Ingrediente
● Se face un sos alb clasic, din: |
● 25 g unt |
● 25 g faina |
● 300 ml lapte |
● sare |
● piper (de preferinta alb) |
● Alte ingrediente: |
● 50-100 g ciuperci aromate (de padure) |
● 1 lingura ulei de masline (in varianta ciuperci sotate) |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
10min
Preparam sosul, functie de felul ciupercilor pe care le folosim, astfel:
-Ciuperci de padure, puternic aromate:
Se curata bine prin stergere, se taie felii(cubulete)mici si se vor adauga la sos inainte ca acesta sa inceapa sa fiarba. Se lasa la fiert 3 min. , amestecand bine tot timpul.
Sos de ciuperci cu ciuperci sotate:
In 1 lingura ulei de masline incins se calesc ciupercile taiate felii(cubulete)mai mici, 2-3 min, sau pana se inmoaie. Se scot cu o lingura de luat spuma, se scurg si se pun in sosul gata preparat, omogenizandu-se.
-Ciuperci proaspete-champinion:
Acestea se fierb, separat, in apa cu sare, taiate marunt, se scurg de zeama lor neagra (care se arunca), apoi se adauga in sosul gata preparat.
Sosul alb clasic:
Se topeste untul intr-o tigaie, apoi se adauga faina si se prajeste usor, amestecand continuu, pana se dezlipeste de marginea tigaii.
Se adauga gradat laptele, amestecand bine pentru a elimina cocoloasele. Dupa ce incorporati tot laptele, folositi in continuare numai telul.
Aduceti in clocot, batand continuu, pana ce sosul se leaga si devine omogen. Fierbeti la foc mic 2-3 min, amestecand.
Adaugati sare si piper dupa gust.
Se pot folosi si ciuperci uscate la prepararea sosului, in loc de ciuperci proaspete.
Daca in sosul de ciuperci adaugati costita taiata marunt si prajita, puteti servi cu paste.
Amestecat cu carne fiarta de pui (taiata bucatele), sosul poate fi folosit ca umplutura la placinte.
Subtiind sosul cu zeama de carne si adaugand smantana, obtineti o gustoasa supa. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Sos de Ciuperci" nu uita sa ii faci un review.
-Ciuperci de padure, puternic aromate:
Se curata bine prin stergere, se taie felii(cubulete)mici si se vor adauga la sos inainte ca acesta sa inceapa sa fiarba. Se lasa la fiert 3 min. , amestecand bine tot timpul.
Sos de ciuperci cu ciuperci sotate:
In 1 lingura ulei de masline incins se calesc ciupercile taiate felii(cubulete)mai mici, 2-3 min, sau pana se inmoaie. Se scot cu o lingura de luat spuma, se scurg si se pun in sosul gata preparat, omogenizandu-se.
-Ciuperci proaspete-champinion:
Acestea se fierb, separat, in apa cu sare, taiate marunt, se scurg de zeama lor neagra (care se arunca), apoi se adauga in sosul gata preparat.
Sosul alb clasic:
Se topeste untul intr-o tigaie, apoi se adauga faina si se prajeste usor, amestecand continuu, pana se dezlipeste de marginea tigaii.
Se adauga gradat laptele, amestecand bine pentru a elimina cocoloasele. Dupa ce incorporati tot laptele, folositi in continuare numai telul.
Aduceti in clocot, batand continuu, pana ce sosul se leaga si devine omogen. Fierbeti la foc mic 2-3 min, amestecand.
Adaugati sare si piper dupa gust.
Se pot folosi si ciuperci uscate la prepararea sosului, in loc de ciuperci proaspete.
Daca in sosul de ciuperci adaugati costita taiata marunt si prajita, puteti servi cu paste.
Amestecat cu carne fiarta de pui (taiata bucatele), sosul poate fi folosit ca umplutura la placinte.
Subtiind sosul cu zeama de carne si adaugand smantana, obtineti o gustoasa supa. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Sos de Ciuperci" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 02.04.2011 18:02:31
ei bine sosul ala alb clasic mi-a iesit placinta alba clasica :)) probabil am gresit cu cantitatile