Ciabatta cu Masline

Complexitate
redusa
Ciabatta cu Masline

Ingrediente

  • Pentru maia:
  • 1 cana faina
  • 1/8 lingurita drojdie uscata (cam 1 g)
  • 1/2 cana apa la temperatura camerei
  • Aluatul:
  • 2 cani faina
  • 1/2 lingurita drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 3/4 cana apa la temperatura camerei
  • 1/4 cana lapte la temperatura camerei
  • 2 linguri masline

Mod de preparare

Pentru maia:
Se combina faina, drojdia si apa intr-un vas si se amesteca cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa stea la temperatura camerei peste noapte (cel putin 8 h, maxim 24 h).

Pentru aluat:
Inainte de a va apuca sa framantati aluatul, dati drumul ca cuptor la 250 de grade c. Daca cuptorul nu este sufficient de cald, nu veti obtine crustra crocanta tipica chiabattei.

Este de preferat sa se faca aluatul la mana. Eu n-am facut asa, am utilizat robotul, spre rusinea mea…

Pasii sunt urmatorii:
Se amesteca faina cu drojdia intr-un vas mai mare. Se pune maiaua, apa, laptele, sarea si se amesteca pana la omogenizare. Daca doriti, puteti pune si maslinele acum, sau le puteti pune mai incolo, cum am facut eu.
Framantati luatul pana cand devine elastic si stralucitor. Dati o forma de bila aluatului si puneti-l la crescut intr-un castron uns cu ulei. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut timp de o ora jumatate, acoperit cu folie alimentara. Cand a crescut suficient arata pufos, iar cand il presati cu degetul, aluatul nu revine la forma initiala.

Puneti faina cu generozitate pe suprafata de lucru (eu am pus cam multa, deci puneti ceva mai putina decat se vede in poze). Cu ajutorul unei spatula puneti aluatul intr-o singura bucata pe suprafata de lucru. Presarati faina si deasupra aluatului. Apasati aluatul incet si usor cu degetele, intinzandu-l usor. Impartiti-l in 4 bucati egale, pe care le impaturiti apoi in 3. Eu am ales sa pun maslinele acum, inainte de a impaturi fiecare bucata, spre treimea din mijloc. Presati marginile usor pentru a se lipi una de alta.

La final, mai impaturiti-l o data in 2 pe lungime si intindeti-l un pic sa-i dati forma patratoasa.

Puneti cele 4 bucati pe un prosop din bumbac pe care ati presarat in prealabil faina. Acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut timp de 30-45 de minute.

Intoarceti tava cuptorului invers si presarati-o cu faina. Puneti bucatile de aluat pe tava.

Stropiti-le cu apa si apoi dati-le la cuptor. Scadeti temperatura pana la 210 grade si coaceti timp de 20 de minute sau pana cand s-au rumenit bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.