Ciorba de Burta

Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2-3 picioare de burta
  • 2 pungi (900 g) burta prefiarta
  • o telina mare
  • 3 ardei grasi galbeni
  • 2 gulii
  • 2-3 radacini patrunjel
  • 5-6 morcovi
  • 3-4 pastarnaci
  • 2-3 cepe mari, optional
  • 2 legaturi patrunjel
  • o galetusa smantana (900 g) 6-8 galbenusuri de ou proaspat
  • 2 capatani usturoi romanesc

Mod de preparare

Se achiziționeaza 2-3 picioare de vita. Se parlesc si se spala bine, in cateva ape. Se pun la fiert, impreuna cu 10 litri de apa. Se lasa la fiert cca o ora, timp in care se spumeaza constant. Dupa intervalul de o ora, se adauga sare mare de bucatarie, o jumatate punguta de piper boabe, 8-10 foi dafin, 2 gulii, o telina mare, 2-3 radacini de patrunjel, 3 ardei grasi galbeni, 3-4 pastarnaci, 3-4 morcovi (+2-3 cepe mari, optional – s-ar putea sa inchida zeama la culoare).

Se mai fierb împreuna cel putin inca 2 ore (la foc mediu), dupa care zeama se strecoara, legumele fierte se arunca, iar picioarele de vita se dezoseasa. In timp ce piciorusele fierb, 2 pachete de burta prefiarta si taiata fidelute, cumparata din comert, se spala in trei - patru ape, impreună cu 2 linguri de otet, la fiecare apa, pentru a-si pierde gustul de conserva si de punga.

De asemenea, curatati 1,5 – 2 capatani mari de usturoi, le pisati si le frecati cu putina sare si ulei. Picioarele golase (gustati daca sunt fierte), impreuna cu burta spalata si zeama strecurata se pun la fiert pt cca 45 – 60 min, se mai adauga sare după gust (nu multa, pt ca zeama scade, iar sarea ramane).

In acest timp, intr-o tigaie larga cat pofta noastra, caliti in putin ulei 3 ardei grasi rosii sau gogosari, pana cand acestia se strang si se inmoaie usor (aprox. 15 min la foc mic). In acelasi timp, caliti intr-o alta tigaita, 2 morcovi marisori (tot în putin ulei) - (evitati uleiul in exces). Acestea se arunca peste zeama cu picioare si burta, ca s-o ingalbenim si s-o indulcim.

In timp ce lasam la fiert 5 min amestecul de mai sus, scoatem de la frigider o galetusa de smantana de 800 – 900 g (de preferinta 20% grasime – eu am folosit Dorna), care se bate cu 6-8 galbenusuri de ou si putina sare fina, intr-un bol marinimos. Se ia ciorba de pe foc, iar amestecul de smantana si oua se drege cu 3-4 polonice de zeama fierbinte, pana cand acesta se incorporeaza.

Toata minunatia o varsam incetul cu incetul, in oala de ciorba, amestecand cu grija, astfel incat sa nu se branzeasca smantana. Totul se pune apoi la foc mic, pt cateva minute. Se toaca fin 2 legaturi de patrunjel, iar impreuna cu mujdeiul de usturoi se arunca in ciorbica de burta, clocotind molcom, alte 2-3 minute.
Pregatiti-va de festin, gustati 2 toiuri de slibovita, luati o ciusca barbateasca si puneti-va la racit 2 boluri pline, ca le veți halpai rapid.
Pofta buna!

ps: nota de plata 80 – 100 lei (12 porții bune, fara slibovita); efort 5-6 ore, merita orice sotie (va veti da seama la final). Mai ales ca doar barbatii puternici si rabdatori pot ajunge la “final”.

by Nelu Bejenaru

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Amandine III
3
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie
4
Dulciuri

Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie

Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos