Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Complexitate
redusa
Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Ingrediente

  • resturi de mamaliga
  • faina alba cat cuprinde
  • esenta de vanilie, dupa gust
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 1 lingurita de zahar
  • ulei pentru prajit
  • 3-4 linguri de apa, pentru drojdie
  • gem dupa plac (optional)
  • zahar praf cu scortisoara, pentru pudrat deasupra (optional)

Mod de preparare

* Mamaliga - eu am avut un bot cam cat intra in causul celor doua palme puse alaturat.
** Faina - eu am folosit circa 400 gr, dar asta depinde de cantitatea de mamaliga pe care o aveti si tipul de faina folosit

Mamaliga se pune intr-un castron si se zdrobeste cu furculita dupa care se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza.

Drojdia se amesteca cu zaharul, se adauga apa, se amesteca bine pana se topeste apoi se pune putina faina si se amesteca. Trebuie sa obtinem o coca ceva mai groasa decat aluatul de clatite.

Se acopera si se lasa la dospit. Daca drojdia e buna, dospeste in cateva minute.

In timp cat dospeste drojdia incepem sa adaugam faina peste mamaliga, dar tot cate 3-4 linguri odata si amestecam cu o furculita. Cand aluatul deja devine mai vartos si nu ne mai putem folosi de furculita, mutam coca pe blatul de lucru, adaugam la ea drojdia dospita si inca ceva faina si incepem framantatul. Pe masura ce se incorporeaza faina, tot adaugam cateva linguri de faina odata si framantam pana obtinem un aluat foarte, foarte putin lipicios.

Pentru ca eu am framantat aluatul seara si nu l-am prajit atunci, am acoperit cu folie alimentara pe care am uns-o cu ulei ca sa nu se lipeasca de coca, si am pus la frigider peste noapte. In felul asta aluatul dospeste dar procesul este foarte lent.

Dimineata, a fost tocmai bun de prajit. Daca nu vreti sa il pastrati peste noapte procedati cum scrie mai jos.

Deci, dupa ce am terminat de framantat si avem aluatul dorit, acoperim si punem la dospit. Dupa ce s-a dublat in volum, rasturnam pe blatul de lucru infainat si incepem sa formam/taiem gogosile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme de taiat biscuiti.

Se ia o tava cu pereti mai inalti (ca sa nu stropeasca prea mult) si se pune ulei mai multisor. Socotim asa sa fie de mult incat atunci cand introducem gogosile sa nu atinga fundul tigaii. Gogosile trebuie sa pluteasca in ulei.

Infierbantam uleiul si apoi, pe rand, introducem tot cate trei bucati si prajim prima data pe o parte apoi intoarcem pe partea cealalta si prajim si acolo. Culoarea lor trebuie sa fie aurie.

Focul trebuie sa fie mic ca sa aibe gogosile timp sa se coaca si in interior. Se scot cu o spumiera, se aseaza pe servetele absorbante, se servesc cu gem sau pudrate cu zahar praf amestecat cu scortisoara.

Parerea mea este ca sant mai buni reci decat calzi (sotul zice ... din contra ...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
2
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024
Bucataras.RO

Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024

Jeleu cu fructe rosii si mousse de ciocolata alba Belcolade. Anul Nou sa va aduca sanatate, bucurii si zambete o mie. La...

Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti