Tarta cu Rosii, Pesto si Telemea

Complexitate
redusa
Tarta cu Rosii, Pesto si Telemea

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 2 cups de faina (aprox 300 gr)
  • 1/2 cup malai fin
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare (sau dupa gust)
  • 115 gr unt moale
  • 1/2 cup apa cu gheata (125 ml)
  • Pentru umplutura
  • rosii mici sau roma (eu am avut 7 bucati)
  • 100-150- gr branza telemea de vaci rasa
  • 100 gr pesto
  • 7-8 catei de usturoi
  • 4-5 fire de ceapa verde (daca sant subtiri, 2 daca sunt mai groase)
  • 2 lingurite de ulei de masline (doar daca pesto nu e destul de uleios)
  • sare si piper dupa gust
  • 1 galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de apa pentru uns

Mod de preparare

Se amesteca faina cu malaiul fin, zaharul si sarea pana se uniformizeaza, apoi se adauga untul la temperatura camerei si cu degetele, se framanta usor sa se formeze faramituri mai mari de aluat. Apoi se adauga apa si se framanta sa obtinem un aluat usor cremos.

Apa nu se pune toata odata pentru ca faina difera de la caz la caz. Apa, deci, se adauga circa 100 ml la inceput, se framanta si daca este cazul se mai adauga tot cate o lingurita de apa pana obtinem aluatul dorit. Va fi lipicios putintel, dar nu ramane lipit de mana.

Se pune intr-o folie si se da la frigider pentru o ora sau peste noapte. Ora este importanta. Se pregateste cuptorul aragazului la 350F (180C) si apoi se scoate aluatul din frigider. Se pune o hartie de copt pe masa si se intinde aluatul pe ea, in forma rotunda. Hartia de copt trebuie fixata cu ceva sa nu se miste prea tare ca nu o sa puteti intinde aluatul.

Eu nu am avut cu ce fixa hartia si am tinut cu mana stanga de un colt si cu dreapta am rulat incet aluatul. Cand este destul de bine intins (sa aibe cam1/2 cm grosime) se trece la umplutura. Pregatim pesto dupa reteta preferata, eu am folosit din cel din comert, .

Tocam ceapa verde si curatam si tocam usturoiul. Punem cele doua peste pesto si amestecam. Daca pesto nu este destul de uleios ungem cu o pensula aluatul cu ulei si apoi ungem cu pesto. Rosiile le spalam, le taiem in jumatate si le intepam cu furculita sau cu varful unui cutit.

Presaram multe telemea de vaci ca asta nu e foarte sarata, si apoi aranjam rosile cu taietura in jos, dupa cum ne place. Presaram deasupra si printre rosii telemea rasa, din nou,. Am uitat sa scriu, ca pesto cand se intinde peste aluat se lasa o margine cam de 2 cm neunsa si marginea aia se mai intinde putin sa fie aluatul ceva mai subtire acolo decat restul.

Deci, dupa ce am pus rosile si din nou telemea, incepem sa ridicam marginea aluatului, cate putin si o tragem peste umplutura avand grija ca de fiecare data cand ridicam aluatul sa facem un micut pliu. Aluatul fiind moale, se va lipi foarte usor. Se unge aluatul cu galbenus de ou amestecat cu putina apa si se da la cuptor pentru circa 40 de minute, sau pana aluatul prinde o crusta aurie spre brun si branza face bulbuci.

Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca putin si se serveste calduta sau chiar rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici