Racitura (piftie) de porc

Postat pe: 21-01-2017
(0)

Ingrediente

4 kg din diferitele parti ale porcului ce se folosesc in mod special la racituri, pentru a se gelatina: urechile, picioarele, ciolan (cu soric).
1 kg pulpa de porc cu os (pentru ca trebuie sa fie si carne nu?! :) )
apa pentru fiert (in functie de vasul in care o fierbeti, de preferat intr-o oala inalta, dar si de cantitatea de carne folosita, trei sferturi din vas)
o jumatate de kilogram de usturoi (desi ar fi mers putin mai mult)
3-4 linguri cu sare de bucatarie (sau dupa gust)
cativa morcovi
optional:
un praf de piper,
cateva foi de dafin

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

30min
Timp gatire

GĂTIRE

03h:30min
Numar portii

PORȚII

8 portii
Se spala bine carnea (oricum ar fi, isi lasa foarte multa grasime), se asaza in vas si se adauga apa.
Se pune la fiert, la foc potrivit, pana ce cantitatea de apa scade la jumatate.
Se sareaza dupa gust si se adauga restul condimentelor; se curata, se spala morcovii si se pun la fiert la un loc cu carnea. Cand sunt bine patrunsi, se scot si se pastreaza intr-un vas acoperit.
Intre timp, se curata usturoiul si se piseaza bine.
Cand carnea se desprinde de pe os, se scot intr-un bol cateva linguri de zeama si se pastreaza la rece 10-15 minute. Daca zeama se gelatineaza, inseamna ca a fiert suficient.
Se scoate carnea si se lasa sa se raceasca usor, pentru a o putea desprinde de pe os si a inlatura ce nu este folositor sau eventualele resturi.
Usturoiul bine pisat il adaugam peste zeama obtinuta (trebuie sa fie calduta, rece, nu fierbinte), amestecam usor si, daca mai este necesar, mai adaugam putina sare. Se pastreaza astfel 20-30 de minute, pentru a isi lua din gust si a se omogeniza aromele.
Urmeaza apoi partea cea mai importanta: Strecurarea. Personal, ma folosesc de tifon. Intr-o sita/strecuratoare mare, asez tifonul in straturi cat mai groase, iar apoi torn zeama obtinuta. Daca este necesar, se repeta operatiunea.
In vase adanci (farfurii/boluri/tavi) se asaza carnea si morcovii, iar apoi se adauga zeama strecurata.
Se pastreaza la rece (am avut noroc de temperaturi sub 0 grade) pana a doua zi.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Racitura (piftie) de porc" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Racitura (piftie) de porc