Ratatouille Niçoise

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2-3 rosii medii (ideal ar fi ca una dintre ele sa fie bine, bine coapta, dar nu deja…bulion!
  • 2-3 catei de usturoi,
  • 1 ceapa mare rosie,
  • 1-2 dovlecei,
  • 1-2 vinete,
  • 2 ardei grasi colorati,
  • busuioc uscat si busuioc verde,
  • o frunza de dafin, herbes de Provence (ierburi de Provence)
  • ulei de masline
  • sare si eventual 1/2 sau un cub de concentrat de legume

Mod de preparare

Ratatouille este o mancare de legume taraneasca, traditionala, din regiunea Provence, Franta. Originea ei este: Nisa. Ratatouille niçoise se gaseste in Franta in menu-ul fiecarui restaurant care se respecta, simpla sau cu adaos de carne, paste, paine, iar la urma se serveste, ca un fel de « desert », branza albastra sau camembert sau alte asemenea soiuri de branzeturi frantuzesti, faimoase in toata lumea. Ceva innebunitor pentru papilele gustative. Este o retea simpla, ieftina, iar daca se respecta prepararea ei, va veti delecta cu ceva absolut minunat, nu doar pentru papilele gustative, ci si pentru cele olfactive! Ratatouille a dat si numele faimosului si comicului sobolan, din filmul de desene animate cu acelasi nume, care a ajuns cel mai mare bucatar al Parisului.

Se taie ceapa rondele, usturoiul se striveste cu dosul furculitei, ardeii grasi, vinetele si dovleceii se taie in cuburi marisoare. Se incinge o lingura de ulei intr-o cratita, se pune ceapa si usturoiul la caramelizat, nu la prajit! Se scot apoi intr-un castron mare care va trebui sa …cazeze rand pe rand, toate legumele, inainte de … »marea adunare generala » a tuturor legumelor! Se caramelizeaza ardeii, se scot in castron, apoi dovleceii, se repeta figura cu castronul, si la urma, vinetele, care… bien sûr (bineinteles), se pun in castron, in asteptare.

Se readauga in cratita ceapa si usturoiul, impreuna cu o rosie (cea mai bine coapta) taiata cat mai marunt si celelalte 2, in cuburi marisoare. (Nu uitati sa …despielitati rosiile inainte). Lasati cateva minute sosul sa isi ia avant in legea lui, dar fiti cu ochii pe tigaie si amestecati din cand in cand. Sosul trebuie sa fie, nici prea prea, nici foarte, foarte…bulion.

Adaugati toate legumele in sosul cu pricina, si le lasati iarasi cateva minute, la foc potrivit. Acum a venit si randul ierburilor aromatice, sare, concentrat, frunza de dafin, mai putin frunzele de busuioc verde. Atentie, legumele nu trebuie sa fie fierte ca la ghiveci! Trebuie sa fie … »in sange » (sic) ! Nu amestecati prea mult, ca sa nu se striveasca legumele. Nu le lasati pe foc mai mult de 15 minute. Gata! La masa! Se serveste fierbinte, cu frunze de busuioc tocate si cateva de ornament.

Daca puteti sa renuntati la garnitura de carne, pentru ca de data asta, carnea e trecuta la capitolul « garnitura », este minunat! e pacat sa « sabotati » gustul si aromele, cum am spus mai sus: innebunitoare! Painea o puteti folosi la urma: pentru sters farfuria, fiindca nu va veti indura sa lasati strop de sos pe fundul farfuriei. e … » mama bunului », cum zicea bunica mea!

Ratatouille este o mancare de legume taraneasca, tradiţională, din regiunea Provence, Franta. Originea ei este: Nisa. Ratatouille niçoise se gaseste in Franta in menu-ul fiecarui restaurant care se respecta, simpla sau cu adaos de carne, paste, paine, iar la urma se serveste, ca un fel de « desert », branza albastra sau camembert sau alte asemenea soiuri de branzeturi frantuzesti, faimoase in toata lumea.

Ceva innebunitor pentru papilele gustative. Este o retea simpla, ieftina, iar daca se respecta prepararea ei, va veti delecta cu ceva absolut minunat, nu doar pentru papilele gustative, ci si pentru cele olfactive! Ratatouille a dat si numele faimosului si comicului sobolan, din filmul de desene animate cu acelasi nume, care a ajuns cel mai mare bucatar al Parisului. Asadar, daca cititi cu atentie reteta, la sfarsit am pentru voi o surpriza!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura Tuguiet
2
Dulciuri

Prajitura Tuguiet

Prajitura Tuguiet
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Prajitura Cu Crema De Ness
5
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Parteneri
Pizza rapida cu blat pufos (fara drojdie)
Bucataras.RO

Pizza rapida cu blat pufos (fara drojdie)

Aluaturi de casa Reteta am vazut-o la Laura Adamache. Imi place tare mult aluatul, e foarte fraged si se pastreaza asa chiar...

Pizza rapida cu blat pufos (fara drojdie)
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui