V-am promis sa scriu reteta fileurilor de peste "de regim", low fat, fara oase, nici crud nici prajit, fara oase nesuferite, neafumat etc.
Iacata-o:
Zdrobiti cat de cat boabele de cafea in mojar; asezati intr-un vas potrivit fileurile de peste, dati-le sarea cuvenita, cafeaua maruntita si acoperiti cu lapte.
Lasati un sfert de ora pe o parte si alt sfert de ora, intoarse, pentru ca fiecare particica a fileurilor sa fie imbaiate in aceeasi concetratie de cafea, sare si lapte.
Luati-va o punga ne nylon, asezati fileurile inauntru, unul langa celalalt, turnati atata lapte cu boabe de cafea, cat va permite punga pe care trebuie s-o legati fest la gura si infuzati sacu'cesta 12 minute in apa la 65-70 grade Celsius.
Daca nu aveti temometru de bucatarie (cum e in cazul meu ...) faceti urmatorul truc: dupa ce terminati de mosmodit fileurile, puneti 2 litri de apa la fiert, intr-un vas larg care sa cuprinda fileurile pe lungime. Cand da in clocot, stingeti focul; in jumatatea de ora care se scurge cat timp fileurile stau in lapte pe ambele parti, apa va ajunge la 65 de grade. Puneti inauntru sacu'cela de peste si asezati cratita cu el cu tot pe o flacaruie minuscula, timp de 12 minute fix! Apa nu trebuie sa clocoteasca ci sa bolboroseasca pe ici pe colo in soapta, ca o mica barfa.
Scoateti sacul, raciti-l sub jet de apa rece si aveti cel mai gustos peste "afumat"... Are gustul pestelui usor afumat dar este mult mai fin si rafinat.
Dupa cum veti vedea din poze, nici nu mai e nevoie de cutit pentru a-l marunti in diverse salate ori a umple cevasilea cu el (de exemplu "Turnul Babel" l-am umplut si cu bucatele de salau infuzat, doar in varf i-am pus o aschie intraga de peste); se desface de la sine daca asta vreti, in rotocoale perfecte de "muschi intercostali" de peste, ori ramane intreg-intregut, daca acesta va e scopul.
Una peste alta, e un preparat minunat, usor de facut; daca-l faceti de cu seara este perfect pentru a-l folosi la micul dejun de-a doua zi, ori, daca vreti sa-l pastrati mai mult timp, fara a i se pierde din "coeficientul de afumare", puneti fileurile sau fulgii de peste in borcane sau vase de plastic, cu cateva picaturi de ulei si zeama de lamaie (eu pun si cateva fasioare de coaja de lamaie)
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii