Ciabatta cu Masline

Complexitate
redusa
Ciabatta cu Masline

Ingrediente

  • Pentru maia:
  • 1 cana faina
  • 1/8 lingurita drojdie uscata (cam 1 g)
  • 1/2 cana apa la temperatura camerei
  • Aluatul:
  • 2 cani faina
  • 1/2 lingurita drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 3/4 cana apa la temperatura camerei
  • 1/4 cana lapte la temperatura camerei
  • 2 linguri masline

Mod de preparare

Pentru maia:
Se combina faina, drojdia si apa intr-un vas si se amesteca cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa stea la temperatura camerei peste noapte (cel putin 8 h, maxim 24 h).

Pentru aluat:
Inainte de a va apuca sa framantati aluatul, dati drumul ca cuptor la 250 de grade c. Daca cuptorul nu este sufficient de cald, nu veti obtine crustra crocanta tipica chiabattei.

Este de preferat sa se faca aluatul la mana. Eu n-am facut asa, am utilizat robotul, spre rusinea mea…

Pasii sunt urmatorii:
Se amesteca faina cu drojdia intr-un vas mai mare. Se pune maiaua, apa, laptele, sarea si se amesteca pana la omogenizare. Daca doriti, puteti pune si maslinele acum, sau le puteti pune mai incolo, cum am facut eu.
Framantati luatul pana cand devine elastic si stralucitor. Dati o forma de bila aluatului si puneti-l la crescut intr-un castron uns cu ulei. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut timp de o ora jumatate, acoperit cu folie alimentara. Cand a crescut suficient arata pufos, iar cand il presati cu degetul, aluatul nu revine la forma initiala.

Puneti faina cu generozitate pe suprafata de lucru (eu am pus cam multa, deci puneti ceva mai putina decat se vede in poze). Cu ajutorul unei spatula puneti aluatul intr-o singura bucata pe suprafata de lucru. Presarati faina si deasupra aluatului. Apasati aluatul incet si usor cu degetele, intinzandu-l usor. Impartiti-l in 4 bucati egale, pe care le impaturiti apoi in 3. Eu am ales sa pun maslinele acum, inainte de a impaturi fiecare bucata, spre treimea din mijloc. Presati marginile usor pentru a se lipi una de alta.

La final, mai impaturiti-l o data in 2 pe lungime si intindeti-l un pic sa-i dati forma patratoasa.

Puneti cele 4 bucati pe un prosop din bumbac pe care ati presarat in prealabil faina. Acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut timp de 30-45 de minute.

Intoarceti tava cuptorului invers si presarati-o cu faina. Puneti bucatile de aluat pe tava.

Stropiti-le cu apa si apoi dati-le la cuptor. Scadeti temperatura pana la 210 grade si coaceti timp de 20 de minute sau pana cand s-au rumenit bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Bucataras.RO

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura

Vazusem aceasta reteta pe Instagram la Benedetta si mi-a placut tare mult ideea asa ca am pus-o in practica. Este de efect si...

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti