Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Complexitate
redusa
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Ingrediente

  • -2 kg slanina de porc cu vinisoare de carne (recomandata este cea de pe burta porcului) / fleica cu grasime (pentru jumari mai slabe si carnoase)
  • -200 ml apa sau lapte
  • -1 lingurita sare

Mod de preparare

Taiati in cubulete cat mai egale (3x2 sau 4x3 cm) slanina curatata de sorici.

Puneti-le pe foc mic, intr-un vas cu fundul gros (recomandat un tuci) impreuna cu apa / laptele.

Amestecati des la inceput, pana ce slanina incepe sa se topeasca si sa lase untura, apoi tot mai rar.

Lasati la foc pana ce jumarile sunt formate (rumenite, dar nu in exces), plutesc la suprafata grasimii si sunt atat de crocante cat va doriti.

Dati deoparte, scoateti jumarile intr-o strecuratoare cu ajutorul unei spumiere, apoi lasati la scurs.

Pentru a elimina grasimea in exces, apasati jumarile din strecuratoare cu spumiera.

Sarati-le doar inainte de servire (pentru a nu se inmuia).

Serviti la micul dejun (traditional cu ceapa si branza) sau folositi la prepararea diferitelor aluaturi.
Precizari:
-Pentru a face jumari folositi un vas de inox cu fundul mai gros sau cel mai bine un tuci;
-Curatati intotdeauna slanina de sorici pentru ca este cel care se va prinde / lipi primul de fundul vasului.
-Taiati slanina in bucatele aproximativ de aceeasi marime; daca le taiati inegale, ele se vor praji neuniform: taiate prea mari, jumarile dupa prajire vor fi necrocante, iar taiate prea mici, vor deveni prea crocante;
-Evitati sa puneti " firmituri de grasime " curatate de pe carne, acesta se vor depune mai repede pe fund si se vor lipi.

-Puneti de la inceput pe foc, in vas, bucatelele de slanina si apa pentru ca slanina sa nu se lipeasca de fundul vasului.
* Puteti adauga apa cate putin si in mai multe reprize pana vedeti ca slanina a inceput sa lase untura.
* Deasemenea, puteti sa inlocuiti apa cu lapte; in acest caz laptele face ca untura obtinuta sa fie mai alba;

-Amestecati des la inceput, apoi tot mai rar;
-Prajiti jumarile pana ce plutesc la suprafata grasimii, incep sa “ pocneasca “ si sunt destul de crocante (dupa gustul fiecaruia);

-Sarati-le doar inainte de servire, altfel se vor inmuia;
-Strecurati untura print-o strecuratoare ca sa eliminati sedimentele ramase de la prajirea jumarilor, lasati-o sa se racoreasca, turnati-o in borcane si pastrati-o la frigider.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

c

cristian • 08 Decembrie 2022, 19:31 f bune bravoooooooooooooooooooooooooooooooooo

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Friptura de porc si cartofi cu unt la cuptor, servite cu sos de usturoi si rosii
Bucataras.RO

Friptura de porc si cartofi cu unt la cuptor, servite cu sos de usturoi si rosii

Pentru ca mi-am propus sa testez toate condimentele noi de la Delikat cu ingrediente 100% naturale, a venit rândul...

Friptura de porc si cartofi cu unt la cuptor, servite cu sos de usturoi si rosii
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia