Sos de Ceapa

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru sosul bechamel avem nevoie de:
  • -25 g unt
  • -25 g faina
  • -350 ml lapte
  • din care vom folosi doar 300ml pentru sos
  • Alte ingrediente:
  • 2 cepe
  • tocate marunt
  • -1 lingura unt (2-3 linguri ulei)

Mod de preparare

Ceapa, ca intotdeauna, se caleste inainte de a o adauga la un sos.

Deci, vom proceda astfel:
Se pune la incins untul(uleiul) in care vom praji ceapa, pana se inmoaie, dar nu sa-si schimbe culoarea.
Se dauga 350 ml lapte, se acopera si se lasa la fiert 5 min. , apoi se strecoara, iar ceapa se pune deoparte.

Se face sosul bechamel, astfel:
Se topeste untul, se adauga si se prajeste faina, amestecand continuu, pana se dezlipeste de marginea tigaii.

Incorporam pe rand laptele (300 ml, din cel strecurat), amestecand cu telul(neaparat), eliminand cocoloasele, pana ce sosul se leaga si devine omogen, apoi fierbem la foc mic 2 min. , amestecand.

Asezonam (adaugam sare si piper dupa gust).
Dupa ce devine legat si omogen, adaugam ceapa pusa deoparte si amestecam bine.
Se serveste cu miel la cuptor, carne la gratar, carnati prajiti sau paste.

Se poate folosi la lasagne in locul sosului de branza.
Se poate servi cu pui sau sunca.

Ceapa se poate inlocui cu praz taiat in felii sau, 1/2 ceapa si1/2 praz.

Prazul da o aroma mai slaba, dar complementara celei de pui sau peste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Furescuri cu Untura
3
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Chec cu Iaurt
5
Dulciuri

Chec cu Iaurt

Chec cu Iaurt
Parteneri
Cartofi cu crema de branza si tartufo
Bucataras.RO

Cartofi cu crema de branza si tartufo

Vazusem o reteta italieneasca pe facebook cu crema de branza,dar cand am vrut sa o fac nu am mai gasit-o, asa ca am inventat...

Cartofi cu crema de branza si tartufo
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort cu crema de clementine si cappucino
Gustos.RO

Tort cu crema de clementine si cappucino

Blatul: Topiti pe baie de aburi ciocolata impreuna cu untul, le lasati sa se racoreasca.

Tort cu crema de clementine si cappucino