Cozonac cu nuca de cocos

Portii
4
Timp pregatire
360 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • (pentru 4 cozonaci)
  • Aluat 1:
  • 1 kg faina de grau (+ 50 g faina extra pentru framantat)
  • 220 g zahar
  • 200 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 500 ml lapte cald
  • 50 g drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri (de la oua de tara)
  • coaja de la o portocala
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lgt sare
  • Aluat 2:
  • 900 g faina de grau (+ extra pentru framantat ~100 g)
  • 100 g cacao (22% grasime)
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 200 ml ulei presat la rece
  • 50 g drojdie proaspata (Pakmaya am folisit eu)
  • Umplutura:
  • 270 g ciocolata alba
  • 200 g fulgi nuca de cocos
  • 4 albusuri
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus amestecat cu 2 lg lapte si cu 1 lgt zahar

Mod de preparare

1. Cerne faina de doua ori.

2. Intr-un vas prepara o maia framantand si dizolvand drojdia in 300 ml lapte cald. Adauga o lg zahar si 2 lg faina peste drojdia dizolvata si amesteca bine. Acopera vasul cu un prosop si lasa sa dospeasca fix 10 minute.

3. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare, apoi adauga coaja de portocala si cea de lamaie.

4. Faci o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugi maiaua, galbenusurile batute, restul de lapte cald, coaja razuita de portocala si cea de lamaie si amesteca cu o lingura pana incorporezi toata faina.

5. Framanta bine cu mainile timp de 7 minute adaugand uleiul putin cate putin. In final pune o lingura de faina, mai framanta un minut, acopera cu un prosop si lasa la dospit 60 de minute.

Aluat 2:
1. Prepara maiaua ca la aluatul 1.
2. Amesteca restul de faina cu cacaoa si cerne-le de doua ori. Apoi procedeaza ca la pasii 3, 4 si 5 de la aluatul 1.

Umplutura:
Intr-un vas razuieste ciocolata alba, pune fulgii de nuca de cocos si amesteca. Adauga apoi albusurile (nebatute) si inglobeaza-le in compozitie.

Asamblare:
1. Framanta aluatul alb si imparte-l in 4 bucati egale, procedeaza la fel si cu aluatul negru.

2. Unge blatul de lucru cu putin ulei, unge-te si pe maini apoi intinde o bucata de aluat alb intr-o foaie
3. dreptunghiulara groasa de 0.5 - 1 cm (ajuta-te de sucitor ca sa il aduci la grosimea ideala). Procedeaza la fel si cu aluatul negru.

4. Pune aluatul negru peste cel alb si apasa-l putin cu palmele, intinde pe suprafata aluatului negru 1/4 din umplutura apoi ruleaza usor, ascunde capetele si pune-l intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel si cu restul bucatilor de aluat.
5. Acopera tavile cu un prosop si lasa cozonacii la dospit 10-15 min.
6. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si baga in cuptor un vas cu apa rece. Baga apoi cozonacii pe raftul din mijloc al cuptorului si lasa-i la copt 45-50 min sau pana se rumenesc (depinde de cuptor - al meu e electric, si l-am setat pe incalzire superioara si inferioara).
7. Dupa ce s-au copt scoate-i din cuptor, acopera tavile cu un prosop si lasa-i sa se racoreasca.

S-aveti pofta!
Nota: - Faina, ouale, drojdia si uleiul trebuie sa aiba temperatura camerei cand te apuci de framantat.
- Uleiul presat la rece este asa-numitul oloi si se gaseste in piete. Este mult mai gros decat uleiul rafinat.
- Pentru gustul nostru sunt perfecti, insa stiu ca unii dintre voi ii prefera mai dulci asa ca puteti mari cantitatea de zahar.


Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Pizza cu sparanghel si ciuperci

Pizza cu sparanghel si ciuperci
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj