Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Portii
8
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
redusa
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Ingrediente

  • 300 g fasole albe
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 ardei grasi
  • 2 cepe mijlocii
  • 1/2 telina mica
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • cateva fire tarhon (verde sau uscat)
  • cateva fire cimbru (verde sau uscat)
  • vegeta de legume
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 l bors
  • piper
  • sare
  • paste sau taietei de casa (dupa preferinta)
  • Dressing
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 3-4 linguri ulei

Mod de preparare

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si pentru ca deja am intrat in postul Craciunului, m-am gandit ca nu ar fi rau sa va gatesc acest bors, care este usor de preparat si nu ia nici prea mult timp.
Pregatim toate ingredientele din imagine, apoi ne vom ocupa de fasole. Dupa ce a fost curatata de impuritati, se spala in cateva ape si se pune la inmuiat cu o seara inainte, pentru ca a doua zi sa nu ia timp prea mult la fiert.
Eu de obicei fasolea o fierb in oala sub presiune, iar procesul de fiebere nu dureaza mai mult de 10 min.
Deci punem fasolea in apa si o lasam sa dea cateva clocotete, dupa care arucam apa si punem, alta. Repetam inca o data aceasta operatiune, dupa care o lasam in oala sub presiune sa fiarba timp de 10 min. Intre timp ne vom ocupa de zaravaturi si legume.
Dupa ce au fost spalate si uscate, le vom taia si lasand un morcov intreg pe care il vom da pe razatoare si o ceapa mica, pentru a drege borsul la final.
Intr-o oala de 4-5 l, in care vom gati borsul, vom pune ceapa taiata marunt la calit in cateva linguri de ulei, iar dupa ce a devenit sticloasa vom adauga legumele si zarzavaturile, care au fost taiate si tocate marunt. Dupa ce s-au calit, vom adauga pasta de rosii, vegeta de legume, cimbru, tarhon, sare si piper, dupa gust. Vom mai lasa inca 5 min la foc mic si adaugam fasolea cu zeama ei si desigur pastele sau taieteii.Eu nu am avut taietei de casa si am folosit paste tip spirale.Daca folositi taietei de casa sau fidea, sa retineti ca trebuie puse in oala dupa ce au fiert legumele, deoarece fideaua si taieteii de casa fierb mai repede. Daca e prea multa zeama de la fasole mai oprim din ea, ca sa putem completa si cu bors. Vom lasa sa fiarba la foc mediu pana vor fierbe legumele si pastele, dupa care acrim cu bors dupa preferinta. De obicei eu fierb borsul si-l spumez, apoi il adaug in oala cu fasole. Iar la final ma ocup si de dressingul borsului.
Vom taia ceapa marunt si o vom pune la calit, apoi adaugam morcovul dat pe razatoare si pasta de rosii. Dupa ce s-a calit totul bine, le turnam peste borsul de fasole.
In felul acesta vom obtine un bors cu adevarat moldovenesc, cu un gust deosebit si o culoare minunata. Se serveste cald sau rece, dar sa nu uitam ceapa si ardeiul iute, care ne vor deschide apetitul...!

Va doresc pofta buna!
Specific: Romania( Bucovina)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
1
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
4
Fripturi

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute