Mic Dejun Copios

Complexitate
redusa
Mic Dejun Copios

Ingrediente

  • 500 gr ciuperci
  • 2 linguri de unt
  • 200 gr smantana dulce
  • 1/2 salota
  • un paharut de cognac
  • sare
  • piper alb
  • cimbru
  • 4 Felii de paine
  • 3 Oua
  • 500 ml Lapte

Mod de preparare

Desi se spune ca micul dejun sa-l mananci singur, pranzul sa-l imparti cu un prieten si cina s-o dai dusmanului, acest mic dejun musai sa-l imparti cu cei dragi fiindca este senzational de bun si indestulator.

Scoatem pe masa ingredientele: ciupercile, smantana dulce, o jumatate da salota, unt si ulei, cimbru, sare, piper alb si sticla de cognac pe care n-am dat-o gata aseara.

Taiem julien ciupercile (daca avem pleurotus cum am avut eu) sau bucatele-sferturi (daca avem champinion) Le punem la calit intr-o lingura sanatoasa de unt si dupa ce ciuperca a inghitit untul (ca asa-i sta in obicei) mai adaugam. Am zis ceva de ulei? Da, unele retete il baga in seama mai ales cand folosesc unt la calire - adauga si-o lingura de ulei pentru a nu se arde untul - eu folosesc untul cel mai gras deci nu mi se arde, si in plus imi place gustul fin al untului si-mi pare rau sa-l acopar cu ulei; dar voi faceti cum credeti de cuviinta.

In timp ce ciupercile se soteaza vrand-nevrand, taiem marunt salota si-o adaugam si pe ea in tigaie. Amestecam din cand in cand; saram, piperam si cimbruim. Cand pe fundul tigaii n-a mai ramas pic de zeama de ciuperca, venim cu sticla de cognac si turnam cam asa, un tzoi-doua ... Amestecam si asteptam sa-si ia ciupercile aroma si alcoolul sa se evapore. Punem smantana si mai fierbem doar pana se ingroasa sosul - nu mult i trebuie.

Facem apoi painea in pijama: batem 3 oua cu o jumatate de litru de lapte, dam iute prin asta feliile de paine si le prajim la foc mare pe ambele parti pana devin aurii.

Scoatem pe farfurii si le la acoperim cu un strat de ciuperci aromate. Presaram deasupra cimbru sau patrunjel verde.

Merg cateva picaturi de Tabasco ori daca aveti rosii, ardei si alte alea prospaturi, dati-le un pic de otet balsamic. Nu incercati cu muraturi, doar cu acrituri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Zacusca de vinete cu ciuperci
Bucataras.RO

Zacusca de vinete cu ciuperci

Este cea mai buna dintre felurile de zacusca facute de mine!

Zacusca de vinete cu ciuperci
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola