Naan

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Naan

Ingrediente

  • - 480 g faina alba proaspat cernuta si in in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 15 g drojdie proaspata sau 4,2 g drojdie uscata
  • - 300 ml apa neutra la atingere (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de apa)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimion (Cuminum cyminum)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimen (Carum carvi)
  • - 1 lingura cu ulei de masline

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina, sarea si drojdia (sarea se aseaza la distanta de drojdie deoarele inactiveaza drojdia).
- Se adauga treptat apa si se incepe amestecarea ingredientelor cu mana. In scurt timp se formeaza o masa de aluat moale, lipicios.

- Se adauga semintele de chimion si semintele de chimen. Se framanta aluatul in continuare. Se da aluatului modelat forma unei sfere.
- Se aseaza sfera de aluat pe suprafata usor infainata si se imparte aluatul in patru parti egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei mici sfere.

- Se acopera cu un prosop micile sfere de aluat si se lasa sa creasca timp de o ora la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent.
- Se aseaza sferele de aluat pe suprafata de lucru usor infainata.

- Se indinde cu sucitorul infainat in prealabil fiecare sfera de aluat in parte astfel incat sa se obtina un cerc cu diametrul de aproximativ 25 cm (intre timp restul sferelor de aluat raman acoperite).
- Bucata de aluat intinsa anterior cu sucitorul se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 5 minute.

- Se incing intr-o tigaie neaderenta cateva picaturi ulei de masline (eu am intins uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unui servetel absorbant din hartie pentru bucatarie).
- Se pregateste termic fiecare bucata de aluat in parte (se coace cu atentie sa nu se arda, la foc mediu, pe ambele parti).
”Naan” este o paine indiana deosebit de gustoasa, savurata in special in partea de nord a Indiei. ”Naan” a fost adusa in India de catre mogulii ce au domnit intre anii 1526 - 1862 (ei obisnuiau sa manance aceasta paine la micul dejun).

Pentru prepararea ei sunt necesare cateva ingrediente de baza: faina, sare, apa, drojdie (este sigurul tip de paine popular in India la pregatirea careia se foloseste drojdie). Reteta pe care am urmat-o adauga in plus la aceste ingrediente de baza - chimen si chimion.

Imbinarea dintre chimen si chimion confera acestei paini o aroma si un gust deosebit (chimenul este putin dulce, intepatoar, picant iar chimionul este putin amar insa cu o aroma distinctiva deosebita).

In India, "Naan" se pregateste adesea intr-un cuptor din lut denumit "Tandoor" (foarte incins) insa se poate pregati si in cuptorul obisnuit (pe o placa de granit) sau chiar in tigaie (aceasta ultima varianta mi s-a parut cea mai interesanta avand in vedere ca nu am acces la un "Tandoor").

”Naan” se serveste pensulata la suprafata cu ghee.

Ingredientele mentionate sunt necesare pentru 4 ”Naan”

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
1
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Placinte cu carne
3
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Nacreala cu spuma de pe zer
4
Gogosi umplute
5
Carte de bucate

Gogosi umplute

Descopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...

Gogosi umplute
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute