Ciorba de Burta

Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2-3 picioare de burta
  • 2 pungi (900 g) burta prefiarta
  • o telina mare
  • 3 ardei grasi galbeni
  • 2 gulii
  • 2-3 radacini patrunjel
  • 5-6 morcovi
  • 3-4 pastarnaci
  • 2-3 cepe mari, optional
  • 2 legaturi patrunjel
  • o galetusa smantana (900 g) 6-8 galbenusuri de ou proaspat
  • 2 capatani usturoi romanesc

Mod de preparare

Se achiziționeaza 2-3 picioare de vita. Se parlesc si se spala bine, in cateva ape. Se pun la fiert, impreuna cu 10 litri de apa. Se lasa la fiert cca o ora, timp in care se spumeaza constant. Dupa intervalul de o ora, se adauga sare mare de bucatarie, o jumatate punguta de piper boabe, 8-10 foi dafin, 2 gulii, o telina mare, 2-3 radacini de patrunjel, 3 ardei grasi galbeni, 3-4 pastarnaci, 3-4 morcovi (+2-3 cepe mari, optional – s-ar putea sa inchida zeama la culoare).

Se mai fierb împreuna cel putin inca 2 ore (la foc mediu), dupa care zeama se strecoara, legumele fierte se arunca, iar picioarele de vita se dezoseasa. In timp ce piciorusele fierb, 2 pachete de burta prefiarta si taiata fidelute, cumparata din comert, se spala in trei - patru ape, impreună cu 2 linguri de otet, la fiecare apa, pentru a-si pierde gustul de conserva si de punga.

De asemenea, curatati 1,5 – 2 capatani mari de usturoi, le pisati si le frecati cu putina sare si ulei. Picioarele golase (gustati daca sunt fierte), impreuna cu burta spalata si zeama strecurata se pun la fiert pt cca 45 – 60 min, se mai adauga sare după gust (nu multa, pt ca zeama scade, iar sarea ramane).

In acest timp, intr-o tigaie larga cat pofta noastra, caliti in putin ulei 3 ardei grasi rosii sau gogosari, pana cand acestia se strang si se inmoaie usor (aprox. 15 min la foc mic). In acelasi timp, caliti intr-o alta tigaita, 2 morcovi marisori (tot în putin ulei) - (evitati uleiul in exces). Acestea se arunca peste zeama cu picioare si burta, ca s-o ingalbenim si s-o indulcim.

In timp ce lasam la fiert 5 min amestecul de mai sus, scoatem de la frigider o galetusa de smantana de 800 – 900 g (de preferinta 20% grasime – eu am folosit Dorna), care se bate cu 6-8 galbenusuri de ou si putina sare fina, intr-un bol marinimos. Se ia ciorba de pe foc, iar amestecul de smantana si oua se drege cu 3-4 polonice de zeama fierbinte, pana cand acesta se incorporeaza.

Toata minunatia o varsam incetul cu incetul, in oala de ciorba, amestecand cu grija, astfel incat sa nu se branzeasca smantana. Totul se pune apoi la foc mic, pt cateva minute. Se toaca fin 2 legaturi de patrunjel, iar impreuna cu mujdeiul de usturoi se arunca in ciorbica de burta, clocotind molcom, alte 2-3 minute.
Pregatiti-va de festin, gustati 2 toiuri de slibovita, luati o ciusca barbateasca si puneti-va la racit 2 boluri pline, ca le veți halpai rapid.
Pofta buna!

ps: nota de plata 80 – 100 lei (12 porții bune, fara slibovita); efort 5-6 ore, merita orice sotie (va veti da seama la final). Mai ales ca doar barbatii puternici si rabdatori pot ajunge la “final”.

by Nelu Bejenaru

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
4
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Desert prajitura Regina Maria
Bucataras.RO

Desert prajitura Regina Maria

Aceasta prajitura era pe lista de asteptare de multa vreme, nu o facusem niciodata si de cate ori citeam despre ea, de...

Desert prajitura Regina Maria
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute