Ciorba cu Burechite

Complexitate
medie
Ciorba cu Burechite

Ingrediente

  • 300 de grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina (eu am pus amestec vita-porc)
  • 2 oua
  • 100 de grame de faina
  • 2 morcovi
  • 1 fir de patrunjel radacina
  • telina, cam cat 1 ou de mare
  • 1 ceapa zdravana
  • 1 ceasca de bulion
  • 200 de grame de smantana
  • 1 gulioara mica
  • 2 linguri de ulei
  • 1 legatura de patrunjel verde tocat
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 ramuri de cimbru verde
  • 4-5 ramuri de tarhon
  • 2 linguri de frunzulite de tarhon tocate
  • sare si piper
  • otet (eu am folosit otet de mere) dupa gust

Mod de preparare

Dintru inceput, faceti un aluat de taitei destul de vartos, bine framantat si neted:
1. puneti pe planul de lucru faina (100 de grame) amestecata cu 1 praf de sare, faceti la mijloc un locsor si spargeti 1 ou acolo;

2. incepeti sa amestecati de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepeti sa framantati energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1 lingura de faina in plus;

3. de framantat ati scapat in momentul in care aluatul este foarte omogen, neted si elastic; acoperiti aluatul in aceasta faza cu un bol de sticla si lasati-l in repaus 25 de minute;

4. bolul de sticla va anunta cand aluatul de taitei e bun de intins, veti observa cum apa se condenseaza in mici picaturi in interiorul bolului.

Cat timp aluatul e in repaus, se curata si se spala legumele, apoi radacinoasele si gulioara se taie in cubulete potrivite (de 1 cm.). Ceapa se toaca si 1 lingura din ceapa tocata se pune deoparte, pentru a da gust carnii.

Intr-un castronel, se pune carnea de vita fin macinata, patrunjelul verde tocat, 1 lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.

Se framanta bine compozitia de carne si se lasa deoparte.

Oul ramas se separa, galbenusul se pastreaza separat iar albusul se bate cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).

Am ajuns, in sfarsit, la prepararea propriu zisa a burechitelor:
1. aluatul se intinde intr-o foaie cat mai subtire si se taie in fasii late cam de 5 cm., care se pensuleaza pe toata suprafata cu albusul batut, apoi la randul lor se taie in patrate. Pe fiecare patrat se aseaza umplutura de carne cat o cireasa;
2. se aduc catre mijloc doua capete opuse si se lipesc;

3. capetele ramase libere se aduna deasupra, formand burechita.
Burechitele astfel modelate se aseaza pe o planseta sa se zvante putin.

Cele 2 foi de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru se leaga intr-un buchetele strans (ca sa ne fie mai usor sa le scoatem din ciorba la final).
1. toate legumele se pun intr-o oala impreuna cu uleiul rece si 1 lingurita de sare. Se pune oala pe foc si se calesc legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa, devin lucioase);

2. se adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi. Se da in clocot si se fierbe zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi se adauga si bulionul;

3. se da in clocot din nou si se adauga burechitele, toate deodata;

4. se fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 7-8 minute, apoi probati una din burechite, daca e fiarta bine carnea dinauntru trageti oala de pe foc, scoateti afara buchetelul cu verdeturi si adaugati frunzele de tarhon tocate; cat se racoreste zeama putin, se bate bine smantana cu galbenusul de ou, apoi se si dilueaza cu cateva linguri de ciorba fierbinte si se adauga in oala, amestecand bine.

Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si se inacreste cu otet dupa gust (1 lingura de otet, ajunge pentru toata oala, sau poti sa nu pui).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie