Farinata

Complexitate
redusa
Farinata

Ingrediente

  • apa 900 ml
  • faina de naut 300 gr
  • sare
  • 1/2 pahar ulei de masline (100-120 ml )
  • rozmarin
  • piper

Mod de preparare

Intr-un castron se amesteca faina cu apa. Apa se toarna putin cate putin, amestecand bine cu telul asa incat sa nu se formeze cocoloase. Sarati asa din ochi (oricum, se poate gusta) si lasati compozitia la temperatura camerei, acoperita cu un capac, minim 4 ore (eu 6 ore) sau mai mult…chiar si o noapte intreaga. La inceput se formeaza o spuma deasupra, o alegeti cu sita si din cand in cand amestecati in compozitie.

Dupa ce a trecut timpul necesar, puneti intr-o tava de cuptor destul de mare (a mea rotunda, diametru 35 cm.) cam un sfert jumatate din cantitatea de ulei. In compozitia de faina si apa, puneti restul de ulei, amestecati bine. Turnati compozitia in tava asa incat sa nu fie mai inalta de 1 maxim 1,5 cm.

Cu cat este mai subtire, cu atat vine mai bine.

Tava mea avea un diam. de 35 cm. Se recomanda intr-o o tava de cupru sau aluminiu dar merge f. bine si in cea antiaderenta (teflon).

Coaceti in cuptorul bine incalzit, la o temperatura de circa 200-220 grade C pana cand se intareste bine si devine aurie. Daca vreti sa fie mai crocanta la suprafata, puneti farinata sub grill cam 10-15 minute.
Serviti calda, taiata bucati, presarati dupa gust sare, piper si rozmarin proaspat tocat.
Este buna si a doua zi incalzita.

Am citit in multe retete ca proportia faina-apa este de 1:3 ... 1 faina si 3 apa .. asa cum era si pe pachetul de faina de naut.
Sunt si retete care recomanda cantitatea de apa sa fie dubla catitatii de faina. Data viitoare voi face cu mai putina apa, asa vad diferenta.

Farinata, reteta tipica italiana din regiunea Liguria, in special a orasului Genova. Nu este ca o paine ... are consistenta /textura unei omlete ... ca sa zic asa sau unui piure mai taricel. Este, destul de consistenta, se poate manaca simpla sau cu pesto, branza (ex. gorgonzola) , carnat, legume diverse (se pun in compozitie) ... ceapa, ceapa verde, anghinare, dovleac sau aromatizata cu rozmarin si oregan, patrunjel. Deasupra farinetei se poate intinde branza cremoasa de orice tip sau pesto, cand este calda. Preparata simpla se poate manca ca atare sau impreuna cu legume proaspete, la gratar condimentate sau de ce nu ... cu alte combinatii pe placul vostru. Eu am facut varianta simpla aromatizata cu rozmarin.

Cu siguranta cand mancati farinata nu aveti nevoie de paine. Nu contine gluten.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Pavlova cu nutella si frisca
Bucataras.RO

Pavlova cu nutella si frisca

Stiu, stiu, v-am inebunit cu Pavlova asta. Dar ce sa fac daca-mi place, e unul din pacatele mele dulci si cum iar am adunat...

Pavlova cu nutella si frisca
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!