Ciorba de Burta

Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2-3 picioare de burta
  • 2 pungi (900 g) burta prefiarta
  • o telina mare
  • 3 ardei grasi galbeni
  • 2 gulii
  • 2-3 radacini patrunjel
  • 5-6 morcovi
  • 3-4 pastarnaci
  • 2-3 cepe mari, optional
  • 2 legaturi patrunjel
  • o galetusa smantana (900 g) 6-8 galbenusuri de ou proaspat
  • 2 capatani usturoi romanesc

Mod de preparare

Se achiziționeaza 2-3 picioare de vita. Se parlesc si se spala bine, in cateva ape. Se pun la fiert, impreuna cu 10 litri de apa. Se lasa la fiert cca o ora, timp in care se spumeaza constant. Dupa intervalul de o ora, se adauga sare mare de bucatarie, o jumatate punguta de piper boabe, 8-10 foi dafin, 2 gulii, o telina mare, 2-3 radacini de patrunjel, 3 ardei grasi galbeni, 3-4 pastarnaci, 3-4 morcovi (+2-3 cepe mari, optional – s-ar putea sa inchida zeama la culoare).

Se mai fierb împreuna cel putin inca 2 ore (la foc mediu), dupa care zeama se strecoara, legumele fierte se arunca, iar picioarele de vita se dezoseasa. In timp ce piciorusele fierb, 2 pachete de burta prefiarta si taiata fidelute, cumparata din comert, se spala in trei - patru ape, impreună cu 2 linguri de otet, la fiecare apa, pentru a-si pierde gustul de conserva si de punga.

De asemenea, curatati 1,5 – 2 capatani mari de usturoi, le pisati si le frecati cu putina sare si ulei. Picioarele golase (gustati daca sunt fierte), impreuna cu burta spalata si zeama strecurata se pun la fiert pt cca 45 – 60 min, se mai adauga sare după gust (nu multa, pt ca zeama scade, iar sarea ramane).

In acest timp, intr-o tigaie larga cat pofta noastra, caliti in putin ulei 3 ardei grasi rosii sau gogosari, pana cand acestia se strang si se inmoaie usor (aprox. 15 min la foc mic). In acelasi timp, caliti intr-o alta tigaita, 2 morcovi marisori (tot în putin ulei) - (evitati uleiul in exces). Acestea se arunca peste zeama cu picioare si burta, ca s-o ingalbenim si s-o indulcim.

In timp ce lasam la fiert 5 min amestecul de mai sus, scoatem de la frigider o galetusa de smantana de 800 – 900 g (de preferinta 20% grasime – eu am folosit Dorna), care se bate cu 6-8 galbenusuri de ou si putina sare fina, intr-un bol marinimos. Se ia ciorba de pe foc, iar amestecul de smantana si oua se drege cu 3-4 polonice de zeama fierbinte, pana cand acesta se incorporeaza.

Toata minunatia o varsam incetul cu incetul, in oala de ciorba, amestecand cu grija, astfel incat sa nu se branzeasca smantana. Totul se pune apoi la foc mic, pt cateva minute. Se toaca fin 2 legaturi de patrunjel, iar impreuna cu mujdeiul de usturoi se arunca in ciorbica de burta, clocotind molcom, alte 2-3 minute.
Pregatiti-va de festin, gustati 2 toiuri de slibovita, luati o ciusca barbateasca si puneti-va la racit 2 boluri pline, ca le veți halpai rapid.
Pofta buna!

ps: nota de plata 80 – 100 lei (12 porții bune, fara slibovita); efort 5-6 ore, merita orice sotie (va veti da seama la final). Mai ales ca doar barbatii puternici si rabdatori pot ajunge la “final”.

by Nelu Bejenaru

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici