Ciorba Alba de Pastai

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Ciorba Alba de Pastai

Ingrediente

  • 1/2 Kg pastai de fasole
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • 1/2 telina mijlocie
  • 2 ardei
  • 2 rosii
  • 1 ceapa
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 fire de rubarba
  • leustean
  • Iaurt ori smantana
  • 3 linguri de faina
  • 1/2 pahar de ulei
  • sare

Mod de preparare

Tot o reteta veche, de prin bucatariile bunicelor noastre. Din pacate, a mea bunica gatea des cu rantas - deci si ciorba asta e "nesanatoasa" - dar daca nu ingalbeniti faina, ci o lasati doar sa se umfle in uleiul incins, prea nesanatoasa nu poate fi...

Deci, ma dusei in Cartea De Bucate si nu gasii nici macar o reteta de supa/ciorba/bors de fasole verde:?: Se poate asa ceva?

La noi se facea numai primavara tarziu, cand pastaile erau deja bine facute, dar fragede inca, rabarbarul in plina glorie si leusteanul viguros.

Doua-trei maini de pastai, un morcov, un patrunjel, o creasta de radacina de telina, vreo 2 ardei si cam tot atatea rosii, 2 fire de rubarba si smantana sau iaurt.

Punem oala pe foc, asteptam sa se incalzeasca binisor, dupa care turman in ea cam 1/2 pahar de ulei si imediat 3 linguri de faina. Amestecam rapid si fara sa asteptam sa se rumeneasca faina ci doar sa se umfle nitzel, stingem cu apa rece, turnata incetisor pana faina elibereaza glutenul si rantasul nu are cocoloase. In momentul asta turnam restul de apa (pt cantitatea de legume de mai sus, cam 3 litri).

Saram si adaugam pe rand: intai ceapa taiata maruntel si fiarta cam 10 minute fara capac, ca sa-i dispara mirosul pregnant. Dupa asta, pastaile curatite si rupte in bucati aproximativ egale; dupa 10 minute/un sfert de ora, legumele taiate cubulete - morcovul, patrunjelul, telina, pe care le fierbem deja cu capacul pus, la foc mic, si dupa alte 10 minute ardeiul si rosiile cuburele.

Va zic atat de amanuntit timpii fiindca din experienta stiu ca fasolea pastai fierbe mai mult decat zarzavatul, asa ca pana ea se inmoaie bine, zarzavatul se face praf de sufletul lui!

Cand toate astea s-au fiert, acrim cu cele doua fire de rubarba, pe care doar le azvarlim in ciorba odata cu usturoiul tocat, fara a mai fierbe deloc: stingem focul imediat!

Amestecam smantana sau iaurtul cu cateva polonice din zeama fierbinte, slobozim in oala lactata si punem coditele de leustean, tocate fin. Frunzele lui - doar cand ciorba e numa buna de mancat...
Pe caldurile inceputului de vara, se poate servi si rece - e acrisoara si racoritoare:))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Somon la cuptor in crusta de aluat fraged
3
Mancaruri cu peste

Somon la cuptor in crusta de aluat fraged

Somon la cuptor in crusta de aluat fraged
New York Cheesecake
4
Dulciuri

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
5
Mancaruri cu peste

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa