Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Portii
8
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
redusa
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Ingrediente

  • 300 g fasole albe
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 ardei grasi
  • 2 cepe mijlocii
  • 1/2 telina mica
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • cateva fire tarhon (verde sau uscat)
  • cateva fire cimbru (verde sau uscat)
  • vegeta de legume
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 l bors
  • piper
  • sare
  • paste sau taietei de casa (dupa preferinta)
  • Dressing
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 3-4 linguri ulei

Mod de preparare

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si pentru ca deja am intrat in postul Craciunului, m-am gandit ca nu ar fi rau sa va gatesc acest bors, care este usor de preparat si nu ia nici prea mult timp.
Pregatim toate ingredientele din imagine, apoi ne vom ocupa de fasole. Dupa ce a fost curatata de impuritati, se spala in cateva ape si se pune la inmuiat cu o seara inainte, pentru ca a doua zi sa nu ia timp prea mult la fiert.
Eu de obicei fasolea o fierb in oala sub presiune, iar procesul de fiebere nu dureaza mai mult de 10 min.
Deci punem fasolea in apa si o lasam sa dea cateva clocotete, dupa care arucam apa si punem, alta. Repetam inca o data aceasta operatiune, dupa care o lasam in oala sub presiune sa fiarba timp de 10 min. Intre timp ne vom ocupa de zaravaturi si legume.
Dupa ce au fost spalate si uscate, le vom taia si lasand un morcov intreg pe care il vom da pe razatoare si o ceapa mica, pentru a drege borsul la final.
Intr-o oala de 4-5 l, in care vom gati borsul, vom pune ceapa taiata marunt la calit in cateva linguri de ulei, iar dupa ce a devenit sticloasa vom adauga legumele si zarzavaturile, care au fost taiate si tocate marunt. Dupa ce s-au calit, vom adauga pasta de rosii, vegeta de legume, cimbru, tarhon, sare si piper, dupa gust. Vom mai lasa inca 5 min la foc mic si adaugam fasolea cu zeama ei si desigur pastele sau taieteii.Eu nu am avut taietei de casa si am folosit paste tip spirale.Daca folositi taietei de casa sau fidea, sa retineti ca trebuie puse in oala dupa ce au fiert legumele, deoarece fideaua si taieteii de casa fierb mai repede. Daca e prea multa zeama de la fasole mai oprim din ea, ca sa putem completa si cu bors. Vom lasa sa fiarba la foc mediu pana vor fierbe legumele si pastele, dupa care acrim cu bors dupa preferinta. De obicei eu fierb borsul si-l spumez, apoi il adaug in oala cu fasole. Iar la final ma ocup si de dressingul borsului.
Vom taia ceapa marunt si o vom pune la calit, apoi adaugam morcovul dat pe razatoare si pasta de rosii. Dupa ce s-a calit totul bine, le turnam peste borsul de fasole.
In felul acesta vom obtine un bors cu adevarat moldovenesc, cu un gust deosebit si o culoare minunata. Se serveste cald sau rece, dar sa nu uitam ceapa si ardeiul iute, care ne vor deschide apetitul...!

Va doresc pofta buna!
Specific: Romania( Bucovina)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Paris Brest

Paris Brest

Paris Brest
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
1
Carte de bucate

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine
3
Produse de panificatie si patiserie

Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine

Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Chec la cana cu Nutella
Culinar.RO

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa