Pastramioare de Tot Felul - Vita

Complexitate
redusa
Pastramioare de Tot Felul - Vita

Ingrediente

  • 1 Kg carne de vita
  • 3 linguri sare
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura piper verde
  • 1/2 lingura enibahar
  • 1/3 lingura chimen
  • 5 fire cimbru
  • Usturoi mai bine lipsa (dar unii vor)
  • Vin alb sec

Mod de preparare

O data cu venirea toamnei se fac si pastramurile care sunt o buna companie iarna - cat o fi ea de lunga...

Oaia, vita, porcul, puiul, rata, toate se pot "pastramagi"... doar rabdare sa aveti. Merita! Cea facuta in casa nu are indispensabila apa adaugata atat in carne cat si in pret, de catre fabricantii nostri inventivi si hulpavi.

Deocamdata mi s-a uscat pastrama de vita; cea de porc mai sta la zvantat iar cea de pui si piept de rata s-a consumat deja Mad (nu-i bai, fac altele si vi le prezint, daca vad ca exista interes)

Nu va pot da cantitati exacte, doar orientativ:
La un kilogram de carne de vita am pus trei linguri de sare, una de zahar, mult sau cat vreti voi - piper, cimbru, enibahar.

Am pastramagit atat pulpa de vita cat si antricot - nici o deosebire de textura nu a fost intre ele, la fel de moi si suculente in interior indiferent ca inainte de procesare, pulpa este mult mai atoasa decat antricotul - produsul final tot la inaltime!

N-am facut pastrama din muschi de vita - nu ma indur niciodata sa "stric" muschiul aiurea... Poate ma impiedica inalta distinctie de "sir" pe care au dat-o englezii muschiului de vita (SirLoin... ) ceea ce cred ca este mai mult decat indreptatita!

Am spalat bucata de carne in vin si-am lasat-o acolo cat timp am zdrobit verdeturile in mojar: piperul verde, cimbrul, chimenul si enibaharul.

Am scos halca, am zvantat-o, am taiat-o in lungul fibrei si-am inceput masajul de arome. Am masat-o bine de tot, sa ma tina minte si la iarna.

Am pregatit o folie de plastic si am asternut pe ea sare, zahar in proportie de 3 la 1 linguri. Stratul care va atinge primul carnea este cel de sare apoi cel de zahar. Am culcat frumos carnea si am repetat operatia cu fiecare felie in parte, avand grija ca fiecare cm patrat sa aiba parte de aceeasi atentie.

Infasurat strans folia, pus intr-o tava cu gratar si uitat de ea o saptamana in frigider. Din cand in cand, poate la 24 de ore o data, intoarcem cu susu-n jos si scurgem apa lasata pe fundul tavii.

Dupa scurgerea acestui timp - pe care voi il hotarati, nu-i musai o saptamana, pot fi doar 5 zile, daca simtiti carnea ferma deja intre degete - scoateti carnea la lumina, i mai trageti o baie de vin alb (fara sa va straduiti prea tare, mai lasati pe ea cate ceva din condimente) etichetati, macar data, si-o puneti la uscat/zvantat cel putin 2 saptamani. De-acum se poate consuma, dar eu, in pivnita, o las cu lunile - daca am noroc, face la suprafata un mucegai nobil care augmenteaza gustul divin al crustei ce se formeaza, pastrand in mijloc dulceata de neegalat a carnii de vita.

Fiind condimentata aceasta pastramioara (de n-o vreti asa, clatiti-o bine in vin, dar eu o vreau ceva mai picanta)... serviti-o cu un sos simplu, de exemplu galbenusuri de ou frecate pana la inspumare sau, cei care suporta - inteleg ca nu prea multa lume - sos bernaise.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Rulouri din piept de pui cu carnati si castraveciori
Bucataras.RO

Rulouri din piept de pui cu carnati si castraveciori

Se fac usor si sunt delicioase! Noi le-am servit alaturi de un piure de cartofi cu marar!

Rulouri din piept de pui cu carnati si castraveciori
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti