Ezogelin- Supa de linte rosie, de post

Portii
8
Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Ezogelin- Supa de linte rosie, de post

Ingrediente

  • - 350-400 g linte rosie
  • - 2-2,5 l apa
  • - 2 cepe tocate marunt
  • - 1 ardei rosu, taiat cubulete
  • - 1 morcov, ras (mai mare)
  • - 1 radacina de patrunjel, rasa (mai mare)
  • - radacina de telina rasa (cat un ou mare)
  • - 2 rosii mari, fara pielita, taiate in cubulete mici/1 cutie de cubulete de rosii in bulion ( 400 g)
  • - 3-4 catei de usturoi, trecuti prin presa
  • - 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • - 1 lingura rasa sare marina
  • - 1 lingurita piper proaspat macinat
  • - 1 lingurita paprika dulce/boia dulce
  • - 2 frunze de dafin
  • - 1 lingurita chimion macinat
  • - 1 lingurita boabe de coriandru macinate
  • - 1 legatura patrunjel verde, tocat marunt

Mod de preparare

Spalati lintea in mai multe ape si puneti-o la scurs, intr-o strecuratoare.
Puneti apa la fiert, intr-un vas.
Curatati si spalati legumele.
Tocati marunt ceapa si taiati ardeiul cubulete.
Dati morcovul, radacina de patrunjel si telina prin razatoarea cu ochiuri mari.
Curatati rosiile de pielita si taiati-le cubulete.
Treceti cateii de usturoi curatati prin presa.
Incingeti uleiul de masline intr-o oala de supa, adaugati ceapa, ardeiul, morcovul, radacina de patrunjel si de telina si caliti pana se inmoaie legumele, amestecand des.
Adaugati apa fierbinte, apoi lintea scursa.
Indepartati, pe cat posibil, spuma groasa care se formeaza deasupra lichidului, de indata ce acesta incepe sa fiarba.
Puneti deodata sarea, piperul, paprika, frunzele de dafin, chimionul, coriandrul si amestecati.
Reduceti imediat focul la minim si lasati sa fiarba 15- 20 min, acoperit, sau pana ce lintea este aproape facuta si supa usor ingrosata.
Adaugati cubuletele de rosii/conserva cu bulion cu tot, usturoiul zdrobit si lasati sa clocoteasca la foc mic inca 2-3 min.
La sfarsit, potriviti gustul de sare si piper.
Stingeti focul, adaugati aproape tot patrunjelul verde tocat marunt si amestecati.
Acoperiti vasul cu un capac si lasati 5 min in asteptare sa se imprieteneasca bine aromele.

Serviti supa fierbinte, presarata cu patrunjel verde tocat si optional, garnisita cu un strop de ulei de masline, alaturi de felii de paine prajita, parfumate cu putin usturoi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Gogonele murate in saramura
4
Conserve, muraturi

Gogonele murate in saramura

Gogonele murate in saramura
Parteneri
Tarta cu legume la gratar - reteta nr 100
Bucataras.RO

Tarta cu legume la gratar - reteta nr 100

Sincer va zic e prima oara ca o fac,dar va spun ca e asa de buna....se topeste in gura,nu ma asteptam. Un aperitiv foarte...

Tarta cu legume la gratar - reteta nr 100
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Culinar.RO

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Budinca de must
Gustos.RO

Budinca de must

Reteta de budinca de must. Cum se prepara budinca de must reteta delicioasa de toamna.

Budinca de must