Crescione Prajit (Gussone)

Complexitate
medie
Crescione Prajit (Gussone)

Ingrediente

  • Pentru 9 bucati:
  • 500 gr faina
  • 3 linguri cu untura solida (apoi topita)
  • 3-4 linguri ulei masline
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu (sau 1/2 praf de copt pentru pizze, piadine - instant)
  • circa 200-250 ml apa calduta
  • sare
  • Umplutura:
  • sos de rosii
  • 1 mozzarella
  • 1 farfurie cu spanac fiert
  • 1 lingura ulei
  • 30 gr slanina sau costita taiata marunt
  • 1/2 ceapa mica
  • 1 catel usturoi
  • 50 gr parmigiano reggiano- parmezan (sau urda, mozzarella, cascaval, alta branza care se topeste)
  • ulei de arachide, untura, ulei floarea soarelui pentru frigere

Mod de preparare

Pe planseta punem toata faina si restul ingredientelor, incorporand bine toate ingredientele. Cantitatea de apa (calduta) este variabila ... deoarece trebuie sa rezulte un aluat nu prea tare, deci se pune putin cate putin, asa incat sa ne rezulte un aluat, nu prea tare si usor de intins. Cateodata, de exemplu, mi-a intrat si 200 ml. de apa... totul este in functie de tipul fainii care folositi si gradul de umiditate a acesteia.

Untura dupa ce am topit-o, o lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu faina, apa, uleiul, bicarbonatul, sarea. Framantam putin, circa 5 minute, aluatul trebuie sa devina compact si elastic. Il lasam sa stea, la temperatura camerei, circa 1 ora. Apoi il intindem in foaie subtire, in cercuri mari de diametru 15-20 cm. , umplem cu compozitia dorita, inchidem in doua, facem putina presiune cu degetele, pe margine si cu rotita dintata trecem pe marginea lor. Eu am umplut doar cu spanac+costita+ceapa+parmezan si mozzarela+sos de rosii dar se pot umple cu diverse ingrediente, asa cum am dat exemplu, mai sus ... sau dupa placul vostru.

Preparare umplutura:
Am pus in tigaie, o lingura ulei si costita taiata marunt, ceapa si usturoiul ... am calit putin, am adaugat putina apa si dupa circa 3-4 minute am pus spanacul fiert si tocat. Am amestecat bine, am lasat cateva minute ... sa ia gust ... si apoi la sfarsit am pus parmezanul ras si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie am umplut o parte din crescione, restul cu mozzarella cubulete si sos de rosii. Apoi il frigem in ulei sau in untura, se pune pe hartie sa absoarba grasimea, se servesc imediat.
Crescione (sau cassone), un preparat traditional din regiunea italiana Emilia-Romagna. Reteta facuta de mine, este reteta unui crescione prajit, se mai numeste si gussone, sunt tipici din Ravenna si imprejurimi. Crescione, un fel de calzone, facut din faina, apa, untura (ulei) si bicarbonat (sau praf de copt pentru aluaturi sarate), se umplu cu diverse ingrediente, mozzarella + sos de rosii, mezeluri+ branza, carnati, branzeturi, ciuperci calite, vinete, ardei ... etc), cu diverse combinatii intre aceste ingrediente. Se fac si dulci, cu crema de alune sau marmelada. Crescione clasic, se coace pe ambele parti, direct pe foc (pe aragaz), pe o plita sau tigaie mai groasa din teflon.

Cateva exemple de umpluturi:
*cu spanac fiert sau frunze de foi de sfecla (Beta vulgaris) (bietola, in italiana) inabusite in tigaie cu slanina sau costita si usturoi, ceapa.
* mozzarela si sos de rosii
* carnat, carnat si ceapa, carnat branza si frunze de spanac sau sfecla inabusite,
* carnat sau crenvusti + legume +mustar, maioneza
* cartofi si dovleac facut piure, cu ceapa si parmigiano reggiano (un fel de parmezan) ---gussoni tipici in Ravenna
* mezeluri+branzeturi +vinete la gratar sau cu ciuperci calite, ardei grasi etc
* brazeturi+rucola+rosii

Acestea, sunt doar cateva feluri de umpluturi; se pot face combinatii intre ingrediente, pe placul vostru.

Daca doriti, puteti sa-i coaceti, direct pe foc, pe o tabla mai groasa (sau tigaie) din teflon.

Este considerat un aperitiv

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Gem de gutui
Bucataras.RO

Gem de gutui

Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă, dar cum am avut multe...

Gem de gutui
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!