Naan

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Naan

Ingrediente

  • - 480 g faina alba proaspat cernuta si in in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 15 g drojdie proaspata sau 4,2 g drojdie uscata
  • - 300 ml apa neutra la atingere (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de apa)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimion (Cuminum cyminum)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimen (Carum carvi)
  • - 1 lingura cu ulei de masline

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina, sarea si drojdia (sarea se aseaza la distanta de drojdie deoarele inactiveaza drojdia).
- Se adauga treptat apa si se incepe amestecarea ingredientelor cu mana. In scurt timp se formeaza o masa de aluat moale, lipicios.

- Se adauga semintele de chimion si semintele de chimen. Se framanta aluatul in continuare. Se da aluatului modelat forma unei sfere.
- Se aseaza sfera de aluat pe suprafata usor infainata si se imparte aluatul in patru parti egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei mici sfere.

- Se acopera cu un prosop micile sfere de aluat si se lasa sa creasca timp de o ora la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent.
- Se aseaza sferele de aluat pe suprafata de lucru usor infainata.

- Se indinde cu sucitorul infainat in prealabil fiecare sfera de aluat in parte astfel incat sa se obtina un cerc cu diametrul de aproximativ 25 cm (intre timp restul sferelor de aluat raman acoperite).
- Bucata de aluat intinsa anterior cu sucitorul se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 5 minute.

- Se incing intr-o tigaie neaderenta cateva picaturi ulei de masline (eu am intins uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unui servetel absorbant din hartie pentru bucatarie).
- Se pregateste termic fiecare bucata de aluat in parte (se coace cu atentie sa nu se arda, la foc mediu, pe ambele parti).
”Naan” este o paine indiana deosebit de gustoasa, savurata in special in partea de nord a Indiei. ”Naan” a fost adusa in India de catre mogulii ce au domnit intre anii 1526 - 1862 (ei obisnuiau sa manance aceasta paine la micul dejun).

Pentru prepararea ei sunt necesare cateva ingrediente de baza: faina, sare, apa, drojdie (este sigurul tip de paine popular in India la pregatirea careia se foloseste drojdie). Reteta pe care am urmat-o adauga in plus la aceste ingrediente de baza - chimen si chimion.

Imbinarea dintre chimen si chimion confera acestei paini o aroma si un gust deosebit (chimenul este putin dulce, intepatoar, picant iar chimionul este putin amar insa cu o aroma distinctiva deosebita).

In India, "Naan" se pregateste adesea intr-un cuptor din lut denumit "Tandoor" (foarte incins) insa se poate pregati si in cuptorul obisnuit (pe o placa de granit) sau chiar in tigaie (aceasta ultima varianta mi s-a parut cea mai interesanta avand in vedere ca nu am acces la un "Tandoor").

”Naan” se serveste pensulata la suprafata cu ghee.

Ingredientele mentionate sunt necesare pentru 4 ”Naan”

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Sandvisuri cu cremwusti de pui facute la sandvismaker
Bucataras.RO

Sandvisuri cu cremwusti de pui facute la sandvismaker

Am vrut sa ma joc putin cu sandvismakerul. A iesit ceva abur, dar n-am patit nimic pana la urma :D

Sandvisuri cu cremwusti de pui facute la sandvismaker
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty