Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Complexitate
redusa
Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Ingrediente

  • resturi de mamaliga
  • faina alba cat cuprinde
  • esenta de vanilie, dupa gust
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 1 lingurita de zahar
  • ulei pentru prajit
  • 3-4 linguri de apa, pentru drojdie
  • gem dupa plac (optional)
  • zahar praf cu scortisoara, pentru pudrat deasupra (optional)

Mod de preparare

* Mamaliga - eu am avut un bot cam cat intra in causul celor doua palme puse alaturat.
** Faina - eu am folosit circa 400 gr, dar asta depinde de cantitatea de mamaliga pe care o aveti si tipul de faina folosit

Mamaliga se pune intr-un castron si se zdrobeste cu furculita dupa care se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza.

Drojdia se amesteca cu zaharul, se adauga apa, se amesteca bine pana se topeste apoi se pune putina faina si se amesteca. Trebuie sa obtinem o coca ceva mai groasa decat aluatul de clatite.

Se acopera si se lasa la dospit. Daca drojdia e buna, dospeste in cateva minute.

In timp cat dospeste drojdia incepem sa adaugam faina peste mamaliga, dar tot cate 3-4 linguri odata si amestecam cu o furculita. Cand aluatul deja devine mai vartos si nu ne mai putem folosi de furculita, mutam coca pe blatul de lucru, adaugam la ea drojdia dospita si inca ceva faina si incepem framantatul. Pe masura ce se incorporeaza faina, tot adaugam cateva linguri de faina odata si framantam pana obtinem un aluat foarte, foarte putin lipicios.

Pentru ca eu am framantat aluatul seara si nu l-am prajit atunci, am acoperit cu folie alimentara pe care am uns-o cu ulei ca sa nu se lipeasca de coca, si am pus la frigider peste noapte. In felul asta aluatul dospeste dar procesul este foarte lent.

Dimineata, a fost tocmai bun de prajit. Daca nu vreti sa il pastrati peste noapte procedati cum scrie mai jos.

Deci, dupa ce am terminat de framantat si avem aluatul dorit, acoperim si punem la dospit. Dupa ce s-a dublat in volum, rasturnam pe blatul de lucru infainat si incepem sa formam/taiem gogosile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme de taiat biscuiti.

Se ia o tava cu pereti mai inalti (ca sa nu stropeasca prea mult) si se pune ulei mai multisor. Socotim asa sa fie de mult incat atunci cand introducem gogosile sa nu atinga fundul tigaii. Gogosile trebuie sa pluteasca in ulei.

Infierbantam uleiul si apoi, pe rand, introducem tot cate trei bucati si prajim prima data pe o parte apoi intoarcem pe partea cealalta si prajim si acolo. Culoarea lor trebuie sa fie aurie.

Focul trebuie sa fie mic ca sa aibe gogosile timp sa se coaca si in interior. Se scot cu o spumiera, se aseaza pe servetele absorbante, se servesc cu gem sau pudrate cu zahar praf amestecat cu scortisoara.

Parerea mea este ca sant mai buni reci decat calzi (sotul zice ... din contra ...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Spaghete carbonara reţetă
3
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Bulete de branza si cartofi
4
Aperitive

Bulete de branza si cartofi

Bulete de branza si cartofi
Fursecuri cu merisoare
5
Dulciuri

Fursecuri cu merisoare

Fursecuri cu merisoare
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa