Paine cu Faina Integrala

Postat pe: 27-09-2010
(2)

Ingrediente

600 g faina integrala (eu o cumpar de la o moara, neaditivata)
400 g faina tip 650 sau alt tip de faina potrivita pentru paine
2 pliculete drojdie uscata (14 g daca e de la dr Oetker sau in functie de tipul drojdiei si indicatiilor de pe pliculet)
1 lingura de sare
seminte de dovleac, in, floarea-soarelui, susan (la aprecierea fiecaruia eu am un amestec pregatit din semintele enumerate si pun 3-4 linguri)
850 ml apa calduta sau la temperatura camerei

Mod de preparare

Reteta de baza este cea a Simonei cu paine rustica care mi-a iesit de la prima incercare si m-am indragostit atat eu, cat si cei dragi mie, de painica aceasta minunata.

Modificarile le-am facut dupa ce am amestecat faina alba cu cea integrala si nu mi-a placut rezultatul (painea era foarte umeda, necoapta; ori daca am incercat sa o tin mai mult la cuptor, se prajea prea tare coaja).

Se amesteca toate ingredientele in ordinea enumerata, se pune intr-un bol cu capac si se lasa intr-un loc ferit de variatii mari de temperatura, aproximativ 8 ore, plus-minus 2-3 ore. Mi s-a intamplat sa nu pot pune painea la copt decat dupa 24 de ore, dar am pastrat vasul la frigider si inainte de a pregati painea, am lasat aluatul sa ajunga aprox. La temperatura camerei.

Apoi, se scoate aluatul pe o planseta infainata bine (obisnuiesc sa pun tarate sau fulgi de ovaz sau chiar faina de malai; se pot pune si seminte de dovleac sau floarea soarelui), se impatura in 4, se pune pe folie de copt si in forma cu capac in care urmeaza sa fie coapta painea. Se lasa la odihnit/crescut 30 min. (nu va creste foarte mult).

Intre timp se incalzeste cuptorul la 250 grade. Se da forma la cuptor pentru 1 ora, acopertita cu capacul. Dupa o ora, se indeparteaza capacul si se mai lasa la "uscat"pentru 1-15 minute, la temperatura de 200 grade (acum se va evapora excesul de umiditate din paine).

Se scoate painea din cuptor si se inveleste intr-un prosop de panza.

La inceput respectam pasii cu incinsul formei inainte de a pune aluatul in ea, dar am observat ca devine prea tare coaja, de aceea am renuntat.

Pregatesc aceasta paine zilnic sau la doua zile si o recomand cu caldura tuturor celor ce vor sa consume o paine cu continut destul de ridicat de faina integrala fata de ce se poate gasi in comert si fara atatia aditivi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Paine cu Faina Integrala" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

maraarad
•  01.02.2013 05:15:14

Foarte bine arata painica ,am o intrebare dupa 1ora la 250 cai scos capacul si o mai lasi 1 ora si 15 min la 200 c.

lucia_bp
•  24.02.2010 11:26:23

Grozava reteta !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Paine cu Faina Integrala