Uova in Trippa (Mincare de Burta Falsa/Vegetariana )

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Uova in Trippa (Mincare de Burta Falsa/Vegetariana )

Ingrediente

  • 6 oua
  • 2-3 linguri cu pesmet (optional)
  • frunze de menta
  • lapte (sau apa)
  • parmezan sau pecorino ras
  • sare
  • piper
  • Pentru sos:
  • o cutie de 800 gr rosii decojite in suc de rosii
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingur cu ulei
  • sare

Mod de preparare

Sosul de rosii trebuie sa fie asemanator cu cel in care se fierbea burta, deci in zona Roma avea usturoi, iar la Milano in loc de ulei se folosea untul ca in toate retetele lor, se adaugau si alte zarzavaturi: ceapa, tija de telina, morcov.

Am pus la foc intr-o cratita uleiul cu rosiile si sucul lor, cateii de usturoi intregi si doar putin striviti sau crestati cu un cutit si putina sare, am lasat sa fiarba la foc mediu acoperit cu capac si mai spre sfirsit acoperit doar cu o sita ca sa nu stropeasca, dar sa fiarba totusi descoperit pina cind sosul s-a ingrosat.

In acest timp am batut ouale cu putin lapte (cit sa rup nervul) si am adaugat sare, piper, citeva frunze de menta tocate si pesmetul.

Am prajit o singura omleta intr-o tigaie foarte mare (cred ca are 32 cm), dar puteti face mai multe omlete mici si cind s-a racit am taiat-o in fisii exact cum ati taia burta fiarta.

Cind sosul era gata (in 20 minute a fost gata totul) am amestecat intr-un castron sosul cu omleta taiata cu brinza rasa si cu frunzele de menta rupte putin sau lasate intregi.

Lasati sa se raceasca putin si deci sa se amestece gusturile si serviti cu brinza rasa deasupra.
Uova in trippa sau uova a trippa... unde uova = oua si trippa = burta este un fel de mincare comun in Lazio (si mai ales la Roma), desi se pare ca originea lui ar fi in Toscana. Cu toate acestea exista si o reteta traditionala in Lombardia (regiunea cu capitala la Milano) are mici diferente in ce priveste planta aromatica si se numeste Busecca matta, unde matta in bucatarie se foloseste cu sensul de falsa, care te pacaleste, iar busecca este burta in stil milanez sau ca la Varese (büseca in dialect cuvint care vine de la germanul buze).

In reteta din Italia centrala mai ales Roma se foloseste menta sau si mai bine cine are nepitella o planta inrudita cu menta, cu frunze mai mici si foarte parfumate in timp ce in reteta de busecca se foloseste salvia.

Reteta se pare ca s-a nascut in cartierele sarace intr-o perioada in care burta (mincarea de burta) era prea scumpa ca sa si-o permita oricine si mai mereu. Atunci o omleta taiata in felii foarte subtiri si servita cu sosul de rosii si parmezan sau pecorino ras era mult mai usor de pregatit si semana cu mincarea de burta pregatita la sarbatori.

Eu am pregatit reteta romana cu menta dupa reteta dintr-o carte veche cu retete traditionale la care insa am adaugat pesmet asa cum am citit mai multe retete, in carte este fara pesmet, am gasit prin bloguri si forumuri si retete in care se adauga faina. Cred ca aceste retete sunt mai aproape de realitate caci oul nu trebuie sa rezulte fin, ci usor granulos, mai tare ca o bucata de burta fiarta in plus daca adaugam pesmetul in omleta va inghiti/absorbi mai mult sos.

Puteti sa faceti mai multe omlete subtirele pe care apoi le taiati ca pe taitei mai lati, exact cum se taie si burta fiarta sau puteti face ca mine o singura omleta. Mai multe omplete fine si subtirele sunt mai aspectoase in farfurie insa o singura omleta mai groasa seamana mult mai bine cu burta fiarta care este mai groasa.

Este un fel de mincare unic, adica include si felul 1 si felul 2 caci este satios. Vara este anotimpul ideal pentru a-l servi. Este de asemenea o mincare ideala pentru vegetarieni sau pentru cine nu iubeste gustul burtii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Paste - Fettucina Alfredo
4
Paste

Paste - Fettucina Alfredo

Paste - Fettucina Alfredo
Parteneri
Salata de castraveti
Bucataras.RO

Salata de castraveti

Salata de castraveti
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura