Unt Clarifiat - Ghee

Complexitate
redusa
Unt Clarifiat - Ghee

Ingrediente

  • -unt natural
  • nesarat (fara aditivi alimentari) sau unt ecologic cu min 80 % grasime

Mod de preparare

Puneti untul la topit intr-un vas emailat, cu stratul de email intact.
Fierbeti-l 10- 15 min la foc mic.
Stingeti focul dupa ce untul s-a clarifiat, lasati 2 minute sa se odihneasca, apoi strecurati-l printr-un tifon pus in mai multe straturi.

Turnati lichidul limpede de la suprafata (ghee) intr-un borcanel curat si uscat, inchideti-l cu un capac si depozitati-l.

Pastrati acoperit, spre a-l feri de praf, fara a avea importanta temperatura sau gradul de luminozitate.
Ghee se solidifica in cateva ore de la clarifiere si poate fi pastrat practic, la temperatura camerei, timp nelimitat.
Ghee-ul se poate prepara din grasimea laptelui (unt, smantana).
Metoda de obtinere este prin prelucrarea termica a acesteia, asa incat sa se elimine in intregime atat apa, cat si anumite componente care nu sunt utile (unele proteine, unele grasimi), ramanand astfel, doar grasimea de cea mai buna calitate a laptelui, purificata si rafinata.

Precizari:
Pe masura avansarii in procedura de fierbere se va forma la inceput, o spuma bogata care va scadea si disparea odata cu evaporarea apei. In lichidul care fierbe va aparea un precipitat sub forma de picaturi albe, apoi se va produce separarea in doua componente: precipitatul, care se coaguleaza tot mai mult, constituind "broboane" albe ce plutesc in untul care se clarifiaza.

Spre final va disparea complet aburul si se va brunifica precipitatul.
Durata cat se lasa la fiert untul este aproximativa, pana ce uleiul incepe sa se clarifieze si sa se distinga doua straturi separate- stratul de ulei si un strat solid ce se depune pe fundul cratitei.

Gheeul lichid este limpede, de culoare galbuie, iar dupa ce se solidifica devine galbui-alburiu. Culoarea poate varia in functie de tipul de lapte si de perioada anului (vara este mai galben, iarna este mai alburiu).
In functie de temperatura ambientala, va fi mai moale, chiar fluid vara, iar daca este frig se solidifica, dar pastrandu-si moliciunea caracteristica.

Spuma care se formeaza in timpul fierberii nu trebuie indepartata! Indepartand spuma, se reduce cantitatea finala de ghee si se consuma timp in mod inutil. La final ea va disparea singura.
Ghee este o grasime ideala pentru prajirea in baie de ulei- punctul sau de fumegare este 250 °c, deasupra temperaturilor de 200-230 °c cand incep sa fumege majoritatea uleiurilor vegetale.

Are gust si aroma deosebita, cu o nuanta nucoasa.
Si nu in ultimul rand, gheeul este un aliment cu proprietati nutritive deosebite, un remediu de sanatate, descris de textele Ayurvedice din vremuri stravechi.

Mai multe detalii veti putea citi in “Ghidul alimentelor” de pe site.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Prajitura frageda cu mere, de post
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti