Crescione Prajit (Gussone)

Postat pe: 02-04-2008
(6)

Ingrediente

Pentru 9 bucati:
500 gr faina
3 linguri cu untura solida (apoi topita)
3-4 linguri ulei masline
1 lingurita bicarbonat de sodiu (sau 1/2 praf de copt pentru pizze, piadine - instant)
circa 200-250 ml apa calduta
sare
Umplutura:
sos de rosii
1 mozzarella
1 farfurie cu spanac fiert
1 lingura ulei
30 gr slanina sau costita taiata marunt
1/2 ceapa mica
1 catel usturoi
50 gr parmigiano reggiano- parmezan (sau urda, mozzarella, cascaval, alta branza care se topeste)
ulei de arachide, untura, ulei floarea soarelui pentru frigere

Mod de preparare

Pe planseta punem toata faina si restul ingredientelor, incorporand bine toate ingredientele. Cantitatea de apa (calduta) este variabila ... deoarece trebuie sa rezulte un aluat nu prea tare, deci se pune putin cate putin, asa incat sa ne rezulte un aluat, nu prea tare si usor de intins. Cateodata, de exemplu, mi-a intrat si 200 ml. de apa... totul este in functie de tipul fainii care folositi si gradul de umiditate a acesteia.

Untura dupa ce am topit-o, o lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu faina, apa, uleiul, bicarbonatul, sarea. Framantam putin, circa 5 minute, aluatul trebuie sa devina compact si elastic. Il lasam sa stea, la temperatura camerei, circa 1 ora. Apoi il intindem in foaie subtire, in cercuri mari de diametru 15-20 cm. , umplem cu compozitia dorita, inchidem in doua, facem putina presiune cu degetele, pe margine si cu rotita dintata trecem pe marginea lor. Eu am umplut doar cu spanac+costita+ceapa+parmezan si mozzarela+sos de rosii dar se pot umple cu diverse ingrediente, asa cum am dat exemplu, mai sus ... sau dupa placul vostru.

Preparare umplutura:
Am pus in tigaie, o lingura ulei si costita taiata marunt, ceapa si usturoiul ... am calit putin, am adaugat putina apa si dupa circa 3-4 minute am pus spanacul fiert si tocat. Am amestecat bine, am lasat cateva minute ... sa ia gust ... si apoi la sfarsit am pus parmezanul ras si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie am umplut o parte din crescione, restul cu mozzarella cubulete si sos de rosii. Apoi il frigem in ulei sau in untura, se pune pe hartie sa absoarba grasimea, se servesc imediat.
Crescione (sau cassone), un preparat traditional din regiunea italiana Emilia-Romagna. Reteta facuta de mine, este reteta unui crescione prajit, se mai numeste si gussone, sunt tipici din Ravenna si imprejurimi. Crescione, un fel de calzone, facut din faina, apa, untura (ulei) si bicarbonat (sau praf de copt pentru aluaturi sarate), se umplu cu diverse ingrediente, mozzarella + sos de rosii, mezeluri+ branza, carnati, branzeturi, ciuperci calite, vinete, ardei ... etc), cu diverse combinatii intre aceste ingrediente. Se fac si dulci, cu crema de alune sau marmelada. Crescione clasic, se coace pe ambele parti, direct pe foc (pe aragaz), pe o plita sau tigaie mai groasa din teflon.

Cateva exemple de umpluturi:
*cu spanac fiert sau frunze de foi de sfecla (Beta vulgaris) (bietola, in italiana) inabusite in tigaie cu slanina sau costita si usturoi, ceapa.
* mozzarela si sos de rosii
* carnat, carnat si ceapa, carnat branza si frunze de spanac sau sfecla inabusite,
* carnat sau crenvusti + legume +mustar, maioneza
* cartofi si dovleac facut piure, cu ceapa si parmigiano reggiano (un fel de parmezan) ---gussoni tipici in Ravenna
* mezeluri+branzeturi +vinete la gratar sau cu ciuperci calite, ardei grasi etc
* brazeturi+rucola+rosii

Acestea, sunt doar cateva feluri de umpluturi; se pot face combinatii intre ingrediente, pe placul vostru.

Daca doriti, puteti sa-i coaceti, direct pe foc, pe o tabla mai groasa (sau tigaie) din teflon.

Este considerat un aperitiv
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Crescione Prajit (Gussone)" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

nicoleta64
•  02.06.2012 01:03:27

xanora: suberecul..vai ce bun..mi-ai adus aminte de copilarie. Il mancam facut de o turcoaica (sau tataroaica) ,la care stateam in gazda la Techirghiol . Il facea umplut cu carne tocata de pui cu ceapa ,piper si il mancam impreuna cu pepene galben..super bun
!

xanora
•  02.06.2012 00:26:50

hehehe si mamaia saraca imi facea asa ceva cu urda si marar, imi aduc si acumaminte de coca cubicarbonat, ea le zicea suberek, la el ca si prea bine cunoscutele suberekuri turcesti :)))siin spania se face ceva asemanator, sunt faimoase cel cu rosii si ton , rosii si mazare si rosii si spanac...deosebite toate! si ale nostre, si ale italienilor s ale spaniolilor!

dumiany
•  27.01.2011 19:41:31

BRAVA FELICITARI!

nicoleta64
•  11.11.2010 10:25:50

Alinus : Adevarat ,are forma de calzone . Calzone se face cu aluat de pizza si este tipic din centrul- sudul Italiei. Crescione , este o specialitate din regiunea mea ...mai la nord ...si are aluatul facut cu faina, untura si bicarbonat ..dar tot sub forma de semiluna ca un calzone. ;-))

alinus_s
•  09.11.2010 23:15:33

Credeam ca se numesc calzone

stefy
•  20.02.2009 22:53:18

cred ca ti-am mai zis :gatesti pe gustul meu

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Crescione Prajit (Gussone)