Sarmale... in Felul Meu

Postat pe: 27-09-2010
(5)

Ingrediente

1 bucata varza murata mai mare
300 gr carne porc
150 gr slaninuta afumata (sa aibe si carnita pe ea)
1 ceapa mare
10 linguri orez (sau mai mult daca va place)
3-4 linguri ulei
marar proaspat jumate de legatura
2-3 foi de dafin (mai mult daca doriti)
rosmarin (varful unei crengute cu 4-5 frunzulite)
sare
piper
boia
cimbru, dupa gust

Mod de preparare

Varza se spala bine, se portioneaza, se pune deoparte.

Carnea se spala, se taie bucati potrivite, se macina de doua ori. . . la fel se face si cu slaninuta afumata si se amesteca cele doua, se adauga sare, piper, boia si cimbru, dupa gust si se pun deoparte.

Separat, intr-o cratita mai mica se pune uleiul, ceapa tocata si se tine pe foc pentru 2-3 minute, dupa care se adauga peste ea, orezul spalat. Se poate adauga cam 50 -60 ml apa ca sa nu se prinda orezul de fundul cratitei. Se amesteca constant, dupa 4 minute se adauga mararul tocat si se inchide focul. Se lasa putin la racorit.

Intre timp se pregateste oala in care fierbem sarmalele. . . punem pe fundul ei varza tocata si sorici sau slanina afumata (cine doreste, nu e obligatoriu). . .

Acuma, amestecul de orez s-a mai racorit putin si il putem amesteca cu carnea, omogenizam bine si trecem la formarea sarmalelor. Luam o foaie de varza, cu o lingurita punem in mijlocul ei niste carne, apoi aducem marginile laterale ale foii spre mijloc si incepem sa rulam (dinspre noi in sens opus). Aranjam sarmalele in oala, una langa alta, pana acoperim fundul cratitei, apoi punem foile de dafin, rosmarinul (bucati de carne sant binevenite aici, pentru cine doreste) si daca doriti se mai poate pune putin soric si aici.

Apoi trecem la formarea celui de al doilea strat de sarmale. . . continuam asa pana la terminarea componentelor. Se acopera cu varza fideluta si cu o foaie de varza intreaga, se pune apa, cat sa acopere sarmalele cam de 3 degete, se da la cuptor la foc mare. . . din cand in cand se verifica de apa sa nu scada prea mult. Cand completam cu apa punem calda ca sa nu oprim din fiert sarmalele prea mult.

Se servesc cu multa smantana si cu malai (paine din faina de malai). Uneori mai pun printre straturile de sarmale bete de marar si cimbru amestecate si cu putin tarhon, dar inainte de a le pune, le impachetez in foi de varza ca sa nu se imprastie printre sarmale. Apoi, la servire, arunc foile cu arome cu tot.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Sarmale... in Felul Meu" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

weisthal_mihaela
•  21.12.2013 19:28:10

Am sa fac sarmalele in felul tau....anul asta. Din cate retete am citit pe net, asta e foarte asemanatoare cu ceea ce face mama si facea bunica. Eu nu sunt bucatareasa asa de mare, dar am fost la multe nunti romanesti si nicaieri nu am mancat sarmale din varza murata si sos de rosii... Stiu ca se fac cu rosii daca folosim varza cruda.

pupi
•  20.12.2013 19:30:40

ASA draga mea...deci sa incepem cu inceputul....primul punct....sarmalele NU le-am facut pentru tine ci pentru noi deci, daca tie iti place sau nu fara rosii , asta e problema ta. Unii oameni trebuie sa se fereasac de unele alimente din cauza sanatatii deci ROSIA sau BULIONUL e o problema optionala.....totusi, daca te uiti mai bine ai sa vezi ca sarmalele mele nu sant albe ....au totusi culoare mai rosiatica....folosesc boia, daca ai vazut.
Sarmalele albe nu au nici macar praful asta de ardei in ele.....
A doua problema a ta este "mamaliga"....deci mamaliga e un fel de mancare si malaiul sau painea de malai este cu totul alta mancare. Pe vremuri oamenii erau saraci si la sate nu isi permiteau sa manance paine alba , ea fiind inlocuita cu malaiul sau painea preparata cu faina de malai....deci, daca ai sa consulti dictionarul , in special cel de regionalisme/ arhaisme, ai sa vezi care este diferenta dintre mamaliga si malai....oricum este, multumesc pentru comentariu

asa
•  20.12.2013 14:51:37

sarmale fara bulion sau pasta de rosii, nu au farmec, albe asa nu-miplac,si la noi se zice mamaliga ! merge de minune, dar fara rozmarin, sau dafin !

carmenica
•  06.07.2010 20:17:24

Eu una sunt o mare mancatoare de sarmale!
Asa ca 5 stelute si felicitari!

lucia_bp
•  18.06.2010 15:23:36

Grozave " sarmalele...in felul tau " !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Sarmale... in Felul Meu