Crescione Prajit (Gussone)

Complexitate
medie
Crescione Prajit (Gussone)

Ingrediente

  • Pentru 9 bucati:
  • 500 gr faina
  • 3 linguri cu untura solida (apoi topita)
  • 3-4 linguri ulei masline
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu (sau 1/2 praf de copt pentru pizze, piadine - instant)
  • circa 200-250 ml apa calduta
  • sare
  • Umplutura:
  • sos de rosii
  • 1 mozzarella
  • 1 farfurie cu spanac fiert
  • 1 lingura ulei
  • 30 gr slanina sau costita taiata marunt
  • 1/2 ceapa mica
  • 1 catel usturoi
  • 50 gr parmigiano reggiano- parmezan (sau urda, mozzarella, cascaval, alta branza care se topeste)
  • ulei de arachide, untura, ulei floarea soarelui pentru frigere

Mod de preparare

Pe planseta punem toata faina si restul ingredientelor, incorporand bine toate ingredientele. Cantitatea de apa (calduta) este variabila ... deoarece trebuie sa rezulte un aluat nu prea tare, deci se pune putin cate putin, asa incat sa ne rezulte un aluat, nu prea tare si usor de intins. Cateodata, de exemplu, mi-a intrat si 200 ml. de apa... totul este in functie de tipul fainii care folositi si gradul de umiditate a acesteia.

Untura dupa ce am topit-o, o lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu faina, apa, uleiul, bicarbonatul, sarea. Framantam putin, circa 5 minute, aluatul trebuie sa devina compact si elastic. Il lasam sa stea, la temperatura camerei, circa 1 ora. Apoi il intindem in foaie subtire, in cercuri mari de diametru 15-20 cm. , umplem cu compozitia dorita, inchidem in doua, facem putina presiune cu degetele, pe margine si cu rotita dintata trecem pe marginea lor. Eu am umplut doar cu spanac+costita+ceapa+parmezan si mozzarela+sos de rosii dar se pot umple cu diverse ingrediente, asa cum am dat exemplu, mai sus ... sau dupa placul vostru.

Preparare umplutura:
Am pus in tigaie, o lingura ulei si costita taiata marunt, ceapa si usturoiul ... am calit putin, am adaugat putina apa si dupa circa 3-4 minute am pus spanacul fiert si tocat. Am amestecat bine, am lasat cateva minute ... sa ia gust ... si apoi la sfarsit am pus parmezanul ras si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie am umplut o parte din crescione, restul cu mozzarella cubulete si sos de rosii. Apoi il frigem in ulei sau in untura, se pune pe hartie sa absoarba grasimea, se servesc imediat.
Crescione (sau cassone), un preparat traditional din regiunea italiana Emilia-Romagna. Reteta facuta de mine, este reteta unui crescione prajit, se mai numeste si gussone, sunt tipici din Ravenna si imprejurimi. Crescione, un fel de calzone, facut din faina, apa, untura (ulei) si bicarbonat (sau praf de copt pentru aluaturi sarate), se umplu cu diverse ingrediente, mozzarella + sos de rosii, mezeluri+ branza, carnati, branzeturi, ciuperci calite, vinete, ardei ... etc), cu diverse combinatii intre aceste ingrediente. Se fac si dulci, cu crema de alune sau marmelada. Crescione clasic, se coace pe ambele parti, direct pe foc (pe aragaz), pe o plita sau tigaie mai groasa din teflon.

Cateva exemple de umpluturi:
*cu spanac fiert sau frunze de foi de sfecla (Beta vulgaris) (bietola, in italiana) inabusite in tigaie cu slanina sau costita si usturoi, ceapa.
* mozzarela si sos de rosii
* carnat, carnat si ceapa, carnat branza si frunze de spanac sau sfecla inabusite,
* carnat sau crenvusti + legume +mustar, maioneza
* cartofi si dovleac facut piure, cu ceapa si parmigiano reggiano (un fel de parmezan) ---gussoni tipici in Ravenna
* mezeluri+branzeturi +vinete la gratar sau cu ciuperci calite, ardei grasi etc
* brazeturi+rucola+rosii

Acestea, sunt doar cateva feluri de umpluturi; se pot face combinatii intre ingrediente, pe placul vostru.

Daca doriti, puteti sa-i coaceti, direct pe foc, pe o tabla mai groasa (sau tigaie) din teflon.

Este considerat un aperitiv

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie