Crema Vichyssoise

Complexitate
redusa
Crema Vichyssoise

Ingrediente

  • 50 g unt
  • 3-4 fire de praz
  • o ceapa potrivita
  • 2-3 cartofi
  • 250 ml lapte
  • sare
  • piper alb
  • nucsoara
  • 1 l supa pui
  • 200 ml smantana
  • fire de ceapa verde
  • eu am pus si 2 catei de usturoi

Mod de preparare

Azi ne vom plimba un pic prin lumea bucaarilor francezi consacrati pe alte meleaguri.
Este vorba de Louis Diat, fost bucatar la Ritz-Carlton in New York in timpul Primului Razboi Mondial. Avand deja cativa ani de experienta in respectivul restaurant, el a "recreat" clasica supa de praz si cartofi din copilaria sa.

El a afirmat intr-un interviu acordat ziarului New Yorker in 1950 "imi amintesc cum eu si fratele meu obisnuiam, in zilele fierbinti de vara, sa racorim supa adaugandu-i un pic de lapte rece". Desigur, exista o mare polemica asupra originii acestei supe, daca e franceza, americana sau ... catalana!

In anul aparitiei sale in meniul de la Ritz, in 1917, avea denumirea de creme vichysoisse glacee, de fapt denumirile tuturor preparatelor fiind in limba franceza. Ulterior, odata cu schimbarea limbii in engleza, a fost cunoscuta ca cream vichyssoise glacee in 1930.

Numele supei provine de la vecinatatea satului natal a lui Diat cu orasul Vichy. * wikipedia engleza si spaniola.

In mod consacrat aceasta crema se serveste rece, fiind foarte racoritoare in zilele calduroase sau un excelent aperitiv servit in pahare mici pentru a intampina oaspetii la dineuri elegante si de ce nu in asteptarea prietenilor de la petrecerile noastre. Dar este la fel de binevenita si in varianta calda, in zilele ded iarna.

De la praz folosim doar partea alba. Se spala cu atentie firele de praz pentru a inlatura toate impuritatile. Tocati marunt partea alba a prazului si ceapa. Puneti untul la incins intr-o oala si adaugati ceapa si prazul marunt tocat - si cateii de ustoroi striviti cu lama de cutit.

Sotati totul pana cand devin transparente. Adaugati si cartofii taiati in felii, cuburi marunte, adaugati apa/supa dupa caz, piperul alb si nucsoara. Cand a dat primul clocot, reduceti focul si lasati sa fiarba in continuare.

Eu am pus partea mai verde din radacina de praz legata cu o ata pt gatit de manerul oalei. Se scot cand la sfarsit si se arunca, sunt prea atoase pt a fi puse in blender, dar accentueza gustul.

Cand s-a fiert, adaugati laptele. Daca nu aveti un blender de picior cum am folosit eu, atunci treceti continutul putin cate putin in blenderul cu vas. Dar e un pic de munca la spalat: d Dupa ce ati mixat bine totul, adaugati smantana.

Daca optati pentru varianta rece: rezervati smantana si o adaugati in farfurie in momentul servirii, printr-o miscare circulara, ramanand un desen pe suprafata cremei. Daca optati pt varianta calda: adaugati smantana si lasati sa fiarba pana da primul clocot.

Retete originala crema se serveste cu crutoane si ceapa verde presarata deasupra. Din lipsa, am profitat de partea verde a prazului, pe care am taiat-o fasii subtiri pe lungime si am sotat-o intr-o lingura de ulei de susan. Ramane la aprecierea voastra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Felii olandeze
5
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Parteneri
Desert Cusma lui Guguta
Bucataras.RO

Desert Cusma lui Guguta

Pff, de vreo 3 ani am în plan acest desert minunat, teoretic simplu, de când l-am savurat la un restaurant de pe...

Desert Cusma lui Guguta
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura