluteau (clatit fasolea cu apa curata) si am pus din nou la fiert la foc cit mai mic posibil, aproape ce nu se vedea si cu o placa sub oala, in apa impreuna cu bucata de carne afumata.

Am lasat sa dea in clocot si am schimbat din nou apa, ma interesa sa degresez putin si carnea care fiind pancetta (adica de pe burta porcului) era grasa.

Am pus din nou la fiert in alta apa, am adaugat ulei, boabele de porumb, frunzele de dafin si cei doi cartofi curatati de coaja dar lasati intregi si am lasat sa fiarba pina cind fasolea era fiarta foarte bine si cartofii puteau fi striviti foarte usor. Am scos cartofii din oala si i-am strivit cu furculita apoi i-am aruncat din nou in zeama.

In acest moment daca doriti puteti adauga 'prajeala cu usturoi' eu nu am pus-o.

Daca folositi porumb de lapte din cel bun de fiert vara atunci il puneti asa cum l-am pus eu cind afsolea era pe jumatate fiarta, in acelasi timc cu cartofii. Daca folositi porumb uscat atunci trebuie pus la umflat in apa rece impreuna cu fasolea de seara si fiert tot impreuna cu fasoela de la inceput.

Daca folositi porumb din conserva il puneti mai spre sfirsit, cind toate ingredientele sunt deja fierte.
Gustul bun (dupa parerea mea) al acestei minestre este dat tocmai de ingredientele putine dar de calitate.

Exista si alte variante:
* in prajeala se adauga telina tulpina, morcov si ceapa alaturi de untura si nelipsitul catel de usturoi, toate tocate foarte fin
* in prajeala se pune 1 catel de usturoi si o mina de frunze de patrunjel
*altii pun si o rosie
* nu striviti cartoful ci il lasati bucati mari

in loc de pancetta puteti folosi coaste afumate de porc sau carnat afumat
Numele este in dialect si asa este cunoscuta in Italia si nu numai in regiunea unde este traditionala: Friuli Venezia Giulia. Originea ei este istriana azi Croatia.
Bobici = boabe de porumb.
minestra = o ciorba tipica italiana, neacrita

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
4
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti