Paste Umplute (mezzelune)

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat (aproximativ 500 g de aluat) :
  • - 390 g faina alba ”000” proaspat cernuta si faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 4 oua mari
  • - 2 lingurite cu ulei de masline extravirgin
  • Pentru umplutura:
  • - 200 g piept de curcan fiert in prealabil
  • - 1 ceapa rosie de marime medie
  • - 2 catei mici de usturoi
  • - 1 lingura cu pesmet
  • - sare de mare fin macinata
  • - amestec de piper alb, verde, negru si boia
  • - 1 lingurita cu cimbru
  • - 1/2 cana cu supa de curcan strecurata

Mod de preparare

- Intr-un bol mic se pun ouale si uleiul de masline.

- Faina se aseaza pe suprafata de lucru astfel incat sa se formeze o gramajoara. In centrul acesteia din urma se formeaza cu mana o adancitura suficient de mare incat sa cuprinda cele patru oua. Se toarna cu grija ouale si uleiul in aceasta ”adancitura”. Se bat ouale usor, cu o furculita, astfel incat sa nu se incorporeze in amestec faina (ouale trebuie sa fie complet amestecate la finalul acestui timp de lucru).

- Cu ajutorul furculitei se aduce faina de la periferie spre centru, amestecand in acest mod faina cu ouale si uleiul. Se repeta procedeul pana ce intreaga cantitate de faina a fost incorporata si a rezultat o masa ”aspra” de aluat.

- Masa de aluat obtinuta se amesteca cu mainile pana la formarea unei ”mingi” de aluat. Daca dupa ce intreaga cantitate de faina a fost incorporata, aluatul este (inca) lipicios, se poate presara putina faina la suprafata, amestecand din nou.

- Se framanta ”mingea” de aluat obtinuta, cu palmele timp de aproximativ 10 minute (pe o suprafata infainata in prealabil), pana la obtinerea unui aluat moale, matasos. Daca in timpul framantarii, aluatul devine lipicios sau ”prea moale” se adauga putina faina si se framanta in continuare.

- La finalul framantarii se formeaza cu palmele ”o minge de aluat”. Aceasta din urma se acopera cu un bol rasturnat si se lasa astfel timp de 30 de minute.
- Intinderea aluatului pentru paste se poate face cu ajutorul sucitorului sau folosind masina pentru intins paste (eu am recurs, din comoditate la aceasta ultima varianta).

Este importanta fixarea si pregatirea masinii pentru intins paste, presararea fainii pe cilindrii acesteia etc. Aluatul se imparte in portii mici (eu am impartit aluatul in 4 portii) si se intinde apoi cu ajutorul masinii pentru intins paste, progresiv (prin pozitiile din ce in ce mai inguste - pana la penultima pozitie), astfel incat la final sa se rezulte ”o foaie” de aluat neteda, foarte subtire (grosimea foii de aluat obtinute trebuie sa fie de aproximativ 2 mm). Tineti aluatul in maini.

Daca va puteti vedea mana prin el, se considera ca aluatul este ”destul de subtire”. In caz contrar aluatul trebuie trecut si prin iesirea cea mai ingusta a masinii pentru intins paste. Daca intindeti aluatul cu mana ... Majoritatea aluaturilor folosite pentru paste sunt mai ”solide” decat cele pentru patiserie si deci ”ceva mai greu” de intins.

- Foile de aluat obtinute se aseaza cu grija pe o suprafata infainata si se pastreaza la rece timp de aproximativ 10 - 20 de minute inainte de a fi taiate dupa preferinta.
- Dupa timpul petrecut in frigider (de preferat in zona superioara - cea mai putin rece a frigiderului), aluatul se taie dupa preferinta. Asa cum spuneam, eu am optat pentru mezzelune de dimensiuni diferite (am folosit la decupaje forme simple asemenatoare celor pentru pateuri).

- Se decupeaza cu ajutorul formelor cercuri de aluat. Se adauga o cantitate mica de umplutura in centrul fiecarui cerc. Se umezeste cu putina apa (cu degetul) o jumatate a fiecarui cerc. Se ”impatura” o jumatate peste cealalta si se apasa forma usor. Daca nu aveti la dispozitie aceste forme, puteti ”sigila” marginile de aluat folosind ”dintii” unei furculite. Pastele obtinute se aseaza cu grija intr-un singur strat, pe o suprafata infainata in prealabil deoarece se lipesc usor.

- Umplutura pastelor se realizeaza dupa preferinta (branza, carne, legume, etc). Eu am umplut pastele cu un amestec pe care l-am obtinut mixand in blender: carnea de curcan fiarta, ceapa, usturoiul, pesmetul, cimbrul, supa (se condimenteaza amestecul obtinut cu sare si piper dupa preferinta).

- Pastele umplute se fierb intr-o oala mare (cantitatea de apa depinde de cantitatea de paste) avand grija ca ele sa nu fie asezate in apa rece (in acest caz ele se vor lipi intre ele si vor absorbi o cantitate mare de apa - devenind ”prea moi”). Se adauga sare in apa in care fierb pastele insa numai atunci cand apa este aproape de punctul de fierbere.

Pastele pregatite termic se strecoara imediat, impiedicandu-le in acest mod sa absoarba apa. Mie imi plac pastele gatite ”al dente”, fragede insa nu foarte moi (asadar ... intr-o oarecare masura timpul de fierbere al pastelor depinde (si) de dumneavoastra).

- Serviti apoi pastele folosind combinatii de ingrediente care sa va fie pe plac. Eu am ”o slabiciune” pentru pastele servite pur si simplu cu iaurt (un iaurt usor cremos) si marar maruntit. De ce?! Fara explicatie (pur si simplu nu stiu).

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Paine pufoasa de casa

O reteta foarte buna pentru o paine pufoasa si rapida.

Paine pufoasa de casa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj