Crescione Prajit (Gussone)

Complexitate
medie
Crescione Prajit (Gussone)

Ingrediente

  • Pentru 9 bucati:
  • 500 gr faina
  • 3 linguri cu untura solida (apoi topita)
  • 3-4 linguri ulei masline
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu (sau 1/2 praf de copt pentru pizze, piadine - instant)
  • circa 200-250 ml apa calduta
  • sare
  • Umplutura:
  • sos de rosii
  • 1 mozzarella
  • 1 farfurie cu spanac fiert
  • 1 lingura ulei
  • 30 gr slanina sau costita taiata marunt
  • 1/2 ceapa mica
  • 1 catel usturoi
  • 50 gr parmigiano reggiano- parmezan (sau urda, mozzarella, cascaval, alta branza care se topeste)
  • ulei de arachide, untura, ulei floarea soarelui pentru frigere

Mod de preparare

Pe planseta punem toata faina si restul ingredientelor, incorporand bine toate ingredientele. Cantitatea de apa (calduta) este variabila ... deoarece trebuie sa rezulte un aluat nu prea tare, deci se pune putin cate putin, asa incat sa ne rezulte un aluat, nu prea tare si usor de intins. Cateodata, de exemplu, mi-a intrat si 200 ml. de apa... totul este in functie de tipul fainii care folositi si gradul de umiditate a acesteia.

Untura dupa ce am topit-o, o lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu faina, apa, uleiul, bicarbonatul, sarea. Framantam putin, circa 5 minute, aluatul trebuie sa devina compact si elastic. Il lasam sa stea, la temperatura camerei, circa 1 ora. Apoi il intindem in foaie subtire, in cercuri mari de diametru 15-20 cm. , umplem cu compozitia dorita, inchidem in doua, facem putina presiune cu degetele, pe margine si cu rotita dintata trecem pe marginea lor. Eu am umplut doar cu spanac+costita+ceapa+parmezan si mozzarela+sos de rosii dar se pot umple cu diverse ingrediente, asa cum am dat exemplu, mai sus ... sau dupa placul vostru.

Preparare umplutura:
Am pus in tigaie, o lingura ulei si costita taiata marunt, ceapa si usturoiul ... am calit putin, am adaugat putina apa si dupa circa 3-4 minute am pus spanacul fiert si tocat. Am amestecat bine, am lasat cateva minute ... sa ia gust ... si apoi la sfarsit am pus parmezanul ras si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie am umplut o parte din crescione, restul cu mozzarella cubulete si sos de rosii. Apoi il frigem in ulei sau in untura, se pune pe hartie sa absoarba grasimea, se servesc imediat.
Crescione (sau cassone), un preparat traditional din regiunea italiana Emilia-Romagna. Reteta facuta de mine, este reteta unui crescione prajit, se mai numeste si gussone, sunt tipici din Ravenna si imprejurimi. Crescione, un fel de calzone, facut din faina, apa, untura (ulei) si bicarbonat (sau praf de copt pentru aluaturi sarate), se umplu cu diverse ingrediente, mozzarella + sos de rosii, mezeluri+ branza, carnati, branzeturi, ciuperci calite, vinete, ardei ... etc), cu diverse combinatii intre aceste ingrediente. Se fac si dulci, cu crema de alune sau marmelada. Crescione clasic, se coace pe ambele parti, direct pe foc (pe aragaz), pe o plita sau tigaie mai groasa din teflon.

Cateva exemple de umpluturi:
*cu spanac fiert sau frunze de foi de sfecla (Beta vulgaris) (bietola, in italiana) inabusite in tigaie cu slanina sau costita si usturoi, ceapa.
* mozzarela si sos de rosii
* carnat, carnat si ceapa, carnat branza si frunze de spanac sau sfecla inabusite,
* carnat sau crenvusti + legume +mustar, maioneza
* cartofi si dovleac facut piure, cu ceapa si parmigiano reggiano (un fel de parmezan) ---gussoni tipici in Ravenna
* mezeluri+branzeturi +vinete la gratar sau cu ciuperci calite, ardei grasi etc
* brazeturi+rucola+rosii

Acestea, sunt doar cateva feluri de umpluturi; se pot face combinatii intre ingrediente, pe placul vostru.

Daca doriti, puteti sa-i coaceti, direct pe foc, pe o tabla mai groasa (sau tigaie) din teflon.

Este considerat un aperitiv

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
1
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Conserva de Fasole Verde
4
Conserve, muraturi

Conserva de Fasole Verde

Conserva de Fasole Verde
Prajitura turnata cu branza de vaci
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Parteneri
Desert prajitura cu crema de lamaie
Bucataras.RO

Desert prajitura cu crema de lamaie

"Retete de suflet" O prajitura delicioasa si racoroasa, perfecta pentru vremea de afara.

Desert prajitura cu crema de lamaie
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia