Unt Clarifiat - Ghee

Complexitate
redusa
Unt Clarifiat - Ghee

Ingrediente

  • -unt natural
  • nesarat (fara aditivi alimentari) sau unt ecologic cu min 80 % grasime

Mod de preparare

Puneti untul la topit intr-un vas emailat, cu stratul de email intact.
Fierbeti-l 10- 15 min la foc mic.
Stingeti focul dupa ce untul s-a clarifiat, lasati 2 minute sa se odihneasca, apoi strecurati-l printr-un tifon pus in mai multe straturi.

Turnati lichidul limpede de la suprafata (ghee) intr-un borcanel curat si uscat, inchideti-l cu un capac si depozitati-l.

Pastrati acoperit, spre a-l feri de praf, fara a avea importanta temperatura sau gradul de luminozitate.
Ghee se solidifica in cateva ore de la clarifiere si poate fi pastrat practic, la temperatura camerei, timp nelimitat.
Ghee-ul se poate prepara din grasimea laptelui (unt, smantana).
Metoda de obtinere este prin prelucrarea termica a acesteia, asa incat sa se elimine in intregime atat apa, cat si anumite componente care nu sunt utile (unele proteine, unele grasimi), ramanand astfel, doar grasimea de cea mai buna calitate a laptelui, purificata si rafinata.

Precizari:
Pe masura avansarii in procedura de fierbere se va forma la inceput, o spuma bogata care va scadea si disparea odata cu evaporarea apei. In lichidul care fierbe va aparea un precipitat sub forma de picaturi albe, apoi se va produce separarea in doua componente: precipitatul, care se coaguleaza tot mai mult, constituind "broboane" albe ce plutesc in untul care se clarifiaza.

Spre final va disparea complet aburul si se va brunifica precipitatul.
Durata cat se lasa la fiert untul este aproximativa, pana ce uleiul incepe sa se clarifieze si sa se distinga doua straturi separate- stratul de ulei si un strat solid ce se depune pe fundul cratitei.

Gheeul lichid este limpede, de culoare galbuie, iar dupa ce se solidifica devine galbui-alburiu. Culoarea poate varia in functie de tipul de lapte si de perioada anului (vara este mai galben, iarna este mai alburiu).
In functie de temperatura ambientala, va fi mai moale, chiar fluid vara, iar daca este frig se solidifica, dar pastrandu-si moliciunea caracteristica.

Spuma care se formeaza in timpul fierberii nu trebuie indepartata! Indepartand spuma, se reduce cantitatea finala de ghee si se consuma timp in mod inutil. La final ea va disparea singura.
Ghee este o grasime ideala pentru prajirea in baie de ulei- punctul sau de fumegare este 250 °c, deasupra temperaturilor de 200-230 °c cand incep sa fumege majoritatea uleiurilor vegetale.

Are gust si aroma deosebita, cu o nuanta nucoasa.
Si nu in ultimul rand, gheeul este un aliment cu proprietati nutritive deosebite, un remediu de sanatate, descris de textele Ayurvedice din vremuri stravechi.

Mai multe detalii veti putea citi in “Ghidul alimentelor” de pe site.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia