Racitura (piftie) de porc

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
210 minute
Complexitate
medie
Racitura (piftie) de porc

Ingrediente

  • 4 kg din diferitele parti ale porcului ce se folosesc in mod special la racituri, pentru a se gelatina: urechile, picioarele, ciolan (cu soric).
  • 1 kg pulpa de porc cu os (pentru ca trebuie sa fie si carne nu?! :) )
  • apa pentru fiert (in functie de vasul in care o fierbeti, de preferat intr-o oala inalta, dar si de cantitatea de carne folosita, trei sferturi din vas)
  • o jumatate de kilogram de usturoi (desi ar fi mers putin mai mult)
  • 3-4 linguri cu sare de bucatarie (sau dupa gust)
  • cativa morcovi
  • optional:
  • un praf de piper,
  • cateva foi de dafin

Mod de preparare

Se spala bine carnea (oricum ar fi, isi lasa foarte multa grasime), se asaza in vas si se adauga apa.
Se pune la fiert, la foc potrivit, pana ce cantitatea de apa scade la jumatate.
Se sareaza dupa gust si se adauga restul condimentelor; se curata, se spala morcovii si se pun la fiert la un loc cu carnea. Cand sunt bine patrunsi, se scot si se pastreaza intr-un vas acoperit.
Intre timp, se curata usturoiul si se piseaza bine.
Cand carnea se desprinde de pe os, se scot intr-un bol cateva linguri de zeama si se pastreaza la rece 10-15 minute. Daca zeama se gelatineaza, inseamna ca a fiert suficient.
Se scoate carnea si se lasa sa se raceasca usor, pentru a o putea desprinde de pe os si a inlatura ce nu este folositor sau eventualele resturi.
Usturoiul bine pisat il adaugam peste zeama obtinuta (trebuie sa fie calduta, rece, nu fierbinte), amestecam usor si, daca mai este necesar, mai adaugam putina sare. Se pastreaza astfel 20-30 de minute, pentru a isi lua din gust si a se omogeniza aromele.
Urmeaza apoi partea cea mai importanta: Strecurarea. Personal, ma folosesc de tifon. Intr-o sita/strecuratoare mare, asez tifonul in straturi cat mai groase, iar apoi torn zeama obtinuta. Daca este necesar, se repeta operatiunea.
In vase adanci (farfurii/boluri/tavi) se asaza carnea si morcovii, iar apoi se adauga zeama strecurata.
Se pastreaza la rece (am avut noroc de temperaturi sub 0 grade) pana a doua zi.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.