Daca avem la congelator frunze de vita de vie puse din timp este tare bine, daca nu, atunci folosim frunze la borcan, din comert.
Daca folosim frunzele din borcan, este bine sa le punem in apa rece si sa le spalam putin sa scoatem otetul in care au fost conservate si sarea. Sortam frunzele sa avem aproximativ aceasi marime. Asezam pe fundul vasului in care vom fierbe sarmalutele cateva foi de vita sau punem un gratar metalic special.
Pentru umplutura procedam in felul urmator: curatam si tocam ceapa apoi o prajim in jumatate din cantitatea de ulei prevazuta in reteta. Cand a devenit translucida punem o cana de apa si orezul spalat. Tinem pe foc pana scade toata apa, avand grija sa mai amestecam uneori.
Cand nu mai avem apa in cratita, adaugam sare, piper, mararul tocat marunt, ciupercile din conserva spalate si tocate si usturoiul dat prin presa, stropim cu sucul de la o lamaie si inchidem focul. Amestecam bine si lasam sa se racoreasca si sa se intrepatrunda aromele.
Se iau apoi frunzele de vita, se scurg de apa in care au stat, se pune cate o lingurita de umplutura si se ruleaza. Partile laterale ale frunzei se aduc spre mijloc, peste umplutura, apoi se ruleaza. Se aseaza una langa alta in vasul in care vom fierbe si in care avem deja pregatit gratarul sau frunzele goale.
Dupa ce am terminat cu ele, punem restul de ulei deasupra, conserva de sos de tomate (sau bulionul) adaugam apa cat sa acoperim sarmalele bine, acoperim cu capac si dam la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora, asta daca puneti apa fierbinte peste sarmale si cuptorul e deja incalzit. Daca se foloseste apa rece, se tin sarmalele ceva mai mult in cuptor.
Se servesc cu sos de marar, caldute sau reci, garnisite cu felii de lamaie
Observatie:.. eu am pus cate trei sarmalute intr-o frunza mai mare doar ca sa le pot scoate mai usor din vas ... nu e neaparata nevoie sa procedati ca mine
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaE un mezel de casa tare bun si o alternativa minunata celor din comert. Rulada se poate tine la frigider timp de cateva...
Aperitiv rulada din carne tocata cu legumeMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii