Ciorba de Burta

Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2-3 picioare de burta
  • 2 pungi (900 g) burta prefiarta
  • o telina mare
  • 3 ardei grasi galbeni
  • 2 gulii
  • 2-3 radacini patrunjel
  • 5-6 morcovi
  • 3-4 pastarnaci
  • 2-3 cepe mari, optional
  • 2 legaturi patrunjel
  • o galetusa smantana (900 g) 6-8 galbenusuri de ou proaspat
  • 2 capatani usturoi romanesc

Mod de preparare

Se achiziționeaza 2-3 picioare de vita. Se parlesc si se spala bine, in cateva ape. Se pun la fiert, impreuna cu 10 litri de apa. Se lasa la fiert cca o ora, timp in care se spumeaza constant. Dupa intervalul de o ora, se adauga sare mare de bucatarie, o jumatate punguta de piper boabe, 8-10 foi dafin, 2 gulii, o telina mare, 2-3 radacini de patrunjel, 3 ardei grasi galbeni, 3-4 pastarnaci, 3-4 morcovi (+2-3 cepe mari, optional – s-ar putea sa inchida zeama la culoare).

Se mai fierb împreuna cel putin inca 2 ore (la foc mediu), dupa care zeama se strecoara, legumele fierte se arunca, iar picioarele de vita se dezoseasa. In timp ce piciorusele fierb, 2 pachete de burta prefiarta si taiata fidelute, cumparata din comert, se spala in trei - patru ape, impreună cu 2 linguri de otet, la fiecare apa, pentru a-si pierde gustul de conserva si de punga.

De asemenea, curatati 1,5 – 2 capatani mari de usturoi, le pisati si le frecati cu putina sare si ulei. Picioarele golase (gustati daca sunt fierte), impreuna cu burta spalata si zeama strecurata se pun la fiert pt cca 45 – 60 min, se mai adauga sare după gust (nu multa, pt ca zeama scade, iar sarea ramane).

In acest timp, intr-o tigaie larga cat pofta noastra, caliti in putin ulei 3 ardei grasi rosii sau gogosari, pana cand acestia se strang si se inmoaie usor (aprox. 15 min la foc mic). In acelasi timp, caliti intr-o alta tigaita, 2 morcovi marisori (tot în putin ulei) - (evitati uleiul in exces). Acestea se arunca peste zeama cu picioare si burta, ca s-o ingalbenim si s-o indulcim.

In timp ce lasam la fiert 5 min amestecul de mai sus, scoatem de la frigider o galetusa de smantana de 800 – 900 g (de preferinta 20% grasime – eu am folosit Dorna), care se bate cu 6-8 galbenusuri de ou si putina sare fina, intr-un bol marinimos. Se ia ciorba de pe foc, iar amestecul de smantana si oua se drege cu 3-4 polonice de zeama fierbinte, pana cand acesta se incorporeaza.

Toata minunatia o varsam incetul cu incetul, in oala de ciorba, amestecand cu grija, astfel incat sa nu se branzeasca smantana. Totul se pune apoi la foc mic, pt cateva minute. Se toaca fin 2 legaturi de patrunjel, iar impreuna cu mujdeiul de usturoi se arunca in ciorbica de burta, clocotind molcom, alte 2-3 minute.
Pregatiti-va de festin, gustati 2 toiuri de slibovita, luati o ciusca barbateasca si puneti-va la racit 2 boluri pline, ca le veți halpai rapid.
Pofta buna!

ps: nota de plata 80 – 100 lei (12 porții bune, fara slibovita); efort 5-6 ore, merita orice sotie (va veti da seama la final). Mai ales ca doar barbatii puternici si rabdatori pot ajunge la “final”.

by Nelu Bejenaru

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Tarta cu ananas si jeleu de zmeura
Bucataras.RO

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura

Weekendul trecut pornisem sa fac o tarta cu capsuni ca tot e sezonul lor, dar am mancat fructele inainte cu o seara si nu am...

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti