Ciorba cu Burechite

Complexitate
medie
Ciorba cu Burechite

Ingrediente

  • 300 de grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina (eu am pus amestec vita-porc)
  • 2 oua
  • 100 de grame de faina
  • 2 morcovi
  • 1 fir de patrunjel radacina
  • telina, cam cat 1 ou de mare
  • 1 ceapa zdravana
  • 1 ceasca de bulion
  • 200 de grame de smantana
  • 1 gulioara mica
  • 2 linguri de ulei
  • 1 legatura de patrunjel verde tocat
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 ramuri de cimbru verde
  • 4-5 ramuri de tarhon
  • 2 linguri de frunzulite de tarhon tocate
  • sare si piper
  • otet (eu am folosit otet de mere) dupa gust

Mod de preparare

Dintru inceput, faceti un aluat de taitei destul de vartos, bine framantat si neted:
1. puneti pe planul de lucru faina (100 de grame) amestecata cu 1 praf de sare, faceti la mijloc un locsor si spargeti 1 ou acolo;

2. incepeti sa amestecati de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepeti sa framantati energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1 lingura de faina in plus;

3. de framantat ati scapat in momentul in care aluatul este foarte omogen, neted si elastic; acoperiti aluatul in aceasta faza cu un bol de sticla si lasati-l in repaus 25 de minute;

4. bolul de sticla va anunta cand aluatul de taitei e bun de intins, veti observa cum apa se condenseaza in mici picaturi in interiorul bolului.

Cat timp aluatul e in repaus, se curata si se spala legumele, apoi radacinoasele si gulioara se taie in cubulete potrivite (de 1 cm.). Ceapa se toaca si 1 lingura din ceapa tocata se pune deoparte, pentru a da gust carnii.

Intr-un castronel, se pune carnea de vita fin macinata, patrunjelul verde tocat, 1 lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.

Se framanta bine compozitia de carne si se lasa deoparte.

Oul ramas se separa, galbenusul se pastreaza separat iar albusul se bate cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).

Am ajuns, in sfarsit, la prepararea propriu zisa a burechitelor:
1. aluatul se intinde intr-o foaie cat mai subtire si se taie in fasii late cam de 5 cm., care se pensuleaza pe toata suprafata cu albusul batut, apoi la randul lor se taie in patrate. Pe fiecare patrat se aseaza umplutura de carne cat o cireasa;
2. se aduc catre mijloc doua capete opuse si se lipesc;

3. capetele ramase libere se aduna deasupra, formand burechita.
Burechitele astfel modelate se aseaza pe o planseta sa se zvante putin.

Cele 2 foi de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru se leaga intr-un buchetele strans (ca sa ne fie mai usor sa le scoatem din ciorba la final).
1. toate legumele se pun intr-o oala impreuna cu uleiul rece si 1 lingurita de sare. Se pune oala pe foc si se calesc legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa, devin lucioase);

2. se adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi. Se da in clocot si se fierbe zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi se adauga si bulionul;

3. se da in clocot din nou si se adauga burechitele, toate deodata;

4. se fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 7-8 minute, apoi probati una din burechite, daca e fiarta bine carnea dinauntru trageti oala de pe foc, scoateti afara buchetelul cu verdeturi si adaugati frunzele de tarhon tocate; cat se racoreste zeama putin, se bate bine smantana cu galbenusul de ou, apoi se si dilueaza cu cateva linguri de ciorba fierbinte si se adauga in oala, amestecand bine.

Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si se inacreste cu otet dupa gust (1 lingura de otet, ajunge pentru toata oala, sau poti sa nu pui).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia