Telemea de Mesteacan

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • branza de oaie
  • branza de vaca
  • branza de capra
  • sare
  • crengi de brad
  • crengi de stejar
  • ardei iute busuioc

Mod de preparare

-Pe timpul verii in pelegrinarilor noastre, tot umbland creanga prin tara, facem un pustiu de bine sa cumparam 3-4 feluri de branza din locuri diferite.

-Odata aduse acasa punem o putina sau un vas la pregatit (spalat si curatat). Doisaci de polirtilena unul in altul ii bagam in vas desfacuti la gura. Pe fundul sacilor de polietilena asezam crengile de stejar si busuiocul.

-Taiem branza pe care o avem in felii la 300-400 gr per bucata pentru a se aseza mai bine. Se aseaza in sac peste stejar si busuioc pana la mijlocul vasului unde asezam ardeii iuti. Dupa gustul fiecaruia.
-Continuam cu branza ce ne-a ramas pana umplem vasul.

-Peste ultima branza punem crengile de brad isi sarea (100 gr per kg de branza) acoperim si 2 zile nu mai umblam la vas.

-Dupa 2 zile pregatim o saramura din zar fiert la care adaugam 70 gr de sare per litru de zar, creanga de brad, creanga de stejar si o crenguta de busuioc, lasam sa se raceasca dupa care acoperim branza cu aceasta saramura.

-Se inchide etans vasul si sacii si fara a mai umbla la vas la loc ferit, r si racoros (beci sau zamnic) timp de sase luni nu desfacem vasul.

-Este necesar acest timp procedeului de transformare a sarii in alti compusi penru a nu afecta organismul nostru
Esti la coasa? Esti la padure la taiat de lemne? Oi fi la plug la arat?

Indiferent unde ai fi, la ceas de pranz, baga mana in straita ia savatul si intinde-l pe pamantul sfant, scoat pita si branza telemea oleaca sunca si sparge 2 cepe mari zemoase iar un ulcior de apa de izvor nu va face decat sa te imbie la un pui de somn.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
4
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti