Sos de Ciuperci

Timp pregatire
10 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Se face un sos alb clasic, din:
  • -25 g unt
  • -25 g faina
  • -300 ml lapte
  • -sare
  • -piper (de preferinta alb)
  • Alte ingrediente:
  • -50-100 g ciuperci aromate (de padure)
  • -1 lingura ulei de masline (in varianta ciuperci sotate)

Mod de preparare

Preparam sosul, functie de felul ciupercilor pe care le folosim, astfel:

-Ciuperci de padure, puternic aromate:
Se curata bine prin stergere, se taie felii(cubulete)mici si se vor adauga la sos inainte ca acesta sa inceapa sa fiarba. Se lasa la fiert 3 min. , amestecand bine tot timpul.

Sos de ciuperci cu ciuperci sotate:
In 1 lingura ulei de masline incins se calesc ciupercile taiate felii(cubulete)mai mici, 2-3 min, sau pana se inmoaie. Se scot cu o lingura de luat spuma, se scurg si se pun in sosul gata preparat, omogenizandu-se.

-Ciuperci proaspete-champinion:
Acestea se fierb, separat, in apa cu sare, taiate marunt, se scurg de zeama lor neagra (care se arunca), apoi se adauga in sosul gata preparat.

Sosul alb clasic:
Se topeste untul intr-o tigaie, apoi se adauga faina si se prajeste usor, amestecand continuu, pana se dezlipeste de marginea tigaii.

Se adauga gradat laptele, amestecand bine pentru a elimina cocoloasele. Dupa ce incorporati tot laptele, folositi in continuare numai telul.

Aduceti in clocot, batand continuu, pana ce sosul se leaga si devine omogen. Fierbeti la foc mic 2-3 min, amestecand.
Adaugati sare si piper dupa gust.
Se pot folosi si ciuperci uscate la prepararea sosului, in loc de ciuperci proaspete.

Daca in sosul de ciuperci adaugati costita taiata marunt si prajita, puteti servi cu paste.

Amestecat cu carne fiarta de pui (taiata bucatele), sosul poate fi folosit ca umplutura la placinte.

Subtiind sosul cu zeama de carne si adaugand smantana, obtineti o gustoasa supa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Paris Brest

Paris Brest

Paris Brest
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
1
Carte de bucate

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Tort Racoros
4
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine
5
Produse de panificatie si patiserie

Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine

Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine
Parteneri
Chec la cana cu Nutella
Culinar.RO

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa