Pasta de Ghimbir si Usturoi- Allam Velluli Mudda

Complexitate
redusa
Pasta de Ghimbir si Usturoi- Allam Velluli Mudda

Ingrediente

  • -300 g ghimbir radacina
  • -300 g usturoi
  • -1- 2 linguri ulei de floarea soarelui sau masline ori 50 ml apa
  • -1 varf lingurita turmeric pudra (curcuma), recomandat, dar este optional
  • Altele
  • -1/2 lingurita sare
  • -1 lingurita zeama de lamaie sau otet alimentar

Mod de preparare

Curatati ghimbirul de cioturile noduroase si coaja, iar usturoiul de pielita.
Puneti-le impreuna cu uleiul (apa) in robotul de bucatarie si mixati bine timp de 5 min sau pana cand rezulta o pasta cat mai fina.

Daca nu aveti mixer puteti intrebuinta masina de tocat carne ori dati pe razatoarea fina usturoiul si ghimbirul; in aceste situatii, dupa maruntire amestecati pasta cu ulei.
Daca folositi imediat, inglobati turmericul (optional); pentru aceasta faza reteta se termina aici.


Este una din pastele de baza in bucataria indiana pentru prepararea numeroaselor feluri de mancare, cum ar fi: Subji (acest termen desemneaza "fel de mancare de legume", din orice fel de legume; subjis poate fi uscat, umed sau sub formă de curry), Curry, Chutney, orez, etc, inclusiv pentru marinare rapida.

Pastrare
Puneti pasta intr-un borcanel cu capac, curat si uscat:
- daca doriti sa pastrati pasta in frigider trebuie sa adaugati si restul ingredientelor pentru a preveni oxidarea (zeama de lamaie, sare). Puneti pasta in borcan, asezati deasupra ei o folie de plastic, astfel incat folia sa vina in contact cu pasta in toata zona de deasupra; acoperiti si gura borcanului cu folie si apoi infiletati capacul; in acest fel rezista la frigider 1- 2 luni.

- daca doriti sa o pastrati timp mai indelungat nu mai adaugati uleiul, zeama de lamaie si sarea; portionati pasta in pahare de unica folosinta, acoperiti bine cu folie de plastic si pastrati la congelator. Puteti sa puneti pasta si in pungi cu ziploc, pastrate la congelator; cand aveti nevoie, rupeti bucati din pasta inghetata, atat cat va este necesar.

* Folositi o bucata de ghimbir cat mai proaspata si zemoasa, nu uscata (pentru ca va fi prea fibroasa / atoasa).

** Folosirea uleiului in pasta, este pentru a mari perioada de valabilitate a acesteia si de a impiedica schimbarea culorii ei in timp. Pasta la care nu se adauga ulei, devine verzuie- albastruie din cauza faptului ca usturoiul contine sulf, iar ghimbirul clorofila; schimbarea culorii este doar un proces natural de oxidare.

Nu ar trebui sa evitati sa o consumati dupa ce si-a schimbat culoarea; ea nu este stricata / alterata si ramane buna de folosit inca cateva zile.

Nu folositi niciodata linguri umede sau mana pentru a amesteca pasta; Turmericul (curcuma) pudra si uleiul actioneaza la acesta pasta ca un conservant.

*** Existe diferite retete pentru aceasta pasta. Unele folosesc apa in locul uleiului, ca sa ajute la mixare. Daca stiti ca pastrati pasta doar cateva zile, rastimp in care o consumati, se poate folosi apa (apa scurteaza durata de viata a pastei). In acest caz, va trebui sa folositi pasta in intregime in maxim 7 zile.

Cum se foloseste
- folositi de fiecare data cand luati pasta din borcan o lingurita perfect curata si uscata; puneti imediat capacul la loc si bagati borcanul inapoi in frigider. In acest fel, veti putea pastra pasta in bune conditii timp mai indelungat.

-1 catel de usturoi + 1 feliuta de ghimbir sunt echivalente cu 1 lingurita de pasta.
Folositi cate ½- 1 lingurita (in functie de cat cere reteta si de gustul fiecaruia) cand faceti mancare.
Adaugati-o in Tarka (amestec de condimente indiene in care uleiul / ghee se combina pe foc cu condimente intregi sau pulbere, usturoi, ghimbir, chilli etc.

Acest amestec de condimente da savoare mancarii si ajuta foarte mult la digestie), dupa ce au terminat de pocnit diferitele semintele pe care le folositi. Prajiti pe foc domol cam 20 sec, apoi adaugati ce mai cere reteta: praz sau ceapa tocata sau direct legumele / orezul. Trebuie sa nu mai simtiti deloc gustul de crud al usturoiului inainte sa adaugati alte ingrediente la Tarka.

De asemenea, cand pregatiti Tikki (crochete vegetariene) sau Pakoras (chiftelute indiene) ori alte aperitive indiene, puteti adauga 1 lingurita de pasta (sau dupa gust) in compozitia respectiva.

Aceasta pasta mai poate fi intrebuintata pe post de mujdei sau ca baza pentru mujdei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Salata de iarna asortata
2
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Gogosari si conopida la otet
4
Conserve, muraturi

Gogosari si conopida la otet

Gogosari si conopida la otet
Parteneri
Sandvisuri cu omleta, ardei, ciuperci, muschi tiganesc si cascaval la Panini Maker Breville
Bucataras.RO

Sandvisuri cu omleta, ardei, ciuperci, muschi tiganesc si cascaval la Panini Maker Breville

Sunt innebunita dupa aceste sandvisuri pentru ca sunt foarte gustoase si foarte bune de luat la pachet. Pentru reteta m-am...

Sandvisuri cu omleta, ardei, ciuperci, muschi tiganesc si cascaval la Panini Maker Breville
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Culinar.RO

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana