Salatele

Salatele

Romanii sunt considerati precursorii salatelor pe care le pregateau amestecand cateva zarzavaturi si aromatizandu-le cu niste dressinguri simple precum ulei sau otet. Cu timpul, salatele au devenit din ce in ce mai elaborate, diverse alimente croindu-si drum spre acest fel de mancare: legume crude sau gatite, pui, peste, carne rosie, toate si-au adus aportul in diversificarea salatelor. Fireste, si dressingul a cunoscut schimbari, banalul ulei sau otet fiind inlocuite cu sosuri al caror gust a fost intensificat de diverse condimente si ierburi ce confera salatelor originalitate si savoare.

Chiar daca este un fel de mancare larg raspandit, felul salatelor depinde de zonele in care sunt preparate. De exemplu, in tarile calde se evita salatele cu zarzavaturi verzi preferate in tarile mai reci, intrucat este dificil ca ingredientele sa fie mentinute proaspete. In aceste tari, se prefera salatele preparate din alimente gatite, iar in cazul in care se folosesc fructe sau legume crude, acestea sunt curatate de coaja.

Care sunt trasaturile definitorii ale unei salate?

O salata consta in doua parti: corpul salatei compus din diverse fructe, legume, zarzavaturi, carnuri etc. crude sau gatite si dressingul sau sosul ce de obicei este compus dintr-un ulei si o substanta acida – otet sau suc de lamaie, in proportii ce depind de gustul fiecaruia. Acesta din urma se adauga chiar inainte de servire sau, in cazul in care se doreste marinarea ingredientelor, cu cateva ore inainte. Tendintele de astazi sunt clare: orice aliment care nu a facut victime pana acum, este bun de pus in salate. Cu cat sunt mai exotice ingredientele sau mai rare, cu atat salata este mai apreciata.

Care sunt tipurile de salata si cand trebuie servite?

Actualmente, salatele se pot distribui in patru categorii diferite:

Aperitivele

Salatele din aceasta categorie sunt usoare si au ca scop stimularea apetitului, avand ca ingrediente verdeturi la care se pot adauga diferite alte legume sau fructe, de obicei crude. Sosul este de asemenea usor si picant-acrisor.

Garniturile

Acestea pot fi mai consistente decat aperitivele, acompaniind felurile principale si complementandu-le aromele. Legumele marinate sunt foarte potrivite pentru acest rol, mai ales atunci cand insotesc mancaruri grele, mai grase.

Feluri principale

Salatele de acest tip sunt consistente, continand ingrediente care sa dea senzatia de satietate pentru o perioada mai indelungata. Combinatii de legume, fructe si carne sunt ideale pentru astfel de salate.

Deserturi

De obicei, salatele desert sunt facute din fructe dulci combinate cu multa arta, in asa fel incat gusturi diferite sa se imbine si sa-si intensifice aromele. Frisca este cel mai popular dressing pentru salatele desert ce sunt servite de obicei reci, uneori chiar inghetate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea
Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda, rumenita la tigaie, alaturi de rosii cherry suculente si aroma delicata de rozmarin – o explozie de...

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Paleuri (Fursecuri) cu Gem
3
Dulciuri

Paleuri (Fursecuri) cu Gem

Paleuri (Fursecuri) cu Gem
Ciorba cu Coasta Afumata
4
Parteneri
Rulada de porc, umpluta cu carne tocata, la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Rulada de porc, umpluta cu carne tocata, la slow cooker Crock-Pot

Asta ca tot vine Decembrie si m-apuca pasiunea pentru carne mai ceva ca oricand ! :D    

Rulada de porc, umpluta cu carne tocata, la slow cooker Crock-Pot
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata