Racitura (piftie) de porc

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
210 minute
Complexitate
medie
Racitura (piftie) de porc

Ingrediente

  • 4 kg din diferitele parti ale porcului ce se folosesc in mod special la racituri, pentru a se gelatina: urechile, picioarele, ciolan (cu soric).
  • 1 kg pulpa de porc cu os (pentru ca trebuie sa fie si carne nu?! :) )
  • apa pentru fiert (in functie de vasul in care o fierbeti, de preferat intr-o oala inalta, dar si de cantitatea de carne folosita, trei sferturi din vas)
  • o jumatate de kilogram de usturoi (desi ar fi mers putin mai mult)
  • 3-4 linguri cu sare de bucatarie (sau dupa gust)
  • cativa morcovi
  • optional:
  • un praf de piper,
  • cateva foi de dafin

Mod de preparare

Se spala bine carnea (oricum ar fi, isi lasa foarte multa grasime), se asaza in vas si se adauga apa.
Se pune la fiert, la foc potrivit, pana ce cantitatea de apa scade la jumatate.
Se sareaza dupa gust si se adauga restul condimentelor; se curata, se spala morcovii si se pun la fiert la un loc cu carnea. Cand sunt bine patrunsi, se scot si se pastreaza intr-un vas acoperit.
Intre timp, se curata usturoiul si se piseaza bine.
Cand carnea se desprinde de pe os, se scot intr-un bol cateva linguri de zeama si se pastreaza la rece 10-15 minute. Daca zeama se gelatineaza, inseamna ca a fiert suficient.
Se scoate carnea si se lasa sa se raceasca usor, pentru a o putea desprinde de pe os si a inlatura ce nu este folositor sau eventualele resturi.
Usturoiul bine pisat il adaugam peste zeama obtinuta (trebuie sa fie calduta, rece, nu fierbinte), amestecam usor si, daca mai este necesar, mai adaugam putina sare. Se pastreaza astfel 20-30 de minute, pentru a isi lua din gust si a se omogeniza aromele.
Urmeaza apoi partea cea mai importanta: Strecurarea. Personal, ma folosesc de tifon. Intr-o sita/strecuratoare mare, asez tifonul in straturi cat mai groase, iar apoi torn zeama obtinuta. Daca este necesar, se repeta operatiunea.
In vase adanci (farfurii/boluri/tavi) se asaza carnea si morcovii, iar apoi se adauga zeama strecurata.
Se pastreaza la rece (am avut noroc de temperaturi sub 0 grade) pana a doua zi.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cappuccino
1
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia