Spareribs cu Garnitura de Cartofi Indieni

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1,5 kg spareribs (costita de porc), feliata
  • -3-5 catei de usturoi
  • -1 varf cutit boia de ardei iute
  • -3-4 linguri ulei de masline
  • -3 bucati ardei iuti, uscati
  • -3 bucati ardei iuti, proaspeti, curatati de seminte
  • -1 portocala
  • -coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • -50-100 ml ulei de masline
  • -3 linguri miere
  • -sare
  • Pentru cartofi indieni:
  • -1-1,5 kg cartofi
  • -sare
  • -sos garam masala si ceapa nigella
  • Pentru sos garam masala si ceapa nigella :
  • -1-2 linguri ulei de masline
  • -1 lingurita garam masala, pudra
  • -1 lingurita cumin (chimen indian)
  • -1 lingurita seminte de ceapa, nigella
  • -2 cm ghimbir proaspat, ras
  • -1/4 lingurita curry, pudra
  • -1 lingurita cu varf, unt
  • Pentru garam masala:
  • -2 linguri seminte de coriandru
  • -1 lingura seminte de chimion
  • -seminte de la 10 pastai de cardamom negru
  • -2 lingurite seminte de mustar alb
  • -1 lingurita cumin (chimen indian)
  • -2 lingurite seminte de schinduf
  • -2 lingurite boabe de piper negru
  • -1 lingurita cu varf cuisoare, intregi
  • -7-8 cm rulou scortisoara

Mod de preparare

Amestecati intr-un mojar sau robot, usturoiul, ardeiul iute (uscat si proaspat), feliat, boiaua, coaja rasa de la 1/2 portocala si 1/2 lamaie, 3-4 linguri ulei de masline si sarea si omogenizati foarte bine, pana devine o pasta cremoasa.

Ungeti pe toate partile feliile de spareribs cu acesta marinada si dati la frigider, pentru cel putin 1 ora, in vas acoperit cu folie alimentara. Asezati-le apoi, usor distantate, intr-o tava pentru cuptor in care adaugati 1 cana de apa, 50-100 ml ulei, functie de tava si sarati destul de bine. Acoperiti cu o folie de aluminiu si dati la cuptorul preancalzit, la 180 grade, aproximativ 1 ora.

Scoateti tava si folia, stropiti bucatile de spareribs cu sucul de la 1 portocala amestecat cu miere si mai dati la cuptor, fara folie, pana se rumenesc frumos si costita este facuta. Scoateti tava, acoperiti-o din nou cu folie si lasati circa 10 min asa, inainte de a servi.

Intre timp, puneti cartofii curatati si taiati bucatele la fiert in apa cu sare.

Incalziti pe foc mediu o tigaie si prajiti circa 3 min, condimentele enumerate de la garam masala, pana isi dezvolta aromele si semintele de mustar incep sa pocneasca, rotind continuu tigaia. Lasati la racit si macinati-le apoi cu rasnita electrica.

Separat, prajiti in 1-2 linguri ulei, semintele de ceapa nigella, cuminul, garam masala, pana isi dezvolta aromele. Adaugati ghimbirul ras, praful de curry, untul si lasati la foc moderat inca 2-3 min, amestecand. Turnati sosul cald, peste cartofii atunci scursi de apa, omogenizati prin scuturarea vasului si potriviti de sare.

Serviti calzi langa spareribs si salata de sezon sau muratura.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...