Florile de soc proaspat culese se pun intr-un intr-un vas si se lasa de seara pana dimineata intr-un loc racoros, de preferabil pe balcon. Acestea se mai intorc din cand in cand pentru a indeparta insectele.
a doua zi se trec printr-un jet de apa, astfel incat acestea sa nu mai aiba nici o insecta. Se ia ciorchinele de flori si se taie cu grija doar floricele cu ajutorul unei foarfece. Florile se pun intr-o oala impreuna cu lamaile taiate rondele si apa. Prima zi vor sta lamaile deasupra!!!
Peste lamai se pune o farfurie mai grea si un vas pentru a presa lamaile astfel incat acestea sa stea sub apa. Se pune capacul la oala si se pune la frigider.
a doua zi, la aceeasi ora se amesteca compozitia, a treia zi la fel si tot asa pana la a cincea zi.
Dupa ce au trecut cele cinci zile compozitia se strecoara printr-o sita imbracata in tifon. Socul si lamaile se strang bine in mana pentru a stoarce tot lichidul. Peste lichidul rezultat se adauga zaharul si sarea de lamaie. Sarea de lamaie se pune pentru a conserva mai bine siropul.
Lichidul rezultat se masoara exact si se adauga zahar in functie de cantitatea rezultata, adica 1 kg zahar la 1l lichid.
Siropul se pune la fiert la foc mic, pana ce lichidul da in clocot si scade aprozmativ 1 cm.
Intre timp se pregatesc sticle.
Cand este gata se pune in sticle. Sticlele trebuie sa stea pe ceva de inox (eu le-am pus intr-un castron de inox) pentru a nu se sparge. Cand le-am umplut se unge gura sticlei cu putin albus si se pune celofanul, dupa care se leaga cu grija.
Mie mi-au rezultat 9 sticle de 750 ml, plus 250 ml pe care l-am savurat pe moment.
Sticlele se acopera cu o patura si se lasa pana a doua zi cand vor fi depozitate in camara sau in pivnita.
Pofta buna!!!
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii