Naan

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Naan

Ingrediente

  • - 480 g faina alba proaspat cernuta si in in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 15 g drojdie proaspata sau 4,2 g drojdie uscata
  • - 300 ml apa neutra la atingere (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de apa)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimion (Cuminum cyminum)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimen (Carum carvi)
  • - 1 lingura cu ulei de masline

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina, sarea si drojdia (sarea se aseaza la distanta de drojdie deoarele inactiveaza drojdia).
- Se adauga treptat apa si se incepe amestecarea ingredientelor cu mana. In scurt timp se formeaza o masa de aluat moale, lipicios.

- Se adauga semintele de chimion si semintele de chimen. Se framanta aluatul in continuare. Se da aluatului modelat forma unei sfere.
- Se aseaza sfera de aluat pe suprafata usor infainata si se imparte aluatul in patru parti egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei mici sfere.

- Se acopera cu un prosop micile sfere de aluat si se lasa sa creasca timp de o ora la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent.
- Se aseaza sferele de aluat pe suprafata de lucru usor infainata.

- Se indinde cu sucitorul infainat in prealabil fiecare sfera de aluat in parte astfel incat sa se obtina un cerc cu diametrul de aproximativ 25 cm (intre timp restul sferelor de aluat raman acoperite).
- Bucata de aluat intinsa anterior cu sucitorul se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 5 minute.

- Se incing intr-o tigaie neaderenta cateva picaturi ulei de masline (eu am intins uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unui servetel absorbant din hartie pentru bucatarie).
- Se pregateste termic fiecare bucata de aluat in parte (se coace cu atentie sa nu se arda, la foc mediu, pe ambele parti).
”Naan” este o paine indiana deosebit de gustoasa, savurata in special in partea de nord a Indiei. ”Naan” a fost adusa in India de catre mogulii ce au domnit intre anii 1526 - 1862 (ei obisnuiau sa manance aceasta paine la micul dejun).

Pentru prepararea ei sunt necesare cateva ingrediente de baza: faina, sare, apa, drojdie (este sigurul tip de paine popular in India la pregatirea careia se foloseste drojdie). Reteta pe care am urmat-o adauga in plus la aceste ingrediente de baza - chimen si chimion.

Imbinarea dintre chimen si chimion confera acestei paini o aroma si un gust deosebit (chimenul este putin dulce, intepatoar, picant iar chimionul este putin amar insa cu o aroma distinctiva deosebita).

In India, "Naan" se pregateste adesea intr-un cuptor din lut denumit "Tandoor" (foarte incins) insa se poate pregati si in cuptorul obisnuit (pe o placa de granit) sau chiar in tigaie (aceasta ultima varianta mi s-a parut cea mai interesanta avand in vedere ca nu am acces la un "Tandoor").

”Naan” se serveste pensulata la suprafata cu ghee.

Ingredientele mentionate sunt necesare pentru 4 ”Naan”

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita

Savureaza fiecare muscatura din deliciosul tort cu ciocolata si caise, o combinatie perfecta de dulceata ciocolatei cu...

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata

Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata

Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
2
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Bulgarasi Cu Cascaval
3
Aperitive

Bulgarasi Cu Cascaval

Bulgarasi Cu Cascaval
Prajitura Cappuccino
4
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Castraveti in otet (bulgaresti)
5
Conserve, muraturi

Castraveti in otet (bulgaresti)

Castraveti in otet (bulgaresti)
Parteneri
Rulada din piept de rata cu fistic si ceapa verde
Bucataras.RO

Rulada din piept de rata cu fistic si ceapa verde

In luna martie Cristina Toth este gazda provocarii Cutia Misterelor si ne-a adus o lista foarte interesanta si incitanta de...

Rulada din piept de rata cu fistic si ceapa verde
Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate
Culinar.RO

Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate

O dulce sublim, o reteta de vacanta pe care o adoram :)

Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate
Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Gustos.RO

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate