Pastrav la Gratar in Frunze de Feriga

Complexitate
redusa
Pastrav la Gratar in Frunze de Feriga

Ingrediente

  • Pastrav (pastravi)
  • 5-6 frunze de feriga
  • Sare
  • Ulei
  • Lamai
  • Cateva felii de gogosar

Mod de preparare

Patrav la gratar in frunze de feriga

Asta reteta este chiar asa cum zise Lucia: imi veni peste noapte, departe de casa ...

Visai cum pregateam noi pastravii pescuiti de unchiul nostru cand mergeam la Babarunca, pentru baie, plaja, construit baraje si facut foc!!!

Iaca, am reprodus acasa ceea ce mancam noi in jurul focului din vreascuri, pe malul unui rece si iute raulet de munte.

N-am facut decat o mica adaugire: am umplut burta pastravilor cu felii de lamaie cu coaja cu tot si cateva aschii de gogosar, uitat in frigider si batut de soarta.

I-am sarat si uleiat un pic, am pus si-un piculet de unt din loc in loc, m-am dus in balcon si-am tuns feriga, am invelit in frunzele ei pestii, am mai pus unt si peste frunzele rebele ce nu voiau a se lipi de pastravul oricum lipicios din firea lui si-am invelit binisor pe fiecare, in folie de aluminiu.

Pe gratarul incins cu ei!!!

10 minute pe fiecare parte (nasul va va spune exact cand trebuie intorsi ...) si rezultatul este peste asteptari: pestele rumen sub crusta de ferigi crocante (frunzisoarele se lipesc de pielea pastravului si se fac crantzose, in timp ce coditele luuuungi ale lor stau drepte, la vedere si parlite, gata de scos si aruncat)

Trebuie sa va spun ca este o minunatie de mancare, asta de v-o facui eu aici! Atat de delicat si rafinat este gustul pastravului facut astfel incat abia acum am realizat de ce niciodata acasa nu regaseam gustul acelui pastrav pe care-l mancam parlit pe foc in frunze de feriga pe malul raului. Ei .... acuma stiu!!!

Nu va recomand alte mirodenii si traznai, fiindca pastravul este foarte delicat si rafinat; gustul lui nu trebuie acoperit excesiv, dar va garantez ca merge mana in mana cu feriga asa cum va garantez ca eu mananc si fulgii crocanti de feriga, nu-i indepartez (dar voi puteti s-o faceti, nu?)

Si fiindca gratarul tot e fierbinte, puneti de-un cartof, doi la gratar ca pestele nu se supara cu alaturarea aceasta - cei la cuptor merg bine cu cartofi natur, dar acesta merge bine cu cartofi fierti intregi pe treisferturi si-apoi gratariti cateva minute pe fiecare parte, unsi bine inainte cu unt topit sau ulei de care vreti.
Cred, in sinea mea, ca pastravul (salaul, chiar nisetrul si calcanul) nu se mananca cu mujdei; poate cel mult cu scordolea din cea fina - cu nuca si nu cu usturoi - "parerea mea"...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu Mac si Ness
4
Dulciuri

Prajitura cu Mac si Ness

Prajitura cu Mac si Ness
Parteneri
Aperitiv placinta melc cu pesto si branza feta
Bucataras.RO

Aperitiv placinta melc cu pesto si branza feta

"Retete de suflet" Aceasta placinta este numai buna de pus la pachet, acum ca tot incepe scoala sau chiar la...

Aperitiv placinta melc cu pesto si branza feta
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Negresa pufoasa de post
Gustos.RO

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post