Naan

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Naan

Ingrediente

  • - 480 g faina alba proaspat cernuta si in in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 15 g drojdie proaspata sau 4,2 g drojdie uscata
  • - 300 ml apa neutra la atingere (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de apa)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimion (Cuminum cyminum)
  • - 1 lingurita cu seminte de chimen (Carum carvi)
  • - 1 lingura cu ulei de masline

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina, sarea si drojdia (sarea se aseaza la distanta de drojdie deoarele inactiveaza drojdia).
- Se adauga treptat apa si se incepe amestecarea ingredientelor cu mana. In scurt timp se formeaza o masa de aluat moale, lipicios.

- Se adauga semintele de chimion si semintele de chimen. Se framanta aluatul in continuare. Se da aluatului modelat forma unei sfere.
- Se aseaza sfera de aluat pe suprafata usor infainata si se imparte aluatul in patru parti egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei mici sfere.

- Se acopera cu un prosop micile sfere de aluat si se lasa sa creasca timp de o ora la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent.
- Se aseaza sferele de aluat pe suprafata de lucru usor infainata.

- Se indinde cu sucitorul infainat in prealabil fiecare sfera de aluat in parte astfel incat sa se obtina un cerc cu diametrul de aproximativ 25 cm (intre timp restul sferelor de aluat raman acoperite).
- Bucata de aluat intinsa anterior cu sucitorul se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 5 minute.

- Se incing intr-o tigaie neaderenta cateva picaturi ulei de masline (eu am intins uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unui servetel absorbant din hartie pentru bucatarie).
- Se pregateste termic fiecare bucata de aluat in parte (se coace cu atentie sa nu se arda, la foc mediu, pe ambele parti).
”Naan” este o paine indiana deosebit de gustoasa, savurata in special in partea de nord a Indiei. ”Naan” a fost adusa in India de catre mogulii ce au domnit intre anii 1526 - 1862 (ei obisnuiau sa manance aceasta paine la micul dejun).

Pentru prepararea ei sunt necesare cateva ingrediente de baza: faina, sare, apa, drojdie (este sigurul tip de paine popular in India la pregatirea careia se foloseste drojdie). Reteta pe care am urmat-o adauga in plus la aceste ingrediente de baza - chimen si chimion.

Imbinarea dintre chimen si chimion confera acestei paini o aroma si un gust deosebit (chimenul este putin dulce, intepatoar, picant iar chimionul este putin amar insa cu o aroma distinctiva deosebita).

In India, "Naan" se pregateste adesea intr-un cuptor din lut denumit "Tandoor" (foarte incins) insa se poate pregati si in cuptorul obisnuit (pe o placa de granit) sau chiar in tigaie (aceasta ultima varianta mi s-a parut cea mai interesanta avand in vedere ca nu am acces la un "Tandoor").

”Naan” se serveste pensulata la suprafata cu ghee.

Ingredientele mentionate sunt necesare pentru 4 ”Naan”

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti