Jota Triestina

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Jota Triestina

Ingrediente

  • Pentru 4 portii mari:
  • 300 gr de varza murata tocata
  • 250 gr cartofi cruzi curatati de coaja si taiati cuburi
  • 250 gr fasole boabe gata fiarta si scursa
  • 2 linguri cu ulei
  • 1 ceapa mai mica tocata marunt
  • 75 gr sunculita taiata cuburi (pancetta)
  • 1 l de apa
  • 1 lingura de concentrat de rosii
  • 1 lingurita plina de cumin macinat (am folosit cumin de Malta)
  • sare nu am pus caci varza murata era suficient de sarata, dar gustati supa si adaugati daca este nevoiede sarata

Mod de preparare

In reteta veche originala se adauga spre sfirsit un fel de rintas facut cu o lingura de faina, putin ulei si stiuns cu apa din supa ca sa o lege sa devina cremoasa, eu nu am facut asa ceva dar fierbind mult cartofii si fasolea o parte din aceaste ingrediente s-au sfarimat si daca nu se intimpla asta in mod noatural scoateti cu polonicul putina fasole boabe si carto fi le striviti voi apoi le rasturnati in oala iar supa devine mai groasa, cremoasa

- in oala minune / sub presiune am pus uleiul, ceapa si sunculita la alit, fara sa le prajesc, la foc mic sa se inmoaoie putin apoi am adaugat varza murata tocata si 1 l de apa, am inchis capacul si am lasat sa fiarba cca 10-15 min de cind se ridica supapa /8 fluiera depinde de oala

- am racit oala si am deschis-o, am adaugat cartofii cruzi cuburi si fasolea gata fiarta si scursa, am inchis din nou oala si am mai lasat sa fiarba cca 15-20 minute minim de cind fluiera

- am racit din nou oala si am deschis-o, am verificat daca erau fierti cartofii si am lasat sa fiarba in continuare pe foc ff mic cu capacul pus putin intr-o parte sa lase putin aburul sa iasa. Supa trebuie sa fie destul de groasa, nu lichida ca o ciorba romaneasca

- dupa ultima racire si lasat oala sa fiarba fara capac am pus concentratul de rosii sau suc de rosii si prafull de cumin si o foaie de dafin si lasati sa fiarba cit vreti pina cind cartoful se sfarima

- stingeti focul cind e gata si lasati sa se odihneasca cca 15 minute inainte sa o serviti

e mai buna a doua zi, asa zice traditia dar se poate servi si in ziua in care e pregatita.
O reteta traditionala ion zona orasului italian Trieste, dar si peste granita in Slovenia si Croatia.

O reteta de iarna, satioasa si buna

Ingredientele obligatorii sunt varza acra murata "capuzi garbi" in dialect (care in zona se pregateste tocata fideluta) dar care in unele retete este inloicuita cu sfecla rasa si pusa la murat exact ca varza, cartofii si fasolea boabe uscata, apoi celelalte ingrediente sunt specifice fiecarei gospodarii dupa gustul si preferinta gospodinei dar si dupa ingredientele pe care le are in casa... Se poate adauga carne afumata, bucatele de bacon sau sunculita, cirnat (posibil afumat) sau cotechino (un fel de cirnat tipic in perioada de Craciun) sau se poate face si fara carne.

Alte diferente in functie de gustul si preferinta celor care pregatesc aceasta supa este alegerea intre ceaoa si usturoi, fiind o reteta foarte veche exista multe variante si toate foarte bune. Eu am ales varianta cu ceapa

Supa mea este fusion caci am folosit varza murata romaneasca, foi pentru sarmale pe care le-am clatit bine in apa rece si apoi le-am tocat fideluta; fasole boabe tot romaneasca inmuiata 24 ore si apoi fiarta cu 2-3 frunze de salvie (in locul lor puteti sa o fierbeti cu 1 frunza de dafin), sarea se pune la sfirsit cind fasolea e aproape fiarta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.